Sari direct la conținut

Ministerul Economiei: La proiectul South Stream ar putea participa atat Bulgaria, cat si Romania. Discutiile cu Rusia raman deschise

HotNews.ro

Decizia Bulgariei de a participa la realizarea gazoductului South Stream nu influenteaza o eventuala includere a Romaniei in acest proiect rusesc, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, ar putea participa la proiectul South Stream atat Romania, cat si Bulgaria. Tudor Serban considera ca neintelegeri ar putea aparea din cauza cantitatilor de gaze care ar urma sa ajunga intr-o tara sau alta, nu asupra traseului. “Cearta ar putea fi pe cantitatile de gaze, nu pe conducte”, a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Acesta sustine ca informatiile aparute in presa, in ultima perioada, fac parte dintr-un joc politic. “Este un joc politic ce apare in presa. Se tot vorbeste ca in cazul in care iese Bulgaria, intra Romania, iar daca intra Bulgaria, iese Romania. Chiar daca Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, pentru Romania

“Este un joc politic ce apare in presa. Se tot vorbeste ca in cazul in care iese Bulgaria, intra Romania, iar daca intra Bulgaria, iese Romania. Chiar daca Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, pentru Romania situatia ramane neschimbata. Vor fi purtate in continuare discutii cu partea rusa”

Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei

situatia ramane neschimbata. Vor fi purtate in continuare discutii cu partea rusa”, a precizat secretarul de stat. Tudor Serban a mai spus ca discutiile dintre Romania si Gazprom “raman deschise” urmand sa fie analizata eficienta participarii Romaniei la acest proiect. De altfel, presedintele Gazprom, Alexei Miller, va vizita Romania in toamna, moment in care ar putea fi luata o decizie.

“Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si a Macedoniei in proiectul South Stream va fi definitivat in urmatoarele doua-trei luni, a declarat, recent, presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de ITAR TASS. “Posibilitatea participarii Romaniei in proiectul South Stream este deschisa”, la fel ca si discutiile cu guvernul de la Bucuresti “in contextul construirii unei conducte de tranzit”, a mai spus Miller.

Potentiala includere a Romaniei in proiectul South Stream nu inseamna renuntarea automata la varianta realizarii gazoductului pe teritoriul Bulgariei, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, citat de ITAR-TASS. “Este posibil ca Romania sa intre in proiectul South Stream, dar aceasta nu inseamna in mod necesar iesirea Bulgariei” din proiect, a spus Medvedev. “La propunerea partii romane, deocamdata nu va fi elaborata documentatia tehnico-economica a intrarii Romaniei in acest proiect, ci o simpla evaluare tehnico-economica”, a spus Medvedev explicand rezultatul negocierilor dintre ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu si seful companiei Gazprom, Aleksei Miller. Adriean Videanu, s-a intalnit, la mijlocul lunii iunie, la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. Videanu a afirmat ca Romania va pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia unei vizitei la Bucuresti a presedintelui companiei ruse Gazprom.

In timp ce participarea Romaniei la South Stream ramane incerta, Bulgaria face pasi importanti in aceasta directie. Bulgaria a fost de acord sa participe la proiectul South Stream, a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, potrivit RIA Novosti. Acesta a precizat ca va fi semnat un acord intre cele doua tari pe 16 iulie.

Decizia Bulgariei de a ramane angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est, a scos, se pare, Romania din respectivul proiect, comenteaza miercuri presa rusa, citata de Agerpres.

Astfel, agentia de presa Regnum titreaza: “Sofia ramane in South Stream: asteptarile inselate ale Romaniei si alarma lui Ianukovici”. La inceput, mentioneaza agentia de presa citata, expertii au fost sceptici in privinta unui rezultat pozitiv al vizitei intreprinse marti de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov la Sofia, mai ales ca autoritatile bulgare anuntasera anterior inghetarea proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis si pe cel al centralei nucleare Belene, anticipand ca aceeasi soarta o va avea si South Stream.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro