Sari direct la conținut

Ministrul Cotovelea: Ofertele pentru privatizarea Postei Romane ar putea veni in perioada iunie-august 2014

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Procesul de privatizare a Postei Romane va fi reluat imediat dupa primirea avizului Comisiei Europene (CE) asupra conversiei in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat, care este asteptat imediat dupa Paste, iar ofertele preliminare ar putea fi depuse in perioada iunie-august 2014, a declarat joi Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala. Nu exista nici un motiv pentru care sa nu fie primit avizul european, insa daca nu este primit autoritatile pot lua in calcul apoi listarea la bursa sau scheme de ajutor de stat, a mai spus acesta.

  • „Primul pas este conversia datoriilor istorice in actiuni. Daca CE va aproba conversia vom avea numai o perioada determinata de timp in care putem sa facem privatizarea. Nu se face, avem un sistem de clow back adica ajungem in situatia de la momentul actual in care Posta ar avea datorii la stat. Nu este un dezastru daca nu vom primi acceptul, dar nu avem nici un motiv sa credem ca nu vom primi avizul.
  • In momentul in care vom primi avizul, vom lansa procesul de privatizare in sensul  in care vom invita orice firma interesata sa se uite in registrele contabile ale Postei, ei vor analiza si noi vom incepe o negociere cu cei care vor inainta in scris o oferta preliminara. Acea oferta poate veni undeva in iunie-august.
  • Daca nu vom reusi sa gasim nici un investitor care sa vina cu aport de cash sa cumpere 51% din actiuni sa aiba disponibilitatile financiare sa investeasca vom merge pe IPO (listarea pe bursa) – un proces mult mai indelungat care poate dura undeva la un an si jumatate.
  • Daca nu primim avizul atunci avem alte situatii de back-up – IPO – se poate merge pe o negociere in contextul in care ai posibilitatea unor scheme de ajutor de stat. Lucrurile pot fi rezolvabile dar ne intindem prea mult pe axa timpului.  Care este interesul major al Guvernului? Sa nu se mai produca pierderi si sa vii tot timpul cu ajutor de la bugetul de stat sau sa garantezi imprumuturi pentru ca orice imprumut garantat de stat la deficitul consolidat se cuantifica”, a spus joi Razvan Cotovelea, prezent la un eveniment organizat de ZF.

Si fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat luna trecuta, la predarea mandatului catre Cotovelea, ca spera ca dupa primirea avizului de la Comisia Europeana privatizarea Postei Romane sa continue si sa fie finalizata in acest an.

Dupa esecul privatizarii Postei Romane, din luna mai 2013, Guvernul a aprobat in data de 11 septembrie 2013 o Hotarare care vizeaza conversia in actiuni a datoriilor de peste 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro) pe care Posta Romana le are la bugetul de stat. Masura urmareste creşterea gradului de atractivitate a companiei pentru investitori.

Privatizarea Postei se va realiza astfel prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro