Sari direct la conținut

Subvenții de 3 miliarde de euro pentru energia eoliană și solară din România / Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat

HotNews.ro
Turbine eoliene și panouri fotovoltaice, Foto: Airubon | Dreamstime.com
Turbine eoliene și panouri fotovoltaice, Foto: Airubon | Dreamstime.com

​Comisia a aprobat miercuri o schemă de ajutor de stat în valoare de 3 miliarde euro notificată de România, pentru investiții în energie eoliană și solară, cu scopul de a ajunge la o economie „zero net”. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 și modificat la 20 noiembrie 2023, a anunțat Comisia.

Ce proiecte vor fi eligibile pentru ajutorul de stat

Vor fi eligibile, în cadrul măsurii, proiectele de construcție și exploatare a unor instalații noi de producere de energie electrică din surse solare fotovoltaice și din surse eoliene onshore.

Ajutorul va fi acordat prin proceduri de licitație competitivă și va lua forma unui contract bidirecțional pentru diferență. Prețul de exercitare va fi stabilit prin procedurile de ofertare („pay-as-bid”, plată corespunzătoare prețului oferit), iar prețul de referință va fi calculat ca medie lunară ponderată în funcție de producție a prețului de piață al energiei electrice pe piețele pentru ziua următoare.

Schema garantează beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate

Atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. În schimb, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferența autorităților române.

Schema garantează beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate și asigură în același timp faptul că beneficiarii nu sunt supracompensați pentru perioadele în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare.

Ajutorul pentru energia solară va fi acordat printr-o procedură de licitație competitivă și pentru energia eoliană va fi acordat înainte de data de 31 decembrie 2025.

Ajutorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții menite să limiteze denaturările nejustificate ale concurenței și face, de asemenea, obiectul unor garanții menite să asigure faptul că există suficienți participanți la procedura de licitație competitivă.

Comisia a adoptat un cadru temporar de criză și de tranziție cu scopul de a încuraja luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esențiale pentru tranziția la o economie „zero net”, în concordanță cu Planul industrial al Pactului verde. Cadrul modifică și prelungește în parte cadrul temporar de criză adoptat la 23 martie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro