Sari direct la conținut

Marrakech. Secretele unei vacante intr-o lume diferita – Dasia romaneasca printre cladirile roz

HotNews.ro

De ce ati alege o saptamina de relaxare in Marrakech, in Maroc, in detrimentul uneia la Paris, Viena sau Londra? Raspunsuri pot fi multe, insa cele mai importante sint: pentru o cultura diferita de cea europeana, pentru placerea unei temperaturi de 30 de grade in luna martie sau pentru preturile mai mici, desi oferta serviciilor este la fel de bogata precum in marile orase europene. Un avantaj: ca oricare cetatean din Uniunea Europeana, nici romanii nu au nevoie de viza pentru a intra in Maroc, daca durata sejurului se intinde pe maxim 90 de zile.

Cum ajungeti in Marrakech si cit trebuie sa dati sau sa nu dati la taxi

Din Bucuresti sau din alte orase mari ale Europei, in Marrakech se ajunge relativ usor, si asta gratie companiilor aeriene lowcost. Din Romania e important sa se ajunga pe aeroportul Londra Lutton. De aici, Ryanair decoleaza dimineata, la ora 6, spre Marrakech, iar zborul dureaza aproximativ trei ore si jumatate.

Controlul pasapoartelor este putin mai greoi decit in Europa, avind de completat si un formular special pentru autoritatile marocane, insa in 30 de minute scapati. Dupa ce v-ati ridicat bagajul, e indicat sa schimbati bani la ghiseele special amenajate din aeroport. Stati fara grija, cursul e acelasi peste tot in Maroc, nu veti lua teapa in aeroport, asa cum se intimpla in Bucuresti. In martie, pentru un euro se primeau la schimb 10,8 dirhami. E indicat sa aveti ceva bani marocani fie pentru taxiul spre hotel, fie pentru autobuzul care va va duce in centru.

Iesiti din aeroport, taximetristii va vor aborda exact in stilul binecunoscut din Romania, cerindu-va preturi intre 120 si 150 de dirhami pina in centru. Suma e imensa fiindca aeroportul Menara din Marrakech se afla la doar 3 kilometri de centru. Daca nu reusiti sa scoateti 50 de dirhami pentru calatorie, asteptati autobuzul 19, va duce in mai multe puncte din centru, iar biletul e doar 20 de dirhami.

In oras, in interiorul Medinei (orasul vechi, marginit de ziduri vechi si de porti) o calatorie cu taxiul nu trebuie sa depaseasca 10-15 dirhami, iar in afara Medinei maxim 25-30 de dirhami. Negociati aceste preturi cu curaj 🙂

Odata ajunsi in oras, veti remarca faptul ca toate cladirile, fara exceptie, sint vopsite in nuante de roz sau de rosu deschis caramiziu. Marrakech este denumit Pink City, legea care obliga vopsirea tuturor cladirilor in aceste nuante fiind inca in vigoare de pe vremea protectoratului francez al orasului.

Punctele centrale de interes din Marrakech

Inima orasului este imensa piata publica Djema el Fnaa, inclusa in patrimonial mondial UNESCO, pentru pastrarea traditiilor istorice marocane. Mai activa seara si noaptea decit ziua, piata este un univers al societatii marocane: de la femeile care sar pe turiste pentru a le tatua cu Henna (un tatuaj galben, in forma de floare, care tine 3-4 zile, facut cu o mica pensula), la sunetele de tobe ale triburilor Gwana, de la standurile de mincare care apar seara si care servesc mincare traditional marocana, la imblinzitorii de serpi sau la cei de maimute.

Moscheea Koutubia este cea mai inalta cladire din oras si reprezinta punctual central de unde se fac chemarile la rugaciune, de 4-5 ori pe zi, de catre un muezin. In nici o moschee din oras accesul crestinilor nu este permis.

Gradinile Majorelle, situate in nordul orasului, nu trebuie ratate. Colectia de plante exotice din toata lumea, lacurile artificiale, racoarea cauzata de umbra care se intinde pe toata suprafata sau combinatia indrazneata de culori (galben, rosu, portocaliu, albastru) reprezinta un indemn de a ajunge aici. Si inca un amanunt: Gradinile Majorelle i-au apartinut lui Yves Saint Laurent, creatorul francez de moda si de parfumuri care s-a stins anul trecut.

In rest, mai exista citeva palate – cel mai important fiind Bahia – care merita vizitate daca doriti sa admirati arhitectura veche marocana si bogatia impresionanta a ornamentelor.

In Marrakech este indicat sa ajungeti in lunile martie-mai sau octombrie-noiembrie, daca va doriti doar 30-32 de grade, in perioada de vara temperaturile ajungind la peste 40 de grade. Daca va cautati din timp cazare la un hotel cu piscine, cu atit mai bine. Mai exista si posibilitatea cazarii la riad-uri, casele traditionale marocane, unele fiind amenajate luxos in scopuri turistice, insa preturile pot sari de 100-120 de euro pe noapte. In rest, cazarea nu ar trebui sa depaseasca 60 de euro chiar in rindul lanturilor binecunoscute de hoteluri.

Peste tot, indiferent de locul in care va veti afla, va veti lovi de pisici vagaboande, cateii fara stapin fiind foarte putini.

Experienta hammamului

Hammamul (baia de aburi, masajul) reprezinta pentru marocani purificarea corpului, in special inaintea perioadei de Rammadan. Pentru europeni poate reprezenta o inedita relaxare. Preturile variaza intre 30 si 40 de euro pentru un pachet total de 90 de minute, care include sauna, masaj cu ulei de argan, dusuri, masaj cu eucalipt, impachetari cu argila.

Este recomandat sa studiati bine ofertele inainte, fiindca sint o sumedenie de hammamuri in Marrakech. Atentie, in ciuda pretului platit la inceput, este posibil ca maseurul care se va ocupa de dumneavoastra sa va ceara de la obraz bani, adica “service pour moi”. E indicat sa dati 10 dirhami.

Dasia Logan si fotbalistii, simbolurile Romaniei in Maroc

Una din 5 masini de pe strazile Marrakechului este Dacia Logan, uneori mai putind fi vazuta chiar si cite o Solenza. Brahim, unul dintre taximetristii pe care i-am agatat odata, ne spunea ca in Maroc un Logan nou se vinde cu 100.000 de dirhami, adica aproximativ 9.500 de euro. “Nu-si permite oricine sa-si ia Dasia”, incheie el, pronuntind cu accent francez numele Daciei.

Prima intrebarea a vinzatorilor, daca te arati interesat de achizitionarea unui produs, este din ce tara provii. Raspunsul are rolul de a-l face pe vinzator sa fixeze un pret mai mare sau mai mic, totul depinzind de “rezonanta” tarii rostite. Invariabil, in momentul in care aud “Romania”, vinzatorii iti vor spune de Hagi, unii dintre ei de Mutu si de Chivu, iar cativa chiar de Steaua si de Dinamo. Unul dintre ei, mai in virsta, si-a adus aminte de un singur nume legat de Romania: Ceausescu.

Cum trebuie sa negociati cu vinzatorii din souk-uri

Soukul (spatiu plin de sute sau mii de mici magazine pline de diferite produse, in general de o opolenta covirsitoare) reprezinta inima tranzactiilor comerciale din lumea araba. Iar Marrakechul are unele dintre cele mai mari si variate soukuri din tot Marocul. In cele 7 zile, in 4 sau 5 pasii ne-au purtat prin souk, in cautarea de cadouri sau de produse chiar folositoare.

Din pacate calitatea produselor nu este intotdeauna cea dorita, asa ca trebuie sa fiti un pic mai atenti. Daca incepeti negocierea cu un vinzator, acesta va va oferi din prima un pret mare. Este indicat sa ajungeti la jumatate, sau chiar sub jumatate din pretul oferit prima oara. Daca nu ajungeti la jumatate, mai bine nu cumparati, mergeti la urmatorul stand.

In cazul in care negocierea se intinde, vinzatorul va poate oferi o cescuta de ceai de menta. Acceptati daca vreti cu adevarat sa cumparati de la el, refuzati categoric daca nu.

Ce puteti cumpara din Marrakech: produse din piele (oferta cea mai mare), condimente (tot ce va pofteste inima), ceainice, felinare traditionale, articole de casa (asternuturi de pat in principal), produse cosmetice pe baza de ulei de argan, suveniruri.

Ce sa mancati si sa beti in Marrakech

Fiind tara musulmana, si Marocul interzice consumul bauturilor alcoolice in public. Practic, in afara de hoteluri si de citeva localuri mai selecte, nu veti avea ocazia sa consumati nici macar o bere. Dar situatia nu e grava, nu strica deloc o saptamina fara o picatura de alcool. Va puteti delecta, in schimb, cu ceaiul de menta si cu sucurile proaspete de portocale, cele doua bauturi esentiale din viata marocanilor.

Ceaiul de menta proaspata, pe care veti da mereu intre 10 si 15 dirhami (depinde de local) pentru un ceainic din care se pot umple 3-4 paharute, este preparat la infuzie, marocanii fiind extrem de generosi cu cantitatea de menta introdusa in ceainic: minimum 2-3 crengute. Zaharul e la mare putere aici, ceaiul fiind servit de cele mai multe ori foarte dulce.

Sucul de portocale e ominipezent gratie culturilor masive de portocali din Maroc. Standuri care vand suc de portocale proaspat stors se gasesc peste tot in Marrakech, cele mai multe fiind grupate in piata Djema el Fnaa. Un pahar de 250 de ml costa 10 dirhami.

Despre mincare sint multe de spus, bucataria marocana fiind recunoscuta pentru multitudinea de gusturi si de combinatii interesante. Tajine este felul national, preparat intr-un vas de ceramica avind aceeasi denumire. Tajine reprezinta carne de miel sau de pui facuta la foc mic, alaturi de legume sau de fructe. Merita sa incercati si supa traditionala, harira, pe baza de sos de rosii si condimente iuti. In fine, daca doriti sa mincati si mai traditional, daca mergeti in piata Djema el Fnaa seara, asezati-va acolo unde se aseaza marocanii, si nu turistii europeni. Veti fi serviti cu un cap de miel, din care un bucatar iscusit va extrage in fata Dumneavoastra ce e comestibil. La fel, daca vreti sa urmati traditia marocana, cutitul si furculita nu au ce sa caute in maini, mancarea se consuma doar cu ajutorul bucatilor de paine.

Excursie la Essaouira

Din Marrakech, cel mai aproape se ajunge la Essaouira, oras aflat pe coasta de vest a Oceanului Atlantic. Un autocar modern poate fi luat de mai multe ori pe zi, de linga Gara Centrala din Marrakech, situate in zona noua a orasului, Gueliz. Compania Supratours este cea care face aceste excursii. Daca nu vreti sa petreceti noaptea la Essaouira, cea mai indicata cursa e cea de la 8.30 dimineata si care ajunge la 11.30 in Essaouira. Returul, in aceeasi zi, de la 18.45. Costul unui bilet dus intors este de aproximativ 12 euro de persoana (130 de dirhami).

De ce ati vizita pentru o zi Essaouira? Orasul este cunoscut drept unul artistic, gratie influentelor muzicantilor care au calatorit de-a lungul timpului aici, cel mai cunoscut nume fiind al lui Jimmy Hendrix. De-altfel, orasul gazduieste anual un important festival de muzica. Essaouira mai este cunoscuta pentru calitatea pestelui si a fructelor de mare, gratie situarii la Oceanul Atlantic, care pot fi consumate in timpul zilei. Sardine proaspete sint facut la gratar la doar 10-15 minute dupa ce au fost aduse din larg de catre pescari. In fine, daca rozul cladirilor din Marrakech vi se pare deja prea mult, in Esaaouira nu veti vedea asa ceva, totul fiind vopsit in alb si albastru.

Concluzie: Marrakech poate fi denumita si Morecash

Totul se invirte in jurul banilor in Marrakech, iar daca esti european sansele de a ti se cere sume aberante este foarte mare. Taximetristii, vinzatorii, angajatii hotelurilor, “binevoitorii” care se ofera sa va fie ghid prin soukuri sau prin oras, toti vor dori bani multi de la Dumneavoastra. Noroc ca sumele nu sint mari, insa ramine senzatia platirii mai scumpe a unui serviciu al carui pret era considerat fix.

Marocanii sunt oameni prietenosi, insa trebuie sa respectati citeva reguli de baza: femeile europence trebuie sa poarte fuste mai lungi de genunchi sis a aiba umerii acoperiti, barbatii pantaloni lungi sau daca sint scurti sa fie mai jos de genunchi, sa nu va considerati jigniti daca vi se cere direct si fara rusine bacsis, sa incercati sa respectati interdictiile afisate la intrarile in muzee sau palate.

Dupa o perioada, care a ajuns deja la ani buni, de deschidere completa a granitelor pentru cetatenii romani in Europa, o vacanta la Marrakech poate reprezenta pentru turistul roman urmatorul pas: cunoasterea altor tipuri de societati si de mentalitati, la preturi ceva mai mici decit in Europa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro