Markus Wirth, manager Holcim Romania: "Organizarea proiectelor de infrastructura nu este optima. Inainte de a incepe lucrarile trebuie rezolvate exproprierile"
Markus Wirth, country manager al companiei Holcim in Romania a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca principala problema a Romaniei, din punctul sau de vedere ca om de afaceri elvetian, este infrastructura. Acesta a spus ca pregatirea proiectelor de transport rutier dureaza prea mult, comparativ cu alte tari si ca nu este bine gandita ordinea activitatilor. „Daca incepi lucrarile inainte de exproprieri, proiectul se opreste, costurile fixe cresc si pana la urma platesti o multime de bani fara finalitate”.
Declaratiile au fost facute cu ocazia lansariiRaportului Ambasadei Elvetiei la Bucuresti privind investitiile elvetiene in Romania.
- Markus Wirth a declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca „daca infrastructura nu se dezvolta, investitorii nu vor veni in Romania. Daca ai o fabrica la Brasov, spre exemplu, iti trebuie 9 ore, sau 12 ore sau chiar 30 de ore ca sa ajungi in alta tara. Aceeasi problema este si cu obiectivele turistice, iti trebuie poate zece ore sa ajungi acolo si inca pe-atat sa te intorci. Investitiile in productie si in turism ar putea fi doua directii principale pentru Romania pentru ca are multe de oferit”
- La intrebarea – de ce, in opinia sa, proiectele de infrastructura dureaza atat de mult in Romania, Markus Wirth a raspuns ca organizarea acestor proiecte nu este una optima.
„Spre exemplu, inainte de a incepe licitatia pentru un proiect de autostrada ar trebui rezolvata partea cu exproprierile. Nu poti incepe lucrarile daca nu s-a rezolvat inca preluarea terenurilor. Daca incepi lucrarile inainte de exproprieri, proiectul se opreste, costurile fixe cresc si pana la urma platesti o multime de bani fara finalitate”.
- Referitor la durata proiectelor, Wirth a explicat ca, in alte tari sunt mai scurte perioadele de cand se lanseaza ideea construirii unui drum pana cand se finalizeaza acel drum: „Proiecte a caror pregatire dureaza trei ani in alte tari, spre exemplu, in Romania dureaza cinci. Este mult loc pentru a imbunatati acest proces”.
- Intrebat care sunt planurile Holcim pentru 2010: „veti pastra toate capacitatile de productie, tot angajatii sau vor fi restructurari?” Markus Wirth a raspuns:
„Desigur, nu pot oferi nicio garantie, tot ceea ce pot spune este ca prioritatea o reprezinta necesitatile clientilor, sa onoram cererile din partea acestora. Speram sa mentinem structura de la finalul anului trecut sa sa incheiem cu bine acest an”.