Mihail Meiu, director Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor: "Proiectul de lege privind protectia clientilor bancilor, trimis la Guvern luna viitoare"
„Consumatorii se plang ca li se modifica dobanzile. Tinem in primul rand la informarea precontractuala a consumatorilor. Vom propune anumite conditii pentru contractele bancare”, a declarat Mihail Meiu, directorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Insa, mai spune acesta, reprezentantii bancilor nu au fost foarte receptivi si nu sunt de acord cu propunerile din proiectul legislativ al ANPC si nici cu adoptarea unui cod de bune practici in domeniu.
„Cu Asociatia Romana a Bancilor am avut niste puncte divergente, se pare ca nu doresc sa-si impuna niste reglementari. Speram ca, prin finalizarea discutiilor, sa ajungem la un punct comun. Macar sa-si adopte un cod de buna practica”, a declarat Mihail Meiu, director ANPC.
Potrivit acestuia, proiectul de lege prin care Autoritatea doreste sa impuna niste conditii in contractele bancare este in curs de finalizare si va fi trimis la Guvern luna viitoare.
Cateva propuneri incluse in proiectul ANPC:
– toate datele sa fie instiintate consumatorilor
– sa fie trecute in contract toate comisioanele si taxele
– sa nu se modifice comisioanele bancilor pe durata contractului si sa nu fie introduse comisioane noi
– sa se specifice clar daca dobanda este fixa sau variabila, si pe ce perioada
– pentru dobanda variabila – sa fie publicata formula de calcul
– factorii variabili sa fie numai cei independenti de banca
– specificarea clara cum anume sunt informati consumatorii asupra modificarilor: extras de cont, scrisoare cu confirmare de primire, SMS etc.
Potrivit lui Mihail Meiu, bancile nu sunt de acord cu aceste propuneri, cu exceptia uneia, cea referitoare la modificarea comisioanelor.
Pe langa proiectul legislativ, ANPC doreste ca bancile sa adopte un cod de bune practici. „Este un cod voluntar, prin care se impun niste standarde mai inalte decat cele prevazute prin lege. Romania este una dintre putinele tari din UE unde nu exista acest cod si, din discutiile noastre, bancile nu vor sa adopte un asemenea cod. La noi nu se poate, fiindca este jungla, vrem profit maxim pe seama consumatorilor”, a mai declarat Meiu.