Mai multi europarlamentari cer ca UE sa nu acorde Chinei statutul de economie de piata
Mai multi parlamentari europeni cer, intr-o scrisoare deschisa, sa nu se acorde statutul de economie de piata pentru China, argumentand ca o astfel de masura ar lasa blocul comunitar fara posibilitati de aparare in fata oricarui dumping fiscal, social sau de mediu practicat de gigantul asiatic.
Protocolul de Accesiune al Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) din 11 decembrie 2001, prevede recunoasterea, dupa trecerea a 15 ani, a statutului de economie de piata pentru China in ceea ce priveste modalitatile de stabilire a unor masuri antidumping de catre toti partenerii membri in OMC.
Cei 13 europarlamentari, printre care Iuliu WINKLER (Romania), Alain Lamassoure (Franta) sau Massimiliano Salini (Italia), avertizeaza ca acordarea acestui statut ar vulnerabiliza si mai mult economia europeana.
„Europa trebuie sa opreasca deschiderea pietelor sale catre statele terte care nu respecta principiile reciprocitatii si a relatiilor economice echilibrate”, spun acesti parlamentari de dreapta.
Luarea unei decizii finale se va efectua conform procedurii de co-decizie. Propunerea Comisiei Europene va fi dezbatuta in Parlamentul European, iar decizia, la nivelul UE, se va lua dupa ce Consiliul UE va emite un punct de vedere.
Iata mai jos scrisoarea deschisa a parlamentarilor europeni:
„Motivele pentru care statutul de economie de piata nu ar trebui acordat Chinei
Exista momente in care Uniunea Europeana ar face foarte bine sa aplice in politicile sale principiul „briciului lui Occam”, un concept filozofic al carui nume vine de la unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai gandirii stiintifice europene.
Atunci cand este aplicat in legatura cu recunoasterea statutului de economie de piata pentru China, acest principiu, care propune promovarea celor mai simple solutii chiar si pentru probleme complexe, ar determina Europa sa refuze recunoasterea acestui statut fara sa ia in calcul controversele juridice privind Protocolul Chinei de aderare la OMC.
La cincisprezece ani de la aderarea la acest protocol, China nu a pus in aplicare, in mod voluntar, reformele necesare pentru a indeplini cele cinci criterii definite de UE.
Acesta este motivul pentru care refuzam sa luam in considerarea acordarea in mod automat a acestui statut pentru China. In calitate de deputati europeni vom apara interesele companiilor si locurile de munca europene.
Presiunea din partea Chinei si caracterul urgent al acestei decizii pe care UE trebuie sa o ia inaintea lunii decembrie nu ar trebui sa ne conduca spre o si mai mare crestere a vulnerabilitatii economiilor europene.
Intr-adevar, acordarea statutului de economie de piata Chinei ne va obliga sa schimbam metodele noastre de aparare comerciala si va slabi companiile europene. Prin urmare, noi nu vom mai fi in masura sa luptam impotriva concurentei neloiale, avand in vedere faptul ca, in prezent, in Europa exista deja mai mult de 50 de masuri antidumping in vigoare impotriva Chinei cu scopul de a proteja locuri de munca si intreprinderi din multe sectoare.
Facem un apel la UE sa ia rapid masuri concrete. UE trebuie sa actioneze responsabil in loc sa dea dovada de inconstienta.
Uniunea trebuie sa vorbeasca cu o singura voce si are datoria de a dezvolta o strategie eficienta pentru a-si apara interesele economice.
In termeni mai generali, aceste discutii cu privire la recunoasterea statutului de economie de piata pentru China au readus in atentie necesitatea relansarii unei politici comerciale mai ofensive a UE.
Noi trebuie sa facilitam crearea mijloacelor necesare pentru a ne apara mediul de afaceri si locurile de munca impotriva oricarui dumping fie fiscal, social sau de mediu.
Prin urmare, o reactie urgenta din partea Comisiei Europene, impreuna cu statele membre, este esentiala in vederea accelerarii proceselor de modernizare si consolidare a instrumentelor noastre de aparare comerciala.
Uniunea Europeana trebuie sa fie, de asemenea, mai ofensiva cu privire la chestiunea accesului pe piata a intreprinderilor europene.
Intr-adevar, Europa trebuie sa opreasca deschiderea pietelor sale catre statele terte care nu respecta principiile reciprocitatii si a relatiilor economice echilibrate.
Doar prin asumarea unei pozitii clare cu privire la aceste aspecte, Uniunea Europeana va putea sa devina o putere economica si politica adevarata, respectata pe scena internationala.
Salvatore CICU (Italia)
Lara COMI (Italia)
Santiago FISAS AYXELA (Spania)
Elisabetta GARDINI (Italia)
Alain LAMASSOURE (Franta)
Franck PROUST (Franta)
Fernando RUAS (Portugalia)
Tokia SAIFI (Franta)
Massimiliano SALINI (Italia)
Antonio TAJANI (Italia)
Jarosᅤaw WALESA (Polonia)
Iuliu WINKLER (Romania)
Pablo ZALBA BIDEGAIN (Spania)”