Sari direct la conținut

Ministerul Economiei spune ca a cerut amanarea numirii Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica din motive de securitate nationala

HotNews.ro

​Ministerul Economiei invoca o Hotarare a CSAT drept motiv pentru decizia de amanare a numirii unui Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica. Hotararea CSAT se refera la necesitatea analizarii „operatiunilor de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau active…”.Reamintim ca Fondul Proprietatea a transmis, ieri, o scrisoare deschisa adresata ministrului economiei, Daniel Chitoiu, prin care isi „exprima public ingrijorarea si dezamagirea” fata de o cerere privind amanarea numirii unui consiliu de supraveghere la Hidroelectrica. Drept raspuns, Ministerul Economiei a transmis un comunicat de presa prin care arata ca „a luat act cu surprindere de scrisoarea deschisa transmisa in spatiul public, in cursul zilei de ieri, de catre reprezentantii Franklin Templeton Investment Management Ltd”.

„Pe aceasta cale dorim sa reamintim faptul ca a fost intelegerea celor 2 actionari ai Hidroelectrica SA, MECMA si Fondul Proprietatea, ca expertul de talie internationala, angajat initial doar pentru recrutarea Directorului General, va furniza servicii si pentru selectarea membrilor CA. Totodata, precizam ca recenta solicitare a MECMA, privind amânarea discutării punctelor 1, 2, 3, 4, 5 şi 12 de pe agendă, cu ocazia urmatoarei AGA a Hidroelectrica S.A. convocata pentru 31.10.2012, a fost formulata in contextul necesitatii implementarii cerintelor Hotararii nr. 73 adoptate de catre Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în şedinţa din data de 27 septembrie 2012, referitoare la aplicarea art. 46, alin. (9), din Legea Concurenţei nr. 21/ 1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Conform prevederilor art. 2 din aceasta hotarare, sunt supuse analizei prevazute de art. 46, alin. (9), din legea nr. 21/1996, operatiunile de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau active, precum si cele de concentrare economica, stabilite conform legii, circumscrise, potrivit Strategiei Nationale de Securitate sau strategiilor sectoriale de securitate, domenii cum ar fi: securitatea energetica, securitatea sistemelor de aprovizionare cu resurse vitale, protectia operatiunilor de privatizare a intreprinderilor cu capital majoritar de stat sau a managementului acestora”, precizeaza Ministerul Economiei in comunicat.

  • Care este legatura intre securitatea nationala si numirea unui consiliu de supraveghere?

Pe ordinea de zi a ultimei sedinte CSAT a existat un punct referitor la un articol din Legea Concurentei. Acesta prevede ca „in situatiile in care o operatiune de preluare a controlului asupra unor intreprinderi sau a unor active prezinta riscuri pentru siguranta nationala, Guvernul, la propunerea CSAT, va emite o hotarare prin care aceasta sa fie interzisa, cu respectarea competentei Comisiei Europene in acest domeniu. Consiliul Concurentei va informa Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in legatura cu operatiunile de concentrare economica care sunt notificate acestuia, susceptibile sa fie analizate din punctul de vedere al sigurantei nationale.

Potrivit Fondului Proprietatea, Ministerul Economiei a solicitat ca pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica convocata pentru data de 31 Octombrie 2012 sa fie introdus un punct prin care se amana numirea consiliului de supraveghere.

  • In urma primirii convocatorului si a documentatiei aferente Adunarii Generale a Actionarilor din 31 octombrie 2012,  Fondul Proprietatea a propus pe 1 octombrie nominalizarea lui Remus Vulpescu si a Oanei Truta pentru functiile de membri ai Consiliului de Supraveghere  al Hidroelectrica. Remus Vulpescu este, in acest moment, si administratorul special al Hidroelectrica, iar Oana Truta este membru in Consiliul de Administratie al Hidroelectrica.

O amanare a numirii Consiliului de Supraveghere va conduce la noi amanari ale implementarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 in ceea ce priveste guvernanta corporativa in intreprinderile publice, proces care deja treneaza, sustine Fondul Proprietatea in scrisoarea deschisa.

„In data de 10.10.2012 am luat la cunostinta de solicitarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, de a introduce ca punct distinct pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica convocata pentru data de 31 Octombrie 2012 amanarea discutarii punctelor 1, 2, 3, 4, 5 si 12 de pe agenda”, se precizeaza in scrisoare.

Introducerea acelor puncte a fost solicitata de Fondul Proprietatea si se refera la numirea noului Consiliu de Supraveghere cu mandat de la data iesirii companiei din insolventa, stabilirea indemnizatiilor membrilor, stabilirea valorii sumei asigurate aferente asigurarii de raspundere profesionala si

aprobarea formei contractului de administrare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro