Sari direct la conținut

Ministerul Comunicatiilor vrea sa deconteze din fonduri UE cheltuieli de peste 100 milioane de euro pe sisteme IT, finantate anterior numai din fonduri publice

HotNews.ro
Proiecte IT care ar putea fi finantate retroactiv, Foto: Hotnews
Proiecte IT care ar putea fi finantate retroactiv, Foto: Hotnews

Ministerul Comunicatiilor incearca sa deconteze retroactiv din fonduri UE cheltuieli de peste 100 milioane de euro pe sisteme IT, care au fost finantate anterior numai din bugetul de stat, a anuntat marti Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor. 12 institutii publice, printre care CNAS, Ministerul Justitiei, Agentia Nationala de Integritate, au depus deja dosarele achizitiilor, valoarea acestora insumand 228,7 milioane lei. Un alt proiect retrospectiv, pe care s-au cheltuit circa 29 milioane de euro, apartine UEFISCDI, institutie in subordinea Ministerului Educatiei si mai exista discutii si in privinta unui proiect IT implementat de ANAF care a costat peste 30 milioane de euro.

  • „O posibila explicatie pentru care institutiile acestea nu au folosit fonduri UE ar fi ca la momentul respectiv nu erau fondurile alocate si ghidurile facute. O alta explicatie ar fi ca o anumita bucata din sistemul IT nu era eligibila pentru finantare. Poate ca autoritatii in cauza i s-a parut prea birocratic procesul si nu se incadra in timp sau poate nu a vrut sa respecte principiile de transparenta si de circuit logic al fondurilor europene. Pot fi toate acestea dar nu vreau sa acuz fara sa luam exemple concrete”, a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.

Proiectele identificate au fost implementate in exercitiul financiar 2007-2013.

Ce fonduri UE au fost absorbite in perioada 2007-2013 si cum poate fi accesata finantarea retroactiva

Datele comunicate marti de catre Ministerul Comunicatiilor arata ca:

  • gradul de absorbtie la 31.03.2016, raportat la bunul de plata acordat de OIPSI si suma alocata de 338 milioane euro FEDR este de 102,4% (346,2 mil euro FEDR).
  • 31% din procentul de absorbtie a fost realizat in perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016 cand au fost verificate si aprobate un numar de 258 cereri de rambursare insumand o valoare de aproximativ 131,39 mil EURO din care FEDR 108,54 mil EURO.
  • Accesarea finantarii retroactive din partea UE pentru perioada de programare 2007-2013, prin Axa prioritara III a POS CCE mai poate aduce la bugetul de stat pana la 50 millioane de euro din fondurile structurale de la Uniunea Europeana (UE) peste cele generate prin proiectele deja contractate si implementate.
  • Suma este rezultatul initiativei MCSI¬OIPSI de identificare de proiecte care ar putea primi finantare retroactiva din partea UE. Actiunea a fost aprobata de Guvern prin  Memordumul nr. 5/814/8.02.2016.
  • Asistentᅩa retroactiva reprezinta acordarea, de catre o autoritate de management, de asistentᅩa UE  pentru proiecte ale caror cheltuieli au fost deja acoperite din surse natᅩionale sau care sunt deja terminate inainte sa se solicite in mod oficial sau sa se acorde asistentᅩa UE.
  • Proiectele care ar putea primi finantare au fost identificate prin intermediul sistemului electronic al achizitiilor publice (SEAP) si au la baza achizitiile din domeniul TIC realizate de catre de autoritatile/institutiile publice de la nivel central.
  • La initiativa MCSI-OIPSI, 12 institutii au depus dosarele de achizitii insumand valoarea de 228,78 mil lei, iar o alta institutie va solicita finantare retroactiva prin intermediul Axei prioritare 2 a POS CCE.
  • Organismul Intermediar de la MCSI a verificat achizitiile depuse, le-a transmis spre analiza Autoritatii de Management si a propus acesteia un ghid al solicitantului si un model al cererii de finantare ce ar urma sa fie depus de catre autoritatile/institutiile publice implicate.

Sistemul IT al cardului national de sanatate, pe care s-au cheltuit de la buget peste 87,6 milioane lei, ar fi putut fi implementat cu fonduri UE

Ministerul Comunicatiilor a pus la dispozitia HotNews.ro (vezi fisierul atasat) lista celor 12 institutii publice care au implementat cu fonduri publice sisteme IT ce ar fi putut obtine finantare europeana.

Printre acestea se numara Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu celebrul sistem IT al cardului national de sanatate, pe care s-au cheltuit de la buget peste 87,6 milioane de lei. Contractul a fost atribuit in anul 2012 catre asocierea formata din HP, Novensys Corporation si Siveco Romania (subcontractant).

Un alt proiect urias, de peste 70,7 milioane lei, a fost implementat cu fonduri bugetare de catre Agentia nationala pentru Protectia Mediului. Contractul a fost atribuit in anul 2010 catre Asesoft International (grup care a fost fondat de catre deputatul Sebastian Ghita).

  • Adina Moga, sefa OIPSI: Comisia Europeana nu are motive sa repinga de la decontare aceste proiecte. Chiar daca ne dau numai 60% din cee am cheltuit, tot este un plus

Adina Moga, directorul general la OIPSI (Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale), a precizat pentru HotNews.ro ca toate proiectele IT trimise de cele 12 institutii publice (vezi tabelul) puteau fi cerute la finantare pe fonduri europene aferente perioadei 2007-2013, dar au fost implementate cu fonduri bugetare.

  • „Incercam sa degrevam bugetul statului de o cheltuiala, cerand de la UE, daca se poate, banii pe acea cheltuiala. Aceste dosare le-am analizat si suntem siguri ca respecta standardele cerute la decontare de Comisia Europeana. Noi speram ca pana in 30 iunie 2016 sa avem cererea de finantare depusa, incheiat contractul de finantare, urmand apoi sa intram in discutie cu fiecare institutie in parte cu privire la depunerea actelor doveditoare rambursarii (extrase de cont, facturi etc). Comisia Europeana nu are motive sa repinga aceste proiecte si chiar daca nu ne dau 85% ci numai 60% din ceea ce am cheltuit deja, tot este un mare plus, sunt bani intorsi la bugetul statului”, a precizat pentru HotNews.ro Adina Moga.

Vezi in fisierul atasat lista proiectelor IT, autoritatile care au implementata sistemele IT si firmele care au castigat contractele in cauza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro