Ministerul Educației a respins noua Cartă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași al cărei rector suspendat este Tudorel Toader. MEN invocă mai multe „nereguli”, între care „o chestiune legată de demiterea rectorului”
Ministerul Educației a respins carta Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în care se spune că rectorul poate fi demis dacă afectează imaginea instituţiei. Ministerul susţine că documentul avea mai multe nereguli, printre care elemente contrare Codului de etică şi deontologie profesională. Rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este Tudorel Toader, în prezent suspendat în condițiile în care ocupă portofoliul de la ministerul Justiției.
Noua variantă a cartei Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a fost adoptată la sfârşitul lunii septembrie. La Ministerul Educaţiei Naţionale a fost trimisă în data de 12 octombrie cu semnătura Mihaelei Onofrei, desemnată ordonator de credite al instituţiei de învăţământ, anunţă secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Gigel Paraschiv.
Paraschiv anunţă că Departamentul Juridic al Ministerului Educaţiei Naţionale a respins de la avizare această cartă din cauza mai multor nereguli.
“Conform prevederilor imperative ale Art 28 aliniatul 3 din Legea 1 carta se elaborează şi se adoptă de către Senatul universitar numai după dezbaterea publică a comunităţii universitare. După care, li se explică colegilor de la Iaşi că nu fac dovada că această cartă a fost dezbătută de către comunitatea universitară. Adică nu au transmis documentele. Hotărârea de Senat care însoţeşte carta modificată face trimitere la o anexă care nu a fost transmisă odată cu carta. Iată că a lipsit un document”, a spus, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Gigel Paraschiv.
Paraschiv susţine că între Codul de etică şi deontologie profesională care a fost adoptat de către Senatul instituţiei de învăţământ în anul 2011 şi noua cartă trimisă spre aprobare există mai multe prevederi contrare.
Noua cartă prevede că rectorul instituţiei, adică Tudorel Toader, poate fi demis dacă afectează imaginea universităţii în timp ce vechea cartă prevedea că rectorul poate fi demis pentru nerespectarea contractului de management.
“Acea cartă este semnată pentru rectorul ales, dar suspendat, Tudorel Toader, de către o persoană, dar nu se ataşează şi dovada că acea persoană era împuternicită să semneze în numele rectorului ales, Tudorel Toader. (…) O altă chestiune e legată de câteva elemente ce ţin de demiterea rectorului. Aici în carta propusă şi codul de etică, cel rămas din 2011, se regăsesc prevederi contrare legate de această chestiune. Au fost rugaţi să ia în considerare şi să-şi armonizeze cele două acte: carta şi Codul de etică”, a mai spus secretarul de stat.
Gigel Paraschiv susţine că după corectarea aspectelor sesizate, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi poate trimite, din nou, carta la avizat.
“Mai este o chestiune legată de numărul prorectorilor şi atribuţiile, durata mandatelor, care trebuie stabilite prin cartă şi carta pe care au transmis-o nu reprezintă în mod clar şi previzibil atribuţiile prorectorilor şi sunt rugaţi să facă această chestiune. (…) Pentru noi carta, de la prima literă şi până la ultima este la fel de importantă. Nu putem discuta despre un act care guvernează activitatea din toate punctele de vedere dintr-o universitate că are chestiuni mai importante şi altele mai puţin”, a mai spus Gigel Paraschiv.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!