Sari direct la conținut

Manifest pentru o utilizare deschisa a resurselor din proiectul eRomania, estimat la circa 500 milioane euro

HotNews.ro

Ministerul Comunicatiilor ar putea primi in circa doua saptamani un manifest oficial care solicita utilizarea deschisa a resurselor in cadrul proiectului eRomania, prin care autoritatile promit interconectarea electronica a intregii administratii publice din tara si pentru care au alocat circa 500 milioane euro. Manifestul, care propune principii precum acces deschis la întreg conţinutul creat sau reutilizarea continutului deja existent pe Internet, a fost lansat public miercuri, la initiativa lui Bogdan Manolea, jurist si director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI).

„Este un manifest final deschis spre semnare pentru orice persoana fizica sau juridica care este de acord cu principiile expuse. Asteptam semnaturi si incercam ca peste 1-2 saptamani sa trimitem acest document catre Ministerul Comunicatiilor (MCSI) si daca va fi necesar si catre alte autoritati”, a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Manolea.

Cateva din principiile de utilizare deschisa a resurselor:

  • Accesul deschis la intreg continutul creat in cadrul proiectului, disponibil pe Internet

„Exemplu: Proiectul eRomania vrea sa faca un portal eTurism. Noi credem ca tot continutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie sa fie pus sub o licenta deschisa, astfel incat Primaria Bucuresti sau firma Turism Romania SRL sau Popescu Ion sa poata sa-l copieze gratuit, sa-l traduca si sa-l publice din nou pe Internet sau intr-o brosura sau unde doreste, fara a cere acordul Guvernului”.

  • Publicarea intr-un format deschis a tuturor datelor publice obtinute in cadrul unei activitati finantate cu bani publici

Exemplu: Datele de la ultimul recensamant trebuie facute publice sub o licenta deschisa. Asta ar permite Prefecturii Timisoara sa demonstreze ca este zona cu cei mai multi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa faca o harta a minoritatilor aromane ce merita vizitate. Ar permite lui Popescu Ion sa faca o aplicatie care sa-l ajute sa identifice cea mai buna zona din Romania, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu il poate scrie si care se “joaca” cu datele respective.

  • Reutilizarea continutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de institutii publice)

Exemplu: Proiectul eRomania propune un portal eJustitie cu toate actele normative. Dar deja exista alte patru baze de date cu acte normative, facute din bani publici (Camera Deputatilor, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justitiei), plus alte baze de date cu continut similar realizate in sectorul privat.

Manifestul pentru un proiect deschis eRomania este expus aici, iar mai multe informatii despre acest demers puteti citi pe blogul lui Bogdan Manolea. Prin acest demers se incearca inclusiv determinarea Ministerului Comunicatiilor de a organiza o dezbatere publica cu toti cei implicati in proiectul eRomania, pentru discutarea acestor principii.

  • eRomania, un proiect estimat la circa 500 de milioane euro din bani publici si fonduri UE

La inceputul acestei luni, Guvernul a aprobat strategia nationala eRomania, care promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unei platforme, eRomania, ce va cuprinde zeci de servicii publice in format electronic, alocand circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013.

In urma reactiilor din presa si blogosfera legate de suma mare de bani alocata acestui proiect, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a tinut sa precizeze oficial ca implementarea acestei strategii „implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat, fiind vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania” si ca implementarea acestuia va avea ca surse „fonduri structurale UE, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor, credite de angajament si concesiuni de servicii si outsourcing”.

  • Suma de circa 500 milioane euro, impartita pe surse de finantare

Oficialii Ministerului Comunicatiilor au transmis catre HotNews.ro si estimarea privind impartirea pe surse de finantare a acestei sume:

„-Resurse alocate de la bugetul de stat: 20%. Se va incerca insa minimalizarea ponderii sumelor de la bugetul de stat pentru aceasta strategie.

-Fonduri structurale: de la 20% la 50%.

-Credite de angajament: de la 40% la 60%

-Restul de aproximativ 20% prin parteneriate public-private”.

Oficialii MCSI au mai precizat ca „aceasta este o estimare, iar ponderile respective pot evolua in functie de multe variabile”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro