Sari direct la conținut

Ministerul Energiei lansează prima licitație pentru subvenționarea producătorilor de energie eoliană și solară prin contracte pentru diferență

HotNews.ro
energie regenerabila, Foto: Wikipedia
energie regenerabila, Foto: Wikipedia

Investitorii în energia eoliană și fotovoltaică vor primi un ajutor de stat sub forma unui contract pentru diferență, care le va garanta un preț fix de vânzare a energiei electrice pentru o perioadă de 15 ani. În Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al ministrului energiei Sebastian Burduja pentru schema Contractelor pentru Diferență (CfD), privind lansarea primei licitații pentru acordarea ajutorului de stat..

Principiul este garantarea prețului pentru beneficiari, timp de 15 ani, indiferent de cum va evolua acesta pe piața europeană, cu care suntem conectați. Acel preț va fi indexat doar cu rata inflației din zona euro. Schema de finanțare se va reflecta în facturi în această perioadă de 15 ani.

Vor urma niște licitații, cu oferte separate pe eolian și fotovoltaic, în cadrul cărora beneficiarii vor propune pe lângă proiect și un preț de exercitare. Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. În schimb, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferența autorităților române.

Finanțarea este europeană. Comisia Europeană a aprobat, în luna martie, pentru România, o schemă de finanțare, de 3 miliarde de euro, pentru proiecte noi în fotovoltaice și eoliene. Sunt bani care vor finanța contracte pentru diferență (CfD).

Prețuri maximale de 82 Euro/MWh pentru energie eoliană și 78 Euro/MWh pentru energie solară

Potrivit ordinului de ministru, cererile de finanțare întocmite de către solicitanți vor indica în oferta financiară un preț de exercitare, la valoarea de la data depunerii, care nu depășește 82 Euro/MWh pentru licitația de energie eoliană onshore.

De asemenea, va fi un preț de exercitare de 78 Euro/MWh pentru licitația de energie solară fotovoltaică. Solicitanții vor stabili în oferta tehnică capacitatea de producție care urmează să fie instalată și data țintă de punere în funcțiune, care nu va fi mai târziu de 36 de luni de la data anticipată a semnării contractului CfD.

“Intrăm pe ultima sută de metri pentru lansarea primei licitații din cadrul schemei CfD, care va susține dezvoltarea de proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 500 MW și proiecte eoliene onshore de 1.000 MW. (…) Prețul va fi stabilit în urma unei licitații competitive, cu un prag maxim de pornire de 78 EUR/MWh pentru proiectele fotovoltaice și 82 EUR/MWh pentru cele eoliene onshore”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Depunerea ofertelor va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, până la jumătatea lunii decembrie anticipându-se evaluarea ofertelor.

O a doua licitație, care va acoperi o capacitate totală de 3.500 MW din proiecte de energie eoliană onshore și fotovoltaică, este programată pentru lansare anul viitor. Aceste măsuri vor contribui la creșterea și consolidarea capacității României de a produce energie din surse regenerabile, aducând beneficii majore economiei și cetățenilor, precum și asigurarea securității energetice și competitivității prețurilor.

Semnarea contractelor pentru prima licitație este așteptată să se finalizeze până la sfârșitul acestui an.

Adrian Câciu: Să nu fie plătite vreodată de către populație

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în luna martie că nu este de acord ca populația să susțină investitorii din energia regenerabilă prin schema contractelor pentru diferență, întrucât, spune el, este de datoria statului să garanteze realizarea acelor investiții. În replică, reprezentanții furnizorilor și ai producătorilor i-au răspuns că investițiile din energie sunt plătite în final tot de către consumatori.

„Se vorbește de contractele de diferență. Cu tot dragul, cu o singură condiție: să nu fie plătite vreodată de către populație, asta este o opinie personală pe care o să mi-o mențin și după ce nu voi mai fi ministru”, a spus Câciu, în conferința Energy Forum, organizată de DC News.

Garanția de investiții trebuie să existe din partea unui stat, potrivit acestuia.

„Dar nu poporul să suporte investițiile. Investițiile se recuperează de regulă prin preț”, a completat ministrul.

INTERVIURILE HotNews.ro