Sari direct la conținut

Ministrul energiei spune ca Romania va putea deveni exportator de gaze in 2018. CEO-ul OMV Petrom il contrazice: Nu ne insusim acest an

HotNews.ro

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, pare convins ca in 2018, OMV Petrom va reusi sa exploateze gazele din Marea Neagra si, astfel, Romania sa ajunga exportator de gaze. „Datorita productiei de la Marea Neagra, Romania va deveni cel mai important jucator din Europa Centrala si de Est in domeniul gazelor naturale. Probabil ca prin anul 2018 vom putea deveni exportatori de gaze naturale”, a spus Nita in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar. Prezenta la conferinta, Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, l-a contrazis pe ministru: Nu ne insusim acest an. Mariana Gheorghe a precizat ca incertitudinile si riscurile sunt mari.

„Am vazut optimismul domnului ministru ca vom avea productie in 2018, dar noi nu ne insusim acest an. Credem ca spre sfarsitul acestui deceniu vom putea avea productie, daca rezultatul explorarilor va fi cel pe care ni-l dorim. Avem doar o singura sonda facuta intr-un mediu in care nu a fost nicio sonda la mare adancime, totusi aceasta prima sonda a fost incurajatoare”, a spus Mariana Gheorghe.

Aceasta a precizat ca exista anumite riscuri. „Este destul de greu sa vorbesti de ceva unde ai pus o singura picatura. Avem doar o singura sonda, iar incertitudinile si riscurile sunt inca mari”, a precizat Mariana Gheorghe. „Pentru a lua decizia de dezvoltare, trebuie sa avem intelegerea cadrului fiscal”, a mai spus Mariana Gheorghe facand referire la noile redevente care ar trebui aplicate incepand cu 2015. CEO-ul Petrom a mai afirmat ca pentru etapa de explorare in Marea Neagra sunt necesare investitii de 1 miliard de dolari. Reamintim ca Executivul analizeaza la ora actuala posibilitatea majorarii redeventelor in domeniul petrolier.

In ceea priveste majorarea accizelor la carburanti, Mariana Gheorghe a spus ca vor fi aplicate legile romanesti „fie ca ne convin, fie ca nu”. „Dar ne ghidam si dupa regulile de piata. Politicile noastre de carburanti tin cont de trei componente: fiscalitatea, pretul international si concurenta. Noi vom fi consecventi in aplicarea acestor trei principii si vom vedea care este contributia fiscalitatii de la 1 ianuarie. Rezultatul va fi pretul care se va aplica la pompa” a adaugat Mariana Gheorghe.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro