Ministerul Economiei: Chiar daca tintele de pierderi au fost depasite cu 7%, FMI considera obiectivul indeplinit
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a aratat foarte multumit de progresele reformelor implementate de Ministerul Economiei. Cel putin asa sustin reprezentantii acestui minister printr-un comunicat de presa. De altfel, FMI a gasit scuze chiar si pentru faptul ca au fost depasite cu 7% tintele operationale de pierderi si astfel au considerat obiectivul indeplinit. „Chiar daca tintele operationale de pierderi au fost depasite cu 7%, reprezentantii FMI au considerat obiectivul indeplinit, intrucat procedurile privind ajutorul de stat pentru Oltchim vor fi finalizate dupa vizita FMI, iar Electrica Serv a inregistrat pierderi inainte de reorganizarea prin divizare”, se arata in comunicat.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit miercuri, 1 februarie, cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
Pentru cele opt companii monitorizate in 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, OLTCHIM, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord si Electrica Serv, in urma analizei datelor economice preliminate pe intregul an s-a constatat ca nivelul arieratelor a scazut de la 10.017 milioane lei la 8.481 milioane lei.
Patru dintre cele opt companii monitorizate, ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO si Electrica Furnizare, au realizat profit la finalul anului 2011.
In cadrul intalnirii a fost analizat si stadiul proceselor de privatizare.
In cadrul intalnirii s-a vorbit si despre contractele de energie ale Hidroelectrica, incheiate in afara burselor de specialitate. Ministerul Economiei afirmat ca FMI a aprecizat efortul ministerului si a companiei de a rezilia contractele. Pe de alta parte, tot Ministerul Economiei spune ca FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor solutii in vederea rezilierii in cel mai scurt timp a acestor contracte.
In perioada urmatoare vor fi demarate procese de privatizare la: Romgaz SA (15%), Transelectrica SA (15%), Transgaz SA (15%), Hidroelectrica SA (10%), Nuclearelectrica SA (10%), companiile de distributie Electrica (pachet minoritar), Oltchim (pachet majoritar), Electrica Furnizare SA (pachet majoritar), companiile rezultate in urma divizarii Electrica Serv SA (pachet majoritar), CupruMin SA (pachet majoritar).
In privinta introducerii managementului profesionist la primele patru companii cu capital majoritar de stat, urmeaza sa fie semnate contractele cu companiile internationale de recrutare pana la 15 februarie si, pana la finele lunii martie, sa fie instalati noii manageri la Oltchim SA Electrica Furnizare SA, CN Romarm si CN Hidroelectrica.
Discutiile au vizat si aparitia OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Companiile care au fpst selectate pentru introducerea unui management profesionist sunt Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Elcen, Complexul energetic Turceni, Complexul energetic Craiova si Nuclearelectrica. Aceste societati au fost selectate pe baza cifrei de afaceri pe 2010 (peste 1.000.000.000 lei) si a numarului de angajati (peste 100), criterii prevazute de OUG 109.
„Tin sa va felicit, domnule ministru, pe dumneavoastra si echipa cu care lucrati pentru indeplinirea obiectivelor pe care le-am stabilit impreuna. Sunt foarte multumit de progresele inregistrate in domeniul privatizarilor si al managementului privat. Va invit, in acelasi timp, sa gasiti solutii cu colegii din Guvern pentru rezolvarea problemelor la Termoelectrica si Oltchim”, a spus Jeffrey Franks in cadrul intalnirii cu Ariton.