Sari direct la conținut

Lucrezi intr-o multinationala? Afla de ce e important sa detii actiuni in companie

Actiuni la companii internationale, Foto: Tradeville
Actiuni la companii internationale, Foto: Tradeville

Motivarea angajatilor prin includerea actiunilor in pachete de beneficii a devenit o practica tot mai des intalnita si in Romania. Cum pot fi fructificate aceste beneficii, dar si cand este bine sa cumperi mai multe titluri emise de compania pentru care lucrezi iti explica brokerii Tradeville.

Includerea actiunilor in pachetele de beneficii ale angajatilor este o practica des intalnita in Statele Unite si Europa vestica. In Romania, aceasta formula de recompensare a fost adusa de companiile multinationale, care sunt listate la bursa din tara de origine si preluata ulterior de societatile romanesti tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Un ultim exemplu in acest sens este oferit de catre Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), companie care detine doua centre comerciale, in Bucuresti si Brasov, si care va distribui angajatilor actiuni in valoare de 3,2 mil. euro.

Pentru companie, scopul alocarii gratuite a actiunilor il constituie fidelizarea angajatilor cheie pe perioada acordarii bonusului, motivarea personalului pentru care este importanta participarea la profitul firmei si recunoasterea meritelor printr-o forma de parteneriat pe termen lung.

Pentru angajat este important sa aiba actiuni la compania in care activeaza pentru ca, livrand performanta, va putea incasa recompense si din activitatea bursiera. Preturile actiunilor cotate vor fi primele care vor reactiona la imbunatatirea rentabilitatii si a cadrului economic in care companiile evolueaza. Prin urmare, oamenii care determina direct aceste performante sunt perfect pozitionati pentru a beneficia suplimentar atat de rezultatul eforturilor, cat si de cunostintele pe care le detin.

Exemplul pietelor mature

Pe pietele mature, companiile sunt preocupate sa acorde salariatilor beneficii pe termen lung incluzandu-le in planurile de bonusare pe minimum trei ani. Bonusul consta in actiuni, obligatiuni sau optiuni pe actiuni/obligatiuni. De obicei, beneficiarii primesc o jumatate din actiuni sau din optiuni la semnarea contractului de munca, iar restul se acorda doar in momentul in care s-au atins tintele stabilite de comun acord intre angajat si companie.

Acordarea actiunilor se poate face in mod direct si in conditii mai favorabile, de exemplu, sub pretul pietei, sau in mod indirect, prin oferirea de optiuni de cumparare a actiunilor in anumite conditii de pret, moment al achizitiei etc. In acest scop, compania fie transforma o parte din profitul anual obtinut pentru a majora capitalul social, fie deruleaza un program de rascumparare actiuni din piata.

Cum sa iti optimizezi castigurile

In primul rand, cel mai mare avantaj pe care il au cei care lucreaza in cadrul unei companii la care detin actiuni este faptul ca au acces la informatii. Cunostintele dobandite in cadrul activitatii curente sunt mult prea utile pentru a nu fi folosite pana la capat. Mai mult, zi de zi, analiza KPI-urilor (indicatori de performanta) ofera noi indicii despre potentiale oportunitati de investitii in domeniul propriu, pe lantul de productie si in sectoare paralele.

Economia Romaniei este dominata de prezenta multinationalelor. Astfel ca angajatii responsabili de performanta multinationalelor in Romania trebuie sa isi canalizeze resursele investitionale catre bursele internationale. Poate parea dificil sa vinzi actiunile primite de la companie sau sa cumperi altele daca lucrezi intr-o multinationala listata la New York Stock Exchange sau Bursa din Paris. Solutia este simpla. Nu este necesar sa gasesti o casa de brokeraj dincolo de hotare. Poti face asta si apeland la un broker roman, care ofera acces la bursele din Zona euro, SUA sau Canada.

Afla cum poti beneficia de o parte din profitul companiei pentru care lucrezi!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro