Sari direct la conținut

Ministrul Marius Nica: Probabil Romania ar fi avut aproape 100% absorbtie fonduri europene daca nu am fi permis atatea fraude

HotNews.ro
Marius Nica, Foto: Hotnews
Marius Nica, Foto: Hotnews

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a declarat joi, in timpul unui dialog cu cetatenii, ca probabil Romania ar fi avut o rata de absorbtie a fondurilor europene apropiata de 100% „daca nu am fi permis atatea fraude in sistem”, relateaza Agerpres.

„Fenomenul coruptiei a afectat si fondurile europene. Romania a fost la primul exercitiu de accesare a fondurilor europene si automat, neexistand aceste mecanisme de monitorizare si control (…), avand o legislatie dificila pe achizitii publice, a fost vulnerabila. (…) Probabil daca nu am fi permis atatea fraude in sistem, Romania ar fi avut un procent apropiat de 100% absorbtie fonduri europene, pentru ca am avut foarte multi bani europeni pe care i-am cheltuit, pe care i-am trimis la Comisia Europeana ca sa-i rambursam, dar atunci cand o investigatie din partea structurilor DNA, DIICOT a fost prezenta, Romania nu a mai putut primi acesti bani din partea Comisiei Europene. A fost o realitate. Intrebarea a fost cum putem, la nivel national, prin crearea acestor mecanisme de preventie si control, fie ca vorbim de un sistem electronic de depunere si evaluare a proiectelor, fie de reguli noi in ceea ce priveste procedurile de achizitie, fie ca vorbim de consultarea unor baze de date la nivel european – toate acestea reprezinta mecanisme prin care putem lupta impotriva coruptiei”, a spus Nica.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca mecanismul de monitorizare a platilor informale nu s-a oprit.

„Tot din ciclul am auzit vorbe, astazi am aflat de la una dintre colegele din Comisia Europeana ca am oprit mecanismul de monitorizare al platilor informale in spital. Nu stiam acest lucru si nici nu s-a intamplat, doar ca la Comisia Europeana a ajuns aceasta informatie. Romania pe sistemul de sanatate are un mecanism de monitorizare electronic (…) si la sfarsitul fiecarei luni sau ori de cate ori am nevoie, pot sa primesc un raport si primesc un raport si iau masuri”, a afirmat Bodog.

Pe de alta parte, el a spus ca fiecare spital are implementata propria politica de a preveni plata informala si nu numai.

„In ceea ce priveste coruptia din sistem, am inceput sa luam masuri pentru a preveni aceste aspecte si atunci am inceput sa organizam – e vorba de procedurile de licitatie care sunt acuzate sau puse sub semnul intrebarii in ceea ce priveste coruptia celor care le organizeaza – organizam proceduri de licitatie la nivel national pentru achizitia de echipamente. (…) Avem in plan pentru anul urmator ca toate aceste proceduri sa se centralizeze la nivelul ministerului”, a adaugat Bodog.

Potrivit comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, coruptia exista in multe state, nu doar in Romania. El este de parere ca este nevoie de actiuni societale comune pentru a stopa astfel de fenomene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro