MCSI: Firmele IT&C din China sunt interesate de investitii in Romania. In 2011 se organizeaza un forum economic bilateral in Bucuresti
Autoritatile romane si oficialii Guvernului Chinei au agreat miercuri la Beijing organizarea in acest an la Bucuresti, a unui Forum economic bilateral in sectorul IT&C, a anuntat joi Ministerul Comunicatiilor. Acordul este rezultatul intalnirilor ministrului roman al comunicatiilor, Valerian Vreme, cu omologul sau din China si cu reprezentantii marilor companii chinezesti care au manifestat „un interes deosebit in oportunitatile oferite de piata romaneasca”. La Forum vor participa companii chineze si romane, in scopul dezvoltarii de parteneriate si pentru promovarea unor investitii din partea marilor companii din China in tara noastra, se mai arata in comunicat.
In cadrul unei mese rotunde organizate miercuri la Beijing de catre Ministerul chinez al Industriei si Tehnologiei Informatiei cu principalele companii de software din China, ministrul roman a prezentat cateva avantaje competitive ale Romaniei in domeniu – „printre care forta de munca bine pregatita, cunoasterea de limbi straine, avantajele fiscale oferite de Guvernul roman”.
„Companiile chineze prezente la intalnire (China National Software and Service Co., Ltd; Digital China Holdings Limited; Tencent Technologies; NetEase.com, Inc.; Kingdee International Software Group Company Limited; Beyonsdsoft Co. Ltd; iSoftStone Holdings Limited; NSFOCUS Information Technology Co., Ltd.; Alibaba Network Technology Co., Ltd.; United Information Technology Co., Ltd.; Centrin Data System Co., Ltd) au manifestat un interes deosebit in oportunitatile oferite de piata romaneasca, vazuta ca o poarta de intrare pe piata europeana pentru aceste firme”, se arata in comunicat.
Tot miercuri, oficialul roman s-a intalnit si cu reprezentantii Bancii de Dezvoltare a Chinei. Conform informatilor ministerului, acestia si-au aratat interesul de a sustine financiar proiectele derulate in Romania de companiile IT&C din China. In acest sens, autoritatile romane au mentionat ca prin aprobarea Legii nr. 178 din 2010 privind Parteneriatul public-privat, se vor putea finanta proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicatii electronice si a serviciilor societatii informationale.