Sari direct la conținut

Marea Britanie mentine politicile de austeritate in 2013, dar sustine infrastructura si sectorul imobiliar, in paralel cu reducerea taxei pe bere

HotNews.ro

Marea Britanie mentine politicile de austeritate, potrivit unui nou proiect de buget pentru 2013, care reduce perspectivele de crestere economica dar include masuri de sustinere a sectorului imobiliar, infrastructurii si gospodariilor, scrie AFP.

Avertizand ca nu exista „raspunsuri facile” la criza, ministrul britanic al Finantelor a subliniat in fata Camerei Comunelor ca raman „multe de facut” pentru a rezolva un deficit public foarte mare, mostenit in urma operatiunilor de salvare a bancilor, in perioada crizei financiare.

Dar cancelarul Esichierului, care isi prezinta al patrulea buget, de la ajungerea conservatorilor si a liberal-democratilor la putere, isi vede sarcina complicata de o conjunctura tot mai degradata.

Previziunea oficiala de crestere pentru 2013 a fost redusa miercuri la 0,6%, fata de 1,2% in decembrie. Anul viitor, cresterea ar trebui sa fie 1,8%, fata de estimarea de 2% din decembrie.

Ministrul a afirmat insa ca regatul va reveni la crestere in primul trimestru si sa evite astfel a treia recesiune de la inceputul crizei din 2008.

„Problemele din Cipru din aceasta saptamana sunt o noua dovada ca aceasta criza nu s-a sfarsit si ca situatia ramane ingrijoratoare”, a spus acesta, sustinand ca guvernul sau va „rezolva problemele economice (…) incet dar sigur” si respingand in acelasi timp cererile opozitiei laburiste si a unei parti a majoritatii de schimbare a cursului politicii economice.

Obiectivele de deficit au fost revizuite in crestere, in timp ce datoria nu va incepe sa scada decat incepand cu 2017/2018, un an mai tarziu decat se considera initial.

Refuzand sa se imprumute pentru relansarea cresterii, asa cum cerea in special ministrul liberal-democrat al Comertului, Vince Cable, Osborne va finanta investitii de 3 miliarde de lire in infrastructura gratie in special unor noi reduceri ale bugetelor ministerelor, cu exceptia sanatatii si a educatiei.

De asemenea, a anuntat noi masuri in favoarea cumpararii de locuinte, pentru relansarea pietei imobiliare si o reducere cu un punct suplimentar a firmelor, la 20%.

Gospodariile vor fi sustinute prin intermediul unei suprimari cu un an mai devreme a impozitului pe primele 10.000 de lire din venitul anual, o renuntare la taxa pe carburanti anuntata in septembrie si, intr-un registru mai populist, o reducere a taxei pe bere cu „un penny pe pint”.

Cancelarul a anuntat si o revizuire a mandatului Bancii Angliei, pentru a permite „politicii monetare sa joace un rol mai activ pentru sustinerea economiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro