Sari direct la conținut

Ministerul Comunicatiilor si alte 14 organizatii si firme au semnat un protocol pentru sustinerea incluziunii digitale in Romania

HotNews.ro

Ministerul Comunicatiilor a anuntat marti semnarea unui protocol de colaborare impreuna cu alte 14 firme, asociatii si ONG-uri, parte a unui grup de initiativa numit Alianta Digitala pentru Romania (ADR), in scopul sustinerii initiativelor de incluziune digitala in Romania. Alianta isi propune in mod concret sa atraga cat mai multi utilizatori noi online si sa investeasca in cresterea nivelului de competente IT ale celor deja conectati.

Conform datelor furnizate miercuri catre HotNews.ro de catre Ministerul Comunicatiilor, lista membrilor care au semnat marti acest protocol este urmatoarea:

  • 1. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – MCSI
  • 2. Asociatia pentru Dezvoltarea Societatii Informationale  – ADSI
  • 3. Fundatia EOS Romania – Educating for an Open Society Romania
  • 4. Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor – APDETIC
  • 5. Asociatia Pro Support
  • 6. Fundatia International Research & Exchanges Board – IREX
  • 7. Asociatia TechSoup
  • 8. Asociatia Societatea Internet – Internet Society Chapter
  • 9. Asociatia IAB Romania
  • 10. Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania – ANBPR
  • 11. Byblos S.R.L.- Agora Group
  • 12. Asociatia Directorilor de Tehnologia Informatiei si Comunicatilor din Romania
  • 13. Microsoft Romania S.R.L.
  • 14. Intel Corporation (UK) LTD. Romania Representative Office
  • 15. Quartz Matrix S.R.L.

In comunicatul dat marti de minister se mentiona ca „Alianta Digitala pentru Romania isi propune in mod concret sa atraga cat mai multi utilizatori noi online si sa investeasca in cresterea nivelului de competente IT ale celor deja conectati. Acest lucru este posibil doar prin crearea unei platforme inovative de colaborare intre societatea civila, sectorul de business si autoritatea statului. Pe parcursul acestui an, Alianta Digitala va coordona o serie de actiuni care sa conduca la realizarea obiectivelor propuse”.

Amintim ca demersul de a crea o alianta digitala in Romania in scopul incluziunii sociale si a reducerii decalajului digital a fost anuntat de catre Emil Zahan, directorul de cabinet al ministrului Comunicatiilorinca din luna noiembrie a anului trecut. La momentul respectiv, Zahan preciza ca a solicitat inclusiv sprijinul Patriarhiei Romane:

  • „Am luat legatura inclusiv cu Patriarhia Romana pe tema reducerii decalajului digital si a incluziunii digitale si ne-au asigurat de tot suportul. Mai ales in zonele rurale influenta preotilor este foarte mare si incercam ca mesajele noastre de incluziune digitala sa ajunga la oameni si pe aceasta cale. Preotii la momentul predicilor ar putea propovadui faptul ca aceste cunostinte digitale ii ajuta in cautarea unor locuri de munca si cresterea nivelului de trai, in eliminarea barierelor spatiale date de izolarea geografica dar si pentru accesarea unor servicii si informatii de interes public”, a precizat la acea data Emil Zahan.

Patriarhia Romana a revenit ulterior cu un comunicat in care recomanda „echilibru, discernamant si luciditate in folosirea Internetului”.

Cel putin pentru moment, oficialii Bisericii nu se numara printre semnatarii protocolului, insa oficialii MCSI subliniaza ca alianta este deschisa si altor institutii.

  • „Dorim ca, prin punerea la aceeasi masa, a celor mai importanti actori cu programe in acest domeniu, sa crestem gradul de colaborare intre diversele organizatii, si sa avem o imagine mai buna asupra programelor desfasurate la nivel national. Ne propunem diseminarea rezultatelor si extinderea actiunilor aliantei prin atragerea tuturor actorilor implicati in astfel de actiuni: institutiile guvernamentale, mediul de business si societatea civila”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Emil Zahan.

Datele Comisiei Europene arata ca in Romania 58% dintre romani nu au folosit niciodata internetul. De asemenea un studiu Gallup prezentat la mijlocul lunii martie a anului trecut evidentia faptul ca „majoritatea gospodariilor romanesti (56%) nu dispune de acces la internet si ca aproape jumatate din populatie (47%) nu a utilizat niciodata internetul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro