Sari direct la conținut

MDLPL: Fondurile pentru microintreprinderi, decontate in 3 luni

HotNews.ro, EurActiv.ro

Un calcul efectuat la nivelul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) arata ca, in cadrul schemei de sprijin pentru microintreprinderi, banii aferenti decontarii cheltuielilor pot ajunge la firma in circa 3 luni de la depunerea cererii de finantare, a declarat reprezentantul institutiei. Informatia, impreuna cu alte clarificari despre fondurile pentru microintreprinzatori au fost oferite in cadrul unei dezbateri organizata de Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.

Oficialii au mai subliniat ca nu exista un calendar „prestabilit” al decontarilor, asadar fiecare beneficiar poate solicita decontarea unor cheltuieli cand doreste, cu conditia sa fie vorba despre o suma minima de 50.000 de lei.

Gabriel Costache, consilier la MDLPL si reprezentantii ADR Bucuresti-Ilfov au furnizat mai multe detalii legate de finantarea microintreprinderilor in cadrul componentei 4.3. – „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor” din cadrul Programului Operational Regional.

Din explicatiile oficialilor:

  • birocratia este redusa, se solicita un singur document de la Registrul Comertului, restul actelor solicitate reprezentand documente existente deja in „biroul” intreprinzatorului
  • proiectele care sunt declarate eligibile pentru finantare dar care, in urma ierarhiei intocmite de evaluatori, nu mai „prind” finantare in cadrul unei licitatii, este bine sa fie imbunanatite si depuse din nou, la licitatia urmatoare.
  • criteriile hotaratoare pentru selectia proiectului tin de incadrarea sa intre prioritatile regiunii respective.

Aceste „prioritati” sunt detaliate in Planul de Dezvoltare Regionala. Mai concret, regulamentul de evaluare si grila cu criterii aferente acestor prioritati va fi stabilita de Comitetul Regional de Evaluare Strategica (CRESC). Acesta se va intruni in maxim o saptamana si deciziile pe care le va adopta vor fi publicate pe pagina de internet a ADR.

  • fondurile de la bugetul de stat obtinute anterior de catre o companie pot limita accesul la aceasta schema de finantare numai daca sprijinul respectiv a fost acordat in regimul ajutorului de stat „de minimis”.

Daca nu a fost acordat in regim „de minimis”, sumele primite anterior nu se iau in calcul la acordarea finantarii.

Regulile „de minimis” sunt valabile pana in 2010. apoi, este posibil sa fie modificate restrictiile pentru acest tip de ajutoare de stat.

  • una din conditiile de eligibilitate se refera la localizarea proiectului. Trebuie ca proiectul sa fie implementat in mediul urban, nu are importanta unde isi are compania sediul.
  • persoanele fizice autorizate, chiar daca activeaza in regim similar microintrepriderilor, nu sunt eligibile pentru finantare.
  • Agentia de Dezvoltare Regionala nu agreaza ideea publicarii unor liste cu firme de consultanta recomandate. Cel mult ar putea fi intocmita, dupa evaluarea primelor proiecte,  o lista „neagra” cu firme care se fac vinovate de esecul unor proiecte.
  • nu se solicita garantii bancare de implementare sau post-implementare.

In acelasi timp, pentru a demonstra ca poate sa acopere partea sa de cheltuieli, beneficiarul trebuie sa prezinte, la depunerea proiectului, o declaratie pe proprie raspundere in care se mentioneaza faptul ca exista sursele respective de cofinantare.

  • In cazul procedurilor de atribuire directa, singurul document justificativ necesar este contractul semnat cu furnizorul ales
  • fiecare beneficiar va fi informat individual despre admiterea sau respingerea proiectului sau, precum si despre motivele deciziei luate. 
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro