Management in stil TVR: Rate de leasing platite degeaba, sefi care-si gasesc de lucru prin alte institutii, semne de intrebare privind negocierile cu angajatii care executa televiziunea
Un raport intern al TVR referitor la un contract costisitor de leasing incheiat acum un an si jumatate arata nereguli in administrarea banilor Televiziunii publice, chiar si intr-o perioada in care situatia financiara a acestei institutii a devenit catastrofala. Intrebata de HotNews.ro in legatura cu acel contract, TVR minimizeaza situatia. Conducerea societatii prefera in schimb, in ultima vreme, sa vorbeasca despre problemele ridicate de numerosii angajati care executa TVR dupa ce au castigat in instanta indexarea salariilor, fenomen invocat in sprijinul ideii ca Televiziunea sa intre in insolventa. Dar si in cazul administrarii acestei relatii cu salariatii apar semne de intrebare, completate de altele, legate de manageri care se perinda prin alte institutii ale statului.
Context:
- Saptamana aceasta, TVR asteapta o solutie pentru criza pe care a provocat-o, de aproape o luna, Parlamentul, care a refuzat sa-i investi in functie pe candidatii pe care CA al TVR i-a propus in mod repetat pentru functia de presedinte-director general. Miza este insolventa TVR. Aceasta nu a fost posibila legal, pana acum in cazul societatii publice de televiziune, dar un nou proiect promovat de Calin Popescu Tariceanu vizeaza modificarea legii, in sensul ca aceasta sa permita CA al TVR sa poata sa ceara insolventa institutiei. In timp ce PSD, care alaturi de Calin Popescu Tariceanu sustine planul intrarii TVR in insolventa, doreste ca unul dintre cei pe care i-a trimis in Consiliul de Administratie sa fie desemnat presedinte, de fiecare data CA a propus pe altcineva – inclusiv membri care s-au declarat fatis impotriva insolventei, cum a fost, in ultimul caz, Monica Ghiurco.
- Insolventa TVR este vazuta de sustinatorii ei drept singura solutie pentru situatia financiara catastrofala a Televiziunii http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-20939301-raportul-tvr-2015-venituri-500-milioane-lei-pierderi-24-milioane-datorii-680-milioane-mai-multi-bani-stransi-din-taxa-mai-putini-din-publicitate-cat-multi-bani-dus-indexarea-salariilor.htm. Vina pentru aceasta situatie este data in special pe datoriile istorice ale TVR, dar, mai nou, si pe numarul mare de angajati care au castigat in instanta indexarea salariilor si executa acum televiziunea. Problema executarii TVR a fost invocata de mai multe ori in ultima vreme, atat la nivel politic, cat si de catre cea care a condus in ultimele luni TVR ca director interimar, Irina Radu, actualmente membru in CA din partea PSD.
Leasingul pentru 140 de masini: 85 de rate platite degeaba
In septembrie 2014, sub conducerea lui Stelian Tanase, TVR finaliza cu BCR Fleet Management un contract de leasing pentru 140 de autoturisme, contra sumei de 2,57 milioane de euro. (sursa: Mediafax) In octombrie 2014, primea primele masini din lotul astfel contractat.
Achizitia a fost facuta la un an dupa ce TVR lansase licitatia pentru aceasta achizitie, timp in care s-au iscat numeroase controverse legate de necesitatea contractului, in situatiei financiare (si atunci) grave a institutiei. Controversele au dus, totusi, la o scadere a pretului, avand in vedere ca, initial, TVR era dispusa sa plateasca de doua ori mai mult. (sursa: Gandul)
La februarie 2016, o Comisie din TVR a realizat un raport privind impactul economic al contractului de leasing. Raportul, consultat de HotNews.ro, releva probleme serioase privind administrarea resurselor, dar TVR, contactata pe aceasta tema, incearca sa minimizeze situatia si sa ascunda, partial, concluziile raportului. Prezentam, mai jos, date din raport si modul cum „reprezentantii TVR” – cum ni s-a solicitat sa atribuim, impersonal, informatia – reflecta situatia in raspunsurile catre HotNews.ro.
Ce spune, intre altele, raportul:
1. Din cele 140 de autoturisme achizitionate, 43 de masini nu au fost folosite in perioade cuprinse intre 1 luna si 8 luni. Mai precis, 23 de autoturisme nu au fost folosite timp de 1 luna, 11 nu au fost folosite timp de 2 luni, 5 – timp de 3 luni, 2 – timp de 5 luni, 2 – timp de 6 luni, 1 – timp de 8 luni. Potrivit raportului intern, aceasta echivaleaza cu „85 de rate platite fara ca autoturismele sa fie utilizate”.
- Cum prezinta TVR situatia, in raspunsurile pentru HotNews.ro: „Un calcul simplu ne arata ca fiecare din cele 140 de masini a avut o rata de nefolosire de doar 0,6 luni pentru perioada de leasing de pana acum.”
2. In 16 luni de contract (oct. 2014 – ian. 2016) masinile au efectuat, in total, doar 2,2 milioane kilometri, cu 600.000 de kilometri mai putin decat fusese agreat, in medie pe an (12 luni), in contractul de leasing – anume 2,8 milioane kilometri pe an, sau 20.000 km/an/autovehicul.
3. Unele structuri din cadrul TVR au alocate autoturisme fara justificare de proiect si/sau fara urgenta, asa cum ar fi trebuit: „exemplu: Directia Studiouri Centrale – 3 buc., Serviciul Logistica – 2 buc., Casa de productie – 2 buc., Serviciul Scenografie si Stilistica – 2 buc. etc”.
- TVR sustine, in raspunsurile pentru HotNews.ro: „Masinile au fost utilizate in activitati specifice productiei de televiziune, au fost alocate corespondentilor TV, au fost repartizate studiourilor teritoriale, precum si salariatilor cu functii de executie de specialitate (specifica activitatii de televiziune, de exemplu: producator tv, jurnalist, organizator de productie, cameraman, scenograf).”
4. Comisia recomanda retragerea dreptului de utilizare a autovehiculelor folosite de catre salariati cu functii de executie si persoanele cu functii de conducere pana la intocmirea listei cu persoanele autorizate si intocmirea unor reglementari detaliate. Propune alocarea autoturismelor in functie de proiecte si urgente.
- TVR declara ca s-a luat o astfel de masura: „De cateva luni au fost retrase masinile alocate personalului de conducere din motive de economie. Acestia din urma pot utiliza masinile in interes de serviciu preluandu-le si predandu-le zilnic la garajul SRTv.”
5. Comisia recomanda sa fie „reactivata” monitorizarea vehiculelor prin GPS, „avand in vedere ca acest sistem este gratuit pe teritoriul Romaniei si este inclus in pretul contractului de leasing”. Comsiai precizeaza ca nu a putut face o analiza privind consumul destinat exclusiv productiei TV, deoarece „nu exista o baza de date pe aceasta tema, iar autoturismele au fost folosite, prin rotatie, de mai multe persoane”.
- Intrebata daca a existat sau exista un sistem de control privind utilizarea masinilor, TVR a raspuns: „Da. Utilizarea sistemului de urmarire si monitorizare GPS, aplicatia de urmarire a alimentarilor cu carburanti, intocmirea fiselor de parcurs si inventarul faptic al parcului auto. Economiile de anul trecut au fost de peste 30.000 euro fata de anul precedent”.
6. Comisia recomanda renegocierea contractului pentru reducerea numarului de autovehicule.
- TVR precizeaza: „Exista o intentie a managementului executiv care nu poate duce insa la renegocierea contractului decat cu aprobarea Consiliului de Administratie.”
Intrebata daca, pana acum, a fost tras cineva la raspundere pentru cheltuielile nejustificate legate de contractul de leasing, TVR face trimitere la ceea ce Curtea de Conturi a considerat cheltuiala nejustificata: „In derularea contractului de leasing, conform Raportului efectuat de auditorii Curtii de Conturi conducerea SRTv a efectuat o cheltuiala nejustificata reprezentand diferenta de curs valutar – BCR Fleet Management a utilizat un curs de schimb mai mare decat cursul oficial al BNR, suma ce a fost recuperata de la societatea de leasing.”
Peregrinarile unor directori din TVR
Intrebata cine anume – persoana cu functie de conducere sau organism de conducere – a propus achizitia celor 140 de vehicule, TVR a precizat ca propunerea a apartinut Directiei Studiouri Centrale, fiind aprobata prin hotarare de Consiliul de Administratie.
Din februarie 2013 pana in martie 2016, directorul Studiourilor Centrale a fost Liviu Nicolescu, cel care, in ultima parte a anului trecut, a preluat si pozitia de producator general al TVR.
- Cel mai recent, acesta s-a remarcat in cazul incendiului de la Colectiv: a fost singurul dintre cei trei sefi din TVR care aveau posibilitatea sa decida intrarea in „breaking news” si care se afla in acea noapte de vineri spre sambata la TVR; a fost singurul dintre cei trei care nu si-a dat demisia din nicio functie, dupa ce TVR a esuat sa intre in direct. Detalii aici
In prezent, Liviu Nicolescu apare ca director general adjunct (exercitare temporara) la Directia Generala Tehnologia Informatiei din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Intrebata de HotNews.ro in legatura cu aceasta plecare, TVR a precizat ca e vorba de o „suspendare” a contractului lui cu televiziunea: „Liviu Nicolescu are in acest moment contractul de munca suspendat, conform prevederilor din Codul Muncii. Dl. Nicolescu si-a inaintat demisia din pozitia de coordonator cu atributii de director al Directiei Studiouri Centrale.”
Intre timp, postul de producator general a fost preluat de cel care il ocupase pana in primavara anului trecut, Cristian Zgabercea, care revine desi a fost trimis in judecata, anul trecut, in dosarul Nicusor Constantinescu.Detalii aici.
Un alt manager al TVR a reusit, recent, performanta sa lucreze intr-o alta institutie a statului fara macar sa informeze conducerea Televiziunii. Laurentiu Oprea, seful Serviciului Drepturi de Autor din TVR, care in iarna a aparut in ipostaza de consilier al unui secretar de stat din Ministerul Culturii. Despre acesta, TVR declara, acum: „Domnul Laurentiu Oprea este salariatul SRTv. SRTv nu a fost informat de catre domnul Laurentiu Oprea cu privire la incadrarea pe postul de consilier la Ministerul Culturii.”
- Nota: La inceputul lunii trecute, Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice un proiect de lege pentru modificarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. In acel moment, la Minister lucra in calitate de consilier Laurentiu Oprea, angajat al TVR – jucator pe „piata” drepturilor de autor. Ministerul este principala institutie care il directioneaza, pe astfel de teme, pe seful guvernului, fata de care este subordonat Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), institutia-arbitru in domeniul drepturilor de autor. ORDA este condus in acest moment de directorul general adjunct Irina Lucan Arjoca, o fosta colega a lui Laurentiu Oprea, la TVR. Vezi profilul ei LinkedIn.
Cazul proceselor pentru indexarea salariilor si executarea TVR de catre angajati
In timp ce la televiziune se cheltuie „pe nimic” rate de leasing, iar colegi de management isi cauta de lucru prin alte institutii, sefi ai TVR –vezi cazul Irinei Radu, cea care a fost director interimar in ultimele luni- insista de multe luni asupra problemei ridicate de procesele pe care TVR le pierde cu angajatii care cer indexarea salariilor si de executarea TVR de catre acestia.
Surse din interiorul TVR, insa, ridica semne de intrebare privind intentiile managementului. Potrivit acestor surse, angajatii care au castigat procesele, respectiv Televiziunea au facut calcule diferite privind banii in plus pe care fiecare trebuie sa-i primeasca pentru acordarea indicelui de inflatie. Sursele au precizat ca nemultumitii au cerut si ar fi asteptat multa vreme discutii cu conducerea, chiar dinainte de pronuntarea sentintelor, pentru a ajunge la o intelegere privind sumele datorate, dar in cele din urma au apelat la executarea TVR deoarece managementul ar fi evitat permanent astfel de intelegeri. De aceea majoritatea executarilor „au inceput mai tarziu decat ar fi fost normal” – lumea ar fi asteptat, in general, „sa rezolve amiabil problema”, dar degeaba.
HotNews.ro a intrebat TVR cate procese referitoare la indexarea salariilor au fost castigate de angajati in 2014 si, defalcat, in fiecare trimestru din 2015. TVR a dat un raspuns valabil pentru intreaga perioada: „In 2014 si 2015 angajatii SRTv au castigat 36 de procese in care au fost implicate 1.139 de persoane, iar SRTv a castigat 7 procese, in care au fost implicati 107 salariati.”
Potrivit TVR, celor care au castigat definitiv, pana acum, procesele privind acordarea indexarilor Televziunea trebuie sa le achite o suma bruta de 40 milioane lei, incluzand obligatiile angajatorului.
In privinta actiunilor de executare a SRTv, televiziunea declara ca titlurile de executare silita au inceput sa apara inaintea primelor sentinte definitive din procesele pentru acordarea indicelui de inflatie, dar cele mai multe cazuri s-au inregistrat in primul trimestru din acest an:
- „Procesele pentru acordarea indicelui de inflatie au inceput sa obtina sentinte pe fond in cursul lunii iulie 2015, iar primele sentinte definitive sunt din octombrie 2015. Titlurile de executare silita au inceput sa fie intocmite si primite in SRTv incepand cu luna august 2015. La data de 31.12.2015, un numar de 443 de salariati si fosti salariati au exectat silit SRTv, in cadrul unui numar de 522 de acte de executare silita. La data de 31.03.2016, un numar de 1.102 salariati si fosti salariati au executat silit SRTv, in cadrul unui numar de 1.347 de acte de executare silita. Saptamanal se inregistreaza circa 70-80 de acte noi de executare silita.”
Intrebata daca au fost purtate discutii cu cei care au castigat procesele, in vederea stabilirii nivelului indexarii, TVR declara generic ca au existat intalniri, fara a preciza obiectul si efectele lor:
- „Managementul, prin reprezentantii sai, inclusiv directorul general interimar si directorul economic, au avut mai multe intalniri atat cu salariatii, cu liderii sindicatelor reprezentative, cu executorii judecatoresti, precum si cu salariati si avocatii desemnati de acestia sa ii reprezinte. In acelasi timp, salariatii au fost tinuti la curent permanent, prin site-ul intern, cu situatia financiara, cu pericolul determinat de executari, cu situatia platii salariilor, precum si cu ritmul de intocmire, semnare si inmanare a Deciziilor de plata. Conducerea executiva a facut toate demersurile legal posibile pentru a tine sub control lucrurile pana la numirea unui Consiliu de Administratie care poate propune esalonari si poate stabili sume concrete ce vor fi alocate lunar platii acestor obligatii catre salariati.”