Sari direct la conținut

Ministrul Cotovelea: Cautam solutiile legale pentru indepartarea lui Ion Smeeianu de la conducerea Postei Romane/Vom actiona in instanta pentru recuperarea compensatiei de 60.000 de euro acordate directorului juridic din Posta Romana

HotNews.ro
Ion Smeeianu, Foto: Hotnews
Ion Smeeianu, Foto: Hotnews

Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat marti ca are informatii ca Posta ar fi platit catre Rosita Alexe, directorul executiv juridic al companiei, compensatia de 60.000 de euro la incetarea raporturilor de munca, dar ca a solicitat in AGA dovada platii. Vom actiona in instanta pentru recuperarea acestor bani. Plecarea acesteia nu trebuia sa se faca cu acordul partilor, Ion Smeeianu a stiut de clauza privind compensatiile si a semnat acel contract si se lucreaza acum la solutiile legale pentru indepartarea lui de la sefia postei Romane, a spus Cotovelea.

  • „Opinia juristilor si a actionarilor Postei Romane este ca doamna care a plecat (n.a Rosita Alexe, directorul executiv juridic) trebuia demisa si nu trebuia incheiat cu acordul partilor contractul individual de munca (CIM). CIM avea aceasta clauza (n.a plata a 30 de salarii comepnsatorii) de care nimeni din Guvern nu stia. Ion Smeeianu, directorul general, stia. Tocmai de aceea suntem tensionati cu totii pentru modul in care domnul Smeeianu a condus aceasta companie. Toate CIM-urile au diferite clauze si tocmai de aceea am solicitat ca directorii executivi si directorii sa renunte la aceste clauze financiare. Nu sunt niste clauze pe care Posta sa le suporte. El a negociat si a semnat. Se lucreaza la indepartarea domnului Ion Smeeianu.
  • Exista – nu mai exista – o clauza in care un director, indiferent ce facea, in momentul in care contractul individual de munca se va fi incheiat chiar daca fura pleca acasa cu 20 de indemnizatii”, a declarat marti Razvan Cotovelea, in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor.

Cotovelea a precizat ca in conditiile conducerii corporative care sunt la Posta Romana, statului ii este greu sa dea afara un director general.

  • „Ordonanta 109 prin care se da dreptul acestor societati nationale sa fie conduse intr-o filosofie corporatista prevede un mecanism prin care daca acest lider, director general este dat afara, fara sa fie intrunite anumite conditii legale se poate merge in regres si cine semneaza aceasta rupere a CIM poate plati el, personal, suma pe care domnul director general x – y din compania respectiva o incaseaza. Numai in anumite conditii in filosofia aceasta un lider poate fi dat afara fara a incasa aceste bonificatii.
  • Mai mult aceste contracte sunt la nivelul intre conducerea societatii si Consiliul de Administratie care informeaza Adunarea Generala a Actionarilor AGA si prin urmare nimeni din Guvern nu a stiut de existenta acestor contracte pentru ca acest CA a fost ales in baza unui concurs si se precupune ca trebuia sa apere interesele companiei. Aceste lucruri s-au intamplat in anul 2012, iar acum incercam sa aflam care sunt mecanismele legale prin care statul incearca sa solutioneze aceste probleme. Este putin probabil ca eu sau, mai bine zis domnul Kalapis care e reprezentantul statului in AGAsa poata sa actioneze asa – doar sa emita un ordin si sa-l demita pe domnul Smeeianu, a explicat ministrul Cotovelea.

Intrebat despre directorii care au anuntat ca renunta la salariile compensatorii din Contractele Individuale de Munca, Cotovelea a spus ca intreaga echipa de management a facut un efort in doua etape.

  • „Intreaga echipa manageriala a facut un efort in doua etape, in prima etapa de cinci directori, apoi de 4-5 pana aseara, in care si-au depus solicitarile de modificare a CIM care este unul confidential, astfel incat sa nu existe clauze financiare in orice situatie in care acesta este reziliat etc. Eu nu am vazut decat primele 5 documente, astept in continuare si celelalte documente, dar daca am fost informati la intalnirea cu sindicatele banuiesc ca nu puneti la indoiala informatia venita de la domnul Smeeianu”, a mai declarat Catovelea.

La initiativa ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, intreaga echipa de management a Postei Romane – directorii executivi si directorii – a anuntat luni, pana la finalului programului de activitate, ca renunta benevol, fara echivoc si fara vreo conditionalitate, la orice clauze din contractul individual de munca ce reglementeaza plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii, a anuntat luni, 19 mai, Ministerul pentru Societatea Informationala.

Initiativa ministrului a venit dupa ce HotNews.ro a prezentat vineri, 16 mai, un document care arata ca Rosita Alexe, directorul executiv juridic al Postei va primi 30 de salarii compensatorii, respectiv aproape 60.000 de euro in urma incetarii raporturilor de munca in companie.

Citeste:Posta Romana a incetat contractul cu sefa directiei juridice, Rosita Alexe, care va primi compensatii de 60.000 euro/Ministerul Comunicatiilor cere Corpului de Control al premierului sa verifice legalitatea compensatiilor din Posta Romana

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro