Sari direct la conținut

Luptele reizbucnesc in forţă la Fallujah

Ofensiva americană din oraşul irakian Fallujah a intrat in cea de-a doua zi- trupele americane şi irakiene inaintează in incercarea de a prelua controlul asupra oraşului, aflat in mainile insurgenţilor care opun o rezistenţă armată acerbă.

Corespondentul BBC la Fallujah, Paul Wood, ale cărui relatări sunt supuse unor restricţii impuse de armată, transmite că lupta se duce acum pentru centrul oraşului şi că periferiile sunt sub controlul soldaţilor americani şi irakieni.

In toiul schimburilor de focuri, insurgenţii au fluturat, la un moment dat, un steag alb dar cand soldaţii americani s-au ridicat să-i preia pe cei care păreau că se predau, militanţii au deschis focul din trei direcţii asupra americanilor.

Armata americană a precizat că 10 soldaţi americani şi doi irakieni au fost ucişi in luptele de la Fallujah.

Comandanţii americani avertizează că luptele care se duc in oraşul Falugea intre trupele americane şi irakiene şi insurgenţi s-ar putea intensifica, cu toate că americanii au inaintat pană in centrul oraşului.

Generalul Thomas Metz, care conduce operaţiunile, a declarat că se aşteaptă ca luptele să mai dureze cateva zile.

Reporterul BBC care insoţeşte trupele americane relatează că acestea inaintează pas cu pas, ocupand stradă după stradă.

Lupte s-au dat nu numai in centru, ci şi in partea de est şi nord-vest a oraşului.

In anumite zone, forţele americane şi irakiene au avut de infruntat o rezistenţă inverşunată din partea insurgenţilor.

Generalul Thomas Metz, cel care conduce atacul, spune insă că pană acum obiectivele au fost atinse la timp sau chiar inainte de termenul prevăzut, insă avertizează că bătălia nu s-a incheiat.

„Cred că ne mai aşteaptă cateva zile de lupte inverşunate de stradă”, a spus generalul Metz, care a adăugat că forţele irakiene care luptă alături de americani s-au descurcat foarte bine.

Optimism

Preşedintele Statelor Unite, George Bush, a transmis un mesaj de incurajare soldaţilor americani.

„Ne rugăm pentru soldaţii noştri care luptă acum la Fallujah. Ei indeplinesc o misiune grea, dar necesară pentru ca Irakul să fie o ţară cu adevărat liberă.

Incă mai există terorişti care incearcă să impiedice acest lucru”, a spus preşedintele Bush.

Atacul a inceput in urmă cu două zile şi pană acum trupele americane controlează mai bine de o treime din oraş, inclusiv trei obiective strategice- principalul spital din oraş, gara centrală şi o moschee, despre care se spune că ar fi fost folosită ca depozit de arme şi punct de intalnire al insurgenţilor.

Ministrul de extrene irakian, Hoshiar Zebari, e mulţumit de modul in care decurg operaţiunile.

„Ofensiva se desfăşoară conform planului şi pană acum rezistenţa a fost mai puţin puternică decat ne aşteptam.

Trupele noastre fac tot posibilul pentru ca numărul victimelor dintre civili să fie cat mai mic”, a spus ministrul irakian.

Victime dintre civili

Corespondenţii relatează insă că, deşi militarii americani folosesc tehnici moderne care le permit să işi concentreze loviturile doar asupra ţintelor, există victime şi printre civili.

Un martor ocular povesteşte chiar că pe străzile din Fallujah zac nenumărate cadavre.

Zece soldaţi americani şi doi irakieni au murit pană acum.

Comandanţii militari americani spun că victimele din randul insurgenţilor ar fi mult mai numeroase.

Tot ei insă recunosc că o parte dintre aceştia ar fi părăsit oraşul chiar inaintea atacului.

Printre ei, posibil şi liderul lor, Abu Musab al Zarqawi, militantul iordanian care a ous la cale atentate cu bombă, răpiri şi decapitări de ostatici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro