Mediul de afaceri solicita Guvernului scutirea temporara de impozite si masuri pentru incurajarea mobilitatii fortei de munca
Ministerul Finantelor a discutat, luni, cu patronatele si sindicatele, ce masuri anticriza trebuie adoptate in perioada urmatoare. Ce s-a decis: constituirea a trei grupuri de lucru care sa elaboreze, in 10 zile, un plan de masuri, pe baza propunerilor participantilor. Asociatia Oamenilor de Afaceri, solicita, printre altele, ca firmele care fac eforturi sa „tina” salariatii sa fie scutite de la plata taxelor si impozitelor pentru o perioada de cateva luni.
„Ministrul Finantelor Publice, impreuna cu participantii la reuniune au convenit asupra necesitatii adoptarii unor masuri pentru sustinerea cresterii economice a Romaniei si combaterea efectelor crizei.
Tema reuniunii a fost pregatirea platformei de solutii anticriza. In final, s-a luat decizia de constituire a trei grupuri de lucru, care isi vor desfasura activitatea in perioada 12 – 22 ianuarie a.c., pentru elaborarea planului de masuri pe baza propunerilor primite din partea participantilor”, arata un comunicat al Ministerului de Finante.
Cristian Pirvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), prezent la dezbatere, a declarat pentru HotNews.ro: „O masura pe care noi o cerem de doua luni, si o sustinem in continuare, se refera la sustinerea companiilor care fac eforturi sa nu concedieze angajatii.
Statul trebuie sa-si faca socoteala si, pentru a le ajuta, sa le permita sa nu plateasca taxe si impozite pentru o perioada, de exemplu trei luni – dar acest detaliu ramane de discutat”, a spus Pirvan.
„Un fond de contragarantare ar creste de 10 ori numarul creditelor aprobate”
O alta solicitare a AOAR se refera la sistemul de garantare. „In primul rand, trebuie se se renunte la functia de creditare conferita fondului de garantare pentru IMM si acesta sa revina la activitatea sa de baza.
Apoi, trebuie constituit un fond de contragarantare pentru cele trei institutii de garantare existente. Acest lucru ar permite cresterea de 10 ori a numarului de credite aprobate”, a mai declarat Pirvan.
Organizatia patronala mai doreste adoptarea unui set de masuri pentru a stimula mobilitatea fortei de munca. „Dintre salariatii concediati in aceasta perioada, poate o parte ar fi dispusi sa se recalifice rapid si sa mearga sa lucreze in marile proiecte de infrastructura. Insa este greu sa-i convingi, acum, sa se deplaseze poate in alta zona”, a explicat directorul executiv AOAR.
„De aceea, noi propunem sa li se asigure cel putin 2-3 salarii medii pe economie si niste conditii atractive pentru relocare”. Acestea si alte conditii vor fi incluse intr-un pachet care ar trebui adoptat de Guvern, a mai spus Pirvan.
Atributiile grupurilor de lucru
Cele trei grupuri de lucru constituite astazi, in cadrul intalnirii desfasurate la Ministerul de Finante sunt urmatoarele:
1. Grupul „Masuri pentru sustinerea cresterii economice” care vizeaza:
• sprijinirea activitatii intreprinderilor si protejarea productiei autohtone;
• stimularea si atragerea investitiilor;
• sustinerea dezvoltarii IMM-urilor si asigurarea competitivitatii produselor;
• sprijinirea relansarii agriculturii si a dezvoltarii rurale.
Responsabil: Ministerul Economiei
2. Grupul ” Masuri privind asigurarea surselor de finantare a dezvoltarii economice” care vizeaza:
• absorbtia fondurilor europene;
• asigurarea finantarii unor programe si proiecte in parteneriat public privat;
• dezvoltarea infrastructurii;
• diminuarea cheltuielilor bugetare si alocarea eficienta a fondurilor;
• majorarea veniturilor bugetare
Responsabil: Ministerul Finantelor Publice
3. Grupul „Masuri privind salarizarea, pensiile si protectia sociala” care vizeaza:
• asigurarea unei salarizari si a unui sistem de pensii echitabile
• asigurarea protectiei sociale
• mentinerea/crearea de locuri de munca
Responsabil: Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale