Managerii din industrie: criza financiara se resimte in volatilitatea preturilor materiilor prime si rigiditatea crescuta a bancilor
Reprezentantii unei fabrici de hartie pentru birou si tipografii din Cluj, ai unei firme din indutria de mase plastice din Pitesti si ai unei societati producatoare de uleiuri au declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata afacerile se resimt putin in urma crizei financiare. Preturile la materii prime au fost cele mai afectate si, de asemenea, sunt ceva probleme la obtinerea creditelor. Nicio vorba despre concedieri sau blocaje in activitate.
Cosmin Pavel este asociat si manager general la grupul Agressione, care, potivit Top 500 Miliardari – Adevarul este cel mai important jucator pe piata de hartie de birou si tipografii din Romania. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca acest sector de activitate este afectat intr-o masura relativ mica de situatia financiara internationala.
El a confirmat faptul ca bugetele de promovare ale companiilor care consuma in mod regulat cantitati mari de hartie au fost reduse, ceea ce implicit a dus la scaderea cantitatilor de hartie pentru tipar comandate.
Cu toate acestea, spune Pavel, „campania electorala compenseaza intr-o oarecare masura aceasta lipsa”. In acelasi timp, firma sa este afectata in mod infirect de aceasta criza deoarece multi dintre partenerii sai de afaceri resimt mai puternic efectele. „Estimam insa, ca punctul maxim al crizei financiare se va resimti in Romania doar undeva la inceputul anului viitor”, explica directorul Agressione.
Referitor la eventuale restructurari, acesta spune ca, „din fericire, nu am fost nevoiti sa luam masuri drastice, deoarece trendul de consum in domeniul nostru de activitate este ascendent. Desi cresterea e, totusi, sub prognozele de la inceputul anului, vorbim de un plus constant in volume, ceea ce este un lucru pozitiv in situatia data”. El recunoaste totusi faptul ca se simte o rigiditate crescuta a bancilor fata de companiile din domeniul nostru.
Grupul Agressione din Cluj a avut, conform topului citat, o cifra de afaceri de 29 milioane de euro in 2007 iar averea lui Cosmin Pavel se ridica la 10-11 milioane de euro.
In acelasi Top 500, Adrian Prodanel .are o avere de 20-22 milioane de euro, obtinuta din afaceri imobiliare si din productia confectiilor din polietilena pentru industrie, agricultura si uz casnic. Firma acestuia, ProIntermed din Pitesti a avut o cifra de afaceri de 8,5 milioane euro in 2007.
„Primul efect resimtit de noi a fost legat de volatilitatea pretului materiilor prime. Suntem puternic conectati de cotatia petrolului, fiind in domeniul maselor plastice. In ceea ce priveste cererea pentru produsele noastre, istoric trimestrul IV este foarte puternic si fata de nivelul anului trecut preconizam o crestere de peste 25%. Speram sa putem pastra si in acest an pozitia de lider in prelucrarea de folii si ambalaje din polietilena. Nu au fost amanate investitii. Dimpotriva, beneficiind de acuala paritate leu/$ am decis sa cumparam utilaje si echipamente din SUA. Programul de investitii va fi finalizat asa cum a fost bugetat pentru anul 2008. Pentru anul 2009, in acest moment nu avem elemente care sa schimbe fundamental proiectele noastre de investitii”, a declarat Prodanel pentru HotNews.ro.
Acesta a spus ca numarul de angajati a crescut la firma sa cu 22% in ultimele 6 luni, iar productivitatea a crescut cu 30%. „Cu siguranta ca bancile sunt mult mai selective in acest moment cu acordarea creditelor. Costurile au crescut, in unele cazuri nejustificat. Speram ca aceasta perioada de reasezare sa se termine cat mai curand. In ceea ce priveste compania noastra, toate proiectele prezentate spre finantare au primit unda verde”, a adaugat directorul ProIntermed.
In industria de fabricare a uleiurilor, un important producator din Constanta a marturisit ca nu se resimt influente importante ale crizei financiare. Vasile Leu, directorul Argus Constanta a spus ca „se observa o reducere a pretului materiei prime ( samanta floarea soarelui) urmata de o reducere proportionala la uleiul comestibil”.
In ce priveste alte aspecte ale activitatii companiei, „investitiile planificate pe acest an s-au realizat, bugetul acordat publicitatii va fi realizat pana la finele anului si nu se fac concedieri”, a declarat Leu pentru HotNews.ro.
El a adaugat ca societatea sa nu intampina dificultati privind creditele bancare insa considera ca vor fi probleme la restituirea creditului in valuta, din cauza deprecierii monedei nationale.
Potrivit Top 500 – Adevarul, Argus Constanta a a avut un profit de 1,5 milioane euro in 2007 iar Vasile Leu are o avere de circa 10 milioane de euro.