Sari direct la conținut

Ministerul Dezvoltarii a lansat iarasi apelurile pentru fonduri UE din "noul POSDRU", destinate comunitatilor marginalizate, cu sume ramase dupa evaluarea cu scandal

HotNews.ro
Fonduri europene, Foto: MorgueFile.com
Fonduri europene, Foto: MorgueFile.com

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a publicat, marti, forma finala a ghidurilor solicitantului pentru redeschiderea unor apeluri de proiecte privind comunitatile marginalizate, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. Noile apeluri insumeaza circa 70 de milioane de euro si reprezinta sumele ramase neacoperite prin proiectele care au trecut de prima faza a evaluarii cu scandal, din luna martie, care fusesera depuse in apelurile similare de anul trecut. Intre timp, consultanti ale caror proiecte fusesera respinse au sesizat si Oficiul Europan de Lupta Anti Frauda (OLAF) privind situatia de la POCU, urmasul mai celebrului POSDRU din perioada de programare precedena.

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a lansat marti ” variantele finale, imbunatatite, ale Ghidurilor Solicitantului corespunzatoare apelurilor de proiecte”:

  • POCU 4.1. „Dezvoltare Locala Integrata (DLI 360 grade) in comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome – regiuni mai putin dezvoltate si regiune dezvoltata”,
  • respectiv POCU 4.2. „Dezvoltarea Locala Integrata (DLI 360 grade) in comunitatile marginalizate”.

Apelurile de proiecte aferente acestor ghiduri de finantare se vor deschide in sistemul informatic MySMIS2014 in data de 18 aprilie 2017, ora 10:00 si se inchid in 16 iunie 2017, ora 16:00, potrivit MDRAPFE.

Alocarea financiara totala pentru Obiectivul Specific 4.1 este de aproximativ 58 milioane euro pentru regiuni mai putin dezvoltate, respectiv aprox. 3,7 milione euro pentru regiunea dezvoltata (Bucuresti Ilfov). Valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 6 milioane euro pentru regiunile mai putin dezvoltate, respectiv de aprox. 3,7 mil. euro pentru regiunea dezvoltata.

Pentru Obiectivul Specific 4.2, alocarea financiara totala este de aprox. 7,4 milioane euro, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 6 milioane euro.

Banii pot fi ceruti de catre:

  •  Autoritatile publice locale cu responsabilitati in domeniu, in parteneriat cu actori cu expertiza relevanta pentru actiunile selectate;
  •  ONG-uri in parteneriat cu actori cu expertiza relevanta pentru actiunile selectate.

Cu acesti bani europeni, proiectele derulate de solicitanti vor viza integrarea persoanelor pe piata muncii, incurajarea participarii la stagii si scheme de ucenicie/ cursuri de formare profesionala, sprijin pentru continuarea educatiei cu obtinerea unor calificari si competente relevante pentru piata muncii si integrarea profesionala, precum si incurajarea si cultivarea spiritului antreprenorial.

Scandalul de la „noul POSDRU” continua: plangeri la OLAF

Programul Operational Capital Uman (POCU) din noua perioada de programare 2014-2020 continua pe drumul controverselor deschis de predecesorul sau, mai celebrul POSDRU 2007-2013 (Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane).

Miza totala e uriasa, POCU 2014-2020 (POCU) are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul a pornit greu, abia in mai-septembrie 2016 s-au lansat primele apeluri, pentru liniile de finantare 4.1 si 4.2, in valoare totala de 350 de milioane de euro, bani pentru proiecte sociale in comunitatile de romi si comunitatile marginalizate.

Tarziu, abia in 21 martie 2017, Autoritatea de Management a POCU, din subordinea noului Minister al Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a anuntat ca a finalizat prima faza a evaluarii proiectelor depuse. Din 312 proiecte depuse au picat 249, restul de 63 trecand mai departe pentru etapa urmatoare de evaluare. In Bucuresti-Ilfov, toate cele 15 proiecte depuse in apelul 4.1 au fost respinse.

Expertii care au lucrat la proiectele respinse „au luat foc”, un grup de 20 de consultanti cerand demisia directorului AM POCU, Vladimir Rovintescu, asa cum a relatat HotNews atunci.

Incercand sa calmeze spiritele, ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, si ministrul delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au anunat ca redeschid apelurile, insa cu suma ramasa neacoperita de catre proiectele care au trecut mai departe in faza a doua a evaluarii.

Asa s-a ajuns la cei 70 de milioane de euro pusi in joc prin noile apeluri lansate marti. „Suma totala alocata apelurilor este cea ramasa disponibila dupa parcurgerea primei faze de evaluare a proiectelor depuse in cadrul apelurilor POCU/18/4/4.1, POCU/19/4/4.1 si POCU/18/4/4.2. In conformitate cu prevederile OUG 40/2015 (art. 12, alin.1), cu modificarile si completarile ulterioare, exista posibilitatea supracontractarii sumelor alocate, in functie de calitatea proiectelor evaluate, de rezultatele propuse precum si de indicatorii de Program asumati” – a explicat ministerul.

Masura, care fusese anunata inca din martie, i-a nemultumit pe multi dintre expertii pentru fonduri europene ale caror proiecte fusesera picate. Unii au sesizat si Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), al Comisiei Europene, inca de acum o saptamana.

Principala critica aduse de consultanti ministerului este faptul ca noile apeluri lansate, in valoare de 70 de milioane de euro, cuprind sumele rezultate numai din prima faza de evaluare a proiectelor depuse anul trecut. Prin urmare, expertii spun ca suma ar trebui sa fie mai mare, avand in vedere ca nu s-au solutionat contestatii si nu s-a terminat nici evaluarea proiectelor care au trecum mai departe.

De asemenea, potrivit unei sesizari trimise la OLAF, care a fost transmisa si HotNews.ro, reclamantii au facut o serie de acuzatii la adresa ministerului.

Reclamantii spun ca ministerul trebuia sa faca publica si lista celor 63 de proiecte care autrecut de prima etapa a evaluarii, in 21 martie 2017, pentru apelurile deschise in mai-septembrie 2016. Aici, expertii reclama ca ministerul ar fi incalcat principiul transparentei, pentru ca au publicat dooar lista proiectelor care au fost respinse in prima faza si aceea doar cu numerele de identificare ale lor, inregistrate in sistemul electronic in care se depun proiectele europene, MySMIS 2014.

Si HotNews a cerut oficial lista celor 63 de proiecte trecute de etapa intai a evaluarii, insa ministerul a refuzat sa o transmita:

Avand in vedere faptul ca procesul de evaluare si selectie este in curs de desfasurare, lista cererilor de finantare admise la finantare va fi publicata la finalul procesului de evaluare si selectie, in conformitate cu Metodologia de evaluare, cu Ghidul Solicitantului si cu obligatiile stabilite prin Regulamentele europene aplicabile in ceea ce priveste asigurarea transparentei cu privire la proiectele finantate”.

De asemenea, reclamantii se plang ca MDRAPFE ar fi incalcat procedura de evaluare, pentru ca ar fi existat cazuri in care proiectele erau examinate de numai un singur evaluator, in loc de doi.

Ministerul neaga si aceasta acuzatie:

„Procesul de evaluare se realizeaza in sistemul informatic MySMIS2014, in interfata de tip Back-Office dedicata AM/ OI. Acest proces presupune parcurgerea grilei de evaluare de catre 2 evaluatori, conform Metodologiei amintite. Schimbul electronic de date asigurat de MySMIS2014 conform prevederilor Regulamentului 1303/2014 (art. 122 alin 3 resp art. 125 alin 2 lit d) intre Beneficiar si AM, se face prin intermediul secretarului/ presedintelui comisiei de evaluare. Documentul vizibil in contul beneficiarului dupa evaluare este o grila consolidata automat de catre sistem si aprobata (semnata electronic) de catre secretar/ presedinte. Evaluarea niciunui proiect nu este validata de sistem daca acesta nu a fost evaluat de doi evaluatori independenti si in MySMIS2014 nu exista completate doua grile de evaluare”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro