Majorarea capitalului social al CEC cu 230 milioane de lei, prin reinvestirea profitului a fost publicata. Injectia de capital de 900 milioane de lei mai asteapta aprobarea Comisiei Europene
Radu Ghetea, presedintele CEC Bank, a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca practic acesti bani nu au fost acordati efectiv, fiindca ei existau deja si de fapt actionarul (statul roman) a decis sa nu-i mai ia. Acesta a exemplificat: „cand eram mic il intrebam pe tata de ce nu ia toata mierea de la stupi, si imi spunea ca trebuie sa le lase si lor sa traiasca”. Reinvestirea profitului este o masura de valoare mica in comparatie cu injectia de capital pe care Guvernul intentioneaza s-o opereze la CEC Bank, adica de 900 milioane de lei, si care nu a fost inca aprobata la Bruxelles.
Ordinul privind cresterea capitalului social al CEC a fost publicat in Monitorul Oficial. Radu Ghetea a explicat HotNews.ro/EurActiv.ro ca „aveam demult in conturi acesti bani, adica de cand i-am creat ca si profit, in anul 2008. De fapt, actionarul (statul roman) i-a lasat in banca, nu i-a mai luat”, a spus Ghetea.
Masura a fost anuntata inca de la inceputul lunii iulie de catre Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
Aceasta reinvestire a profitului este o masura distincta si de valoare mica in comparatie cu injectia de capital pe care Guvernul intentioneaza s-o opereze la CEC Bank, adica de 900 milioane de lei, si care nu a fost inca aprobata la Bruxelles.
De ce nu reusesc autoritatile romane sa convinga Comisia Europeana sa aprobe capitalizarea cu 900 milioane lei? Ghetea a spus ca „pentru Comisia Europeana este surprinzator ca Romania are un sistem bancar sanatos”, in aceasta perioada de criza, si sa accepte faptul ca injectia de capital nu reprezinta ajutor de stat.
Intrebat de ce este nevoie de fapt de aceasta capitalizare, Radu Ghetea a explicat ca odata cu majorarea capitalului se poate majora valoarea alocata pentru credite, se pot atrage mai multe depozite. „CEC lucreaza foarte bine, a dat credite in semestrul I 2009 cu 25% mai mult decat la sfarsitul lui 2008. In aceste conditii, iti pui problema pana unde poti creste, daca nu ai o baza solida reprezentata de capitalul social”, a mai detaliat presedintele bancii.
Capitalul social al CEC a crescut la 949.285.000 de lei, potrivit unui Ordin pentru modificarea statutului CEC Bank publicat in Monitorul Oficial marti, 28 iulie. Ordinul a fost aprobat in data de 16 iulie, de catre Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
Astfel, capitalul social a fost majorat cu circa 230 milioane lei, de la 719.200.000 lei, cat era prevazut in Ordinul nr. 2083 din 7 iulie 2008 pentru modificarea Statutului CEC BANK – S.A., aprobat prin Ordinului ministrului economiei şi finanţelor nr. 425/2008.