Sari direct la conținut

​Marile banci centrale se pregatesc pentru o actiune concentrata de injectii masive de lichiditati in cazul unui Brexit

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Bancile centrale din Europa, Statele Unite si Japonia discuta o interventie concentrata prin injectii masive de lichiditati in cazul unui Brexit, afirma vineri cotidianul economic Nikkei, in virtutea unui mecanism institutionalizat in 2013 dar niciodata aplicat pana in prezent, scrie AFP.

Fara a cita surse, cotidianul explica faptul ca BCE, Fed si BoJ ar putea activa un mecanism de urgenta pentru a aproviziona pietele cu dolari cu scoul de a evita o penurie in cazul unei prabusiri a lirei sterline, in eventualitatea in care cetatenii britanici decid ca tara lor sa paraseasca UE in referendumul din 23 iunie.

Riscul unui Brexit pare sa se concretizeze din cauza avansului din sondaje al taberei anti-UE iar autoritatile se tem de miscari negative considerabile pe piete.

Din acest motiv, „un acces mai usor la dolari ar oferi o plasa de siguranta pentru a limita aceasta incertitudine, daca cel mai rau scenariu devine realitate”, spune Nikkei.

Acest acces este garantat in virtutea unui acord semnat in octombrie 2013 intre bancile centrale din Canada, Anglia, Japonia, BCE, Banca Nationala a Elvetiei si Fed Reserve. Ele se angajeaza sa furnizeze reciproc lichiditati in monedele lor in cazul unor turbulente financiare.

Concret, acest acord permite institutiilor monetare sa furnizeze lichiditati denominate intr-o alta deviza bancilor prezente pe teritoriul lor, pentru a contracara o criza de neincredere in interiorul sistemului si o criza a creditelor pe piata interbancara.

„Exista un mecanism de swap intre mai multe banci centrale, printre care si cea a Japoniei, si in acest cadru oferim in fiecare saptamana pietei lichiditati in dolari”, a declart un purtator de cuvant al BoJ. Acum, BoJ examineaza posibilitatea de a multiplica acest tip de operatiuni „pe mai multe zile consecutive”, potrivit Nikkei.

Tot potrivit Nikkei, in cazul unui Brexit, liderii celor mai bogate 7 tari din lume (G7) ar putea emite o declaratie, in paralel cu o injectie urgenta de lichiditati.

Bancile centrale au fost nevoite sa actioneze in 2008, in urma falimentului Lehman Brothers si a crizei financiare globale care a urmat, in fata unei penurii de dolari in sistemele financiare internationale. Mecanismele aplicate atunci au fost extinse si institutionalizate in perioada crizei europene a datoriilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro