Ministerul Afacerilor Externe reacționează la „mesajele neadcvate” transmise în România de președinta Ungariei
- Redactia Hotnews
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce în cadrul vizitei private făcute în România de preşedinta Novak Katalin „au fost lansate mesaje publice neadecvate”. Novak Katalin a participat, sâmbătă, la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc postând apoi pe Facebook un videoclip cu „Imnul Ținutului Secuiesc”.
Sâmbătă, câteva sute de mii de oameni au luat parte la marele pelerinaj de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc. La eveniment a participat și preşedinta Ungariei, Novak Katalin, care a fost întâmpinată cu aplauze de mulţimea impresionantă de pelerini, conform Agerpres. Novak Katalin a însoţit cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, care a plecat din faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc.
Printre pelerinii din cordonul oficial s-au numărat fostul preşedinte al Ungariei Ader Janos, împreună cu soţia sa, care participă în fiecare an la eveniment, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.
„Nu lăsa Ardealul să piară, Dumnezeul nostru!”
Katalin Novak a postat apoi Facebook un videoclip cu „Imnul Ținutului Secuiesc”, alături de un vers al cântecului: „Nu lăsa Ardealul să piară, Dumnezeul nostru!”.
Reacția Ministerului român de Externe
Duminică seară, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în ţara noastră „au fost lansate mesaje publice neadecvate”:
- „MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”.
Ministerul român de Externe mai spune că astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.
- „În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, adaugă MAE.