Sari direct la conținut

Mesajul UE pentru oficialii romani: „Pe teren!”

EurActiv.ro

Oficialii europeni nu se lasa pacaliti de hartii, ci solicita rezultate concrete, „pe teren!”. Aceasta ar putea fi urmarea faptului ca Romania a adoptat nu de putine ori reglementari europene, pe care le-a aplicat insa „in dulcele stil balcanic”.

In aceasta privinta, discursul diplomatilor europeni lasa sa transpara un mesaj clar: ei solicita „rezultate concrete”, „pe teren”; cer romanilor „ambitie realista” si continua sa spuna ca „e bine, dar mai sunt inca multe de facut”.

Insusi Comisarul european pentru Extindere, Gunter Verheugen, a spus, in timpul vizitei sale la Bucuresti: Romania a afacut multe angajamente, trebuie sa doveasca si ca le poate indeplini.

„2008, anul de gratie: Aceasta clauza este o procedura standard. Si alte tari au avut. De ce? Incheiem negocierile cu Romania si Bulgaria in baza unor promisiuni. Ne-au promis o serie de lucruri. Trebuie sa monitorizam daca aceste promisiuni vor fi indeplinite. Statele membre ma intreaba daca pot garanta ca vor fi indeplinite. Nu le pot garanta.

” (Interviu Gunter Verheugen pentru TVR, Bucuresti, 21 – 23 iunie: Romania se integreaza in 2007 cu o piatra de gat)

Pentru evaluarea rezultatelor concrete, Raportul Comisiei Europene, din octombrie, va fi decisiv.

Ambasadorul Pieter Jan Wolthers cere romanilor „ambitie realista”

In discursul tinut cu ocazia preluarii Presedintiei UE de catre Regatul Olandei, Ambasadorul Pieter Jan Wolthers si -a exprimat speranta ca Romania va incheia negocierile pana la sfarisitul acestui an, dar a cerut romanilor, in numele poporului sau, „ambitie realista”, pentru ca „mai sunt inca multe de facut”.

„Dupa cum a apreciat premierul Balkenende (primul-ministru olandez – nota red.), Romania a facut un progress considerabil, insa mai sunt inca multe de facut, in special in doemniul economic, al protectiei mediului, al justitiei si afacerilor interne, precum si in ceea ce priveste punerea in practica a legislatiei. Va fi posibil sa ii convingem cetatenii nostri numai cu rezultate concrete.

Progresul pe teren este cheia. Acesta va permite Olandei sa actioneze ca un „broker onest”, astfel incat UE sa ajunga la perspectivele trasate de Consiliul European. Realismul si ambitia sunt principiile de baza in acest proces. Pentru binele economiei, al securitatii, al prosperitatii, ambitia realista este ceea ce cetatenii nostri va cer astazi „.

„Sunt de luat decizii majore cu privire la Romania, Bulgaria si Turcia. Urmarim sa incheiem negocierile cu Bulgaria si Romania. O decizie de incepere a negocierilor cu Turcia este prevazuta in decembrie. S-a acordat statutul de stat candidat Croatiei si se va trece la analizarea acquis-ului in urmatoarele sase luni”, a mai spus Ambasadorul Regatului Olandei la Bucuresti.

Discursul integral al Ambasadorului Olandei la Bucuresti, Pieter Jan Wolthers (en.)

Prima vizita din partea noii sefe UE

In contextul preluarii presedintiei Consiliului European de catre Olanda, marti, 06 iulie a.c, orele 11.30, la sediul MIE, a avut loc prima vizita a unei delegatii oficiale olandeze in Romania dupa ce aceasta tara a preluat presedintia Consiliului European la 1 iulie 2004.

Delegatie parlamentara a Regatului Tarilor de Jos, compusa din membri ai Comisiei pentru afaceri europene, se afla in Romania in perioada 5 si 7 iulie 2004.

Oficialii olandezi au prezentat caracteristicile abordarii olandeze privind procesul de negocieri, precum si perceptia olandeza cu privire la procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Sharon Dijksma, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a declarat ca Olanda are in vedere indeosebi procesul de implementare a reformelor in Romania. Oficialul olandez a apreciat eforturile depuse, subliniind necesitatea mentinerii ritmului in aplicarea masurilor necesare aderarii la Uniunea Europeana.

Seful delegatiei olandeze a declarat ca la o dezbatere in parlamentul olandez Comisia pentru Afaceri Europene a solicitat Guvernului sa sprijine Romania in implementarea reformelor in contextul in care Olanda detine in prezent presedintia Uniunii Europene.

Alexandru Farcas, ministrul Integrarii Europene, a subiniat partea economica: „investitiile olandeze in Romania se afla pe primul loc. Un alt exemplu al bunei cooperari il reprezinta programul MATRA co-finantat de partenerii olandezi, prin care au fost pregatiti numerosi specialisti in domeniul administratiei publice din Romania si chiar din Ministerul Integrarii Europene”.

Prioritatile Presedintiei Olandeze: „Sa facem din extindere un succes”

Extinderea UE va ajuta la cresterea stabilitatii si securitatii in Europa. (…) Reusita in aceasta privinta este conditionata de succesul extinderii. (…) In contextul negocierilor cu privire la viitoarea extindere, convorbirile cu Romania si Bulgaria continua.

Presedintia Olandeza va actiona in conformitate cu concluziile Consiliului European din iunie 2004, care a afirmat ca progresul real si efectiv in reforma si in pregatirile pe teren pentru aderare au fost mentinute de Bulgaria si Romania, Uniunea confirmand hotararea sa de a finaliza cu succes negocierile in 2004, pe baza celor intreprinse.

In acest context, realizarile celor doua tari vor fi evaluate separate. Raportul annual al Comisiei Europene, anul acesta planificat sa apara in octombrie, va avea un rol important pentru a ilustra opinia UE in aceasta privinta.

Cum Croatia a primit statutul de candidat la Consiliul European din iunie, trebuie inceput procesul de armonizare a acquis-ului comunitar, pentru pregatirea negocierilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro