Ministerul Economiei: O scadere a pretului titeiului nu duce automat la scaderea pretului produselor petroliere daca alti factori au o influenta mai mare
„Ministrul Economiei, Lucian Bode, denunta demersul Opozitiei de a politiza subiectul scumpirii carburantilor”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Acesta precizeaza ca „potrivit contractului de privatizare a pachetului majoritar de actiuni a Petrom, semnat de catre Guvernul Adrian Nastase, Ministerul Economiei nu poate interveni in stabilirea preturilor la produsele petroliere”. O astfel de parghie de control nu a fost stipulata in contractul de privatizare, se mai arata in comunicat.
- In ultima vreme, companiile petroliere au tot scumpit carburantii, tonul fiind dat de Petrom. Saptamana trecuta, Petrom a majorat pretul motorinei cu 9 bani, iar cel al benzinei cu 12 bani. Dupa Petrom, compania Rompetrol a majorat pretul benzinei cu 16 bani/litru, iar cel al motorinei cu pana la 12 bani/litru.
„O renegociere a clauzelor contractuale de privatizare este imposibila fara acordul partilor. Contractul a preluat regula generala in materie contractuala, stipuland ca acesta poate fi modificat, completat sau amendat numai printr-un instrument scris, cu acordul ambelor parti”, sustine Ministerul.
Potrivit Ministerului Economiei, preturile produselor petroliere, inclusiv carburantii, sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piata libera in functie de cerere si oferta. Aceste preturi depind de mai multi factori cu functie variabila:
- evolutia pretului titeiului pe piata internationala;
- evolutia preturilor externe ale carburantilor;
- evolutia cursului de schimb leu/dolar;
- calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana a accizelor pentru produsele petroliere.
„Coroborarea acestor factori conduce la cresterea sau scaderea preturilor produselor petroliere, dar asta nu inseamna ca o scadere a pretului titeiului duce automat la scaderea pretului produselor petroliere daca ceilalti factori au o influenta mai mare in stabilirea pretului”, se mai arata in comunicat.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe a declarat saptamana trecuta ca preturile au crescut cu 22% la benzina si cu 25% la motorina in 2011. „Continuam aceasta politica de crestere moderata a preturilor, dar urmand principiile de piata pe baza cotatiilor internationale si a fiscalitatii”, a spus Mariana Gheorghe. Petrom estimeaza pentru 2012 un pret al barilului de petrol de circa 100 dolari.
„Estimarea de peste 100 dolari barilul este o medie a anului 2012. Nu inseamna ca nu va fi o volatilitate in interiorul acestei medii, lucru care se reflecta in pretul carburantilor”, a mai spus Mariana Gheorghe.