Sari direct la conținut

Mihaela Mitroi (PwC): Noua conducere a Ministerului de Finante ar trebui sa nu aduca modificari substantiale in politica fiscala

HotNews.ro, EurActiv.ro

„Am recomanda Ministerului de Finante sa nu vina cu modificari substantiale. Este foarte important factorul de stabilitate”, a declarat Mihaela Mitroi, partener PricewaterhouseCoopers, in cadrul conferintei „Cum sa iesi cstigator din criza financiara” desfasurata joi, 11 decembrie.

Pentru viitoarea conducere a Ministerului de Finante, specialistii in fiscalitate propun sa

pastreze cota unica.

Alte recomandari:

  • sa asigure o colaborare constanta si eficienta cu alte autoritati
  • Rambursarea TVA: „Avand in vedere blocajele pe care le vedem si rambursarile care nu se dau, avand in vedere procesul foarte greoi si faptul ca este o sursa importanta de lichiditati, intreg aparatul de finante ar trebui sa gandeasca o procedura fiscala speciala pentru TVA si modul de rambursare. Intreg mediul de afaceri si-ar dori o optimizare a acestui proces. Numarul de cereri nu mai poate fi comparabil cu numarul de inspectori, inspectia ar trebui sa se concentreze pe aspecte de fond si nu de forma”
  • Contributii la buget: Plafonarea contributiilor de asigurari sociale.
  • Impozitul pe profit: introducerea sistemului de consolidare fiscala; compensarea profiturilor unor societati cu pierderile celor din alte societati din cadrul aceluiasi grup.
  • Introducerea legislatiei de holding. Ar stimula investitorii romani sa-si tina banii acasa.
  • Ajutorul de stat: „avand in vedere contextul economic, recomandam sa faca uz 100% de incurajarea Comisiei Europene si sa gaseasca solutii pentru criza in care ne aflam. Inclusiv prin emiterea de noi scheme de ajutor de stat”

„Sa nu uitam ca suntem in competitie cu alte tari, in ce priveste decizia unor investitori de a ramane aici. Orice schema de ajutor de stat, orice facilitate care ajuta un numar limitat de companii, dintr-un anumit sector, este benefica”, a mai explicat Mihaela Mitroi.

In aceasta categorie se inscrie, in opinia sa, subventionarea dobanzilor pentru IMM-uri, care ar fi o masura potrivita. Propunerea de subventionare a dobanzilor a fost lansata, de curand, de Asociatia Romana a Bancilor.

Varianta cea mai buna de finantare pentru firmele mici: fondurile de investitii.

In conditiile economice actuale, cand creditele bancare sunt restrictive si fondurile europene ajung tarziu la solicitanti, specialistii in fiscalitate recomanda cateva solutii alternative de finantare. „Pentru companiile mici, cea mai buna varianta ar fi gasirea unui partener in afacere. Sunt multe fonduri de investitii care au lichiditati si cauta proiecte”, a declarat Mihaela Mitroi.

Firmele mai au si alte solutii de finantare precum cesiunea de creante, imprumuturi intra-grup, managementul lichiditatilor, barter. „Nu sunt niste scheme noi, insa pana acum au fost putin utilizate. Este momentul ca intreprinzatorii sa le ia in considerare”, a mai explicat reprezentantul PwC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro