Managerii chestionati de Statistica anticipeaza pentru urmatoarele doua luni o stagnare a comertului, o scadere moderata in industrie si o scadere accentuata in constructii
Pentru urmatoarele doua luni (pana in februarie 2015), cei peste 8.000 de manageri de companii chestionati periodic de Statistica anticipeaza o stagnare a comertului, o scadere moderata in industrie si o scadere accentuata in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural calculat de INS. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic
- Industrie prelucratoare – Tendinta de scadere moderata a activitatii
In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru activitatea de fabricare a substantelor si a produselor chimice se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +16%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare.
- Constructii- Tendinta de scadere accentuata a activitatii
Potrivit estimarilor din luna decembrie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -41%). Managerii estimeaza scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -31%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -36%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza scadere moderata a acestora (sold conjunctural -6%).
- Comert cu amanuntul- Tendinta de relativa stabilitate a activitatii
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -4%).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +10%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +6%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural -1%).
- Servicii Tendinta de relativa stabilitate a activitatii
Conform estimarilor din luna decembrie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%).
In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -4%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).
■ Raportat la ancheta statistica din luna noiembrie se noteaza o deteriorare in industria prelucratoare si sectorul de servicii, evolutii care trebuie interpretate ca normale, avand in vedere climatul meteorologic din lunile de iarna, arata un raport al Bancii Transilvania, raport dedicat comunicatului de luni al INS..
■ Pe de alta parte, in sfera comertului cu amanuntul nu au intervenit modificari fata de comunicatul din noiembrie, iar pentru sectorul de servicii singura modificare consta in perspectivele privind numarul de salariati (de la crestere la evolutie stabila).
■ Datele INS din luna decembrie exprima faptul ca in debutul lui 2015 consumul privat va continua sa evolueze la un ritm sustinut (aspect reflectat de perspectivele stabile din comert si servicii). Pe de alta parte, investitiile in constructii vor fi amanate din cauza climatului meteorologic.
■ Nu in ultimul rand, rezultatele anchetei managerilor din industria prelucratoare indica faptul ca aceasta ramura a economiei a atins potentialul, fiind necesare noi investitii pentru ameliorarea acestuia.
■ Conform scenariului macroeconomic central al BT economia interna ar putea creste cu 2.8% an/an in 2014 si accelera la 3.7% an/an in 2015 si 4.7% an/an in 2016. Acest scenariu are la baza, in principal, relansarea treptata, dar durabila, a investitiilor productive, dupa evolutiile nefavorabile din ultimii ani.
Precizari metodologice:
Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul “peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: “a crescut/ la fel/ a scăzut” sau “va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.
Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):
- până la ± 5% relativă stabilitate;
- de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
- de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
- peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.
Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform CAEN. Rev2.
Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2029 agenţi economici), construcţiilor (1573), comerţului cu amănuntul (2099) şi serviciilor (2520). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.