Sari direct la conținut

Ministrul Sănătații din Germania: „Deși rujeola este semnificativ mai contagioasă decât coronavirusul, niciun oraș nu este blocat din cauza infecțiilor cu rujeolă”

HotNews.ro
Jens Spahn, Foto: Captura YouTube
Jens Spahn, Foto: Captura YouTube

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a spus că deși epidemia cu noul coronavirus a ajuns în Europa, Germania este foarte bine pregătită să-l înfrunte, iar ”în vremuri ca acestea, statul trebuie să funcționeze”. „De exemplu, deși rujeola este semnificativ mai contagioasă decât virusul Corona, niciun oraș nu este blocat din cauza infecțiilor cu rujeolă”, a spus Spahn, citat de Spiegel.de.

Orice cetățean poate contribui la minimizarea pericolului, a mai spus ministrul: spălarea mâinilor în mod regulat, atingerea mai rară a feței și vaccinările antigripale pot proteja de infecția cu gripă. Relativ la virusul cel nou, este încă nevoie de timp pentru a dezvolta un vaccin special.

Atunci când apar infecții într-un oraș sau comunitate, se decide la nivel de stat ce măsuri sunt necesare în spațiul public, a spus Spahn. „În principiu, nici o măsură nu poate fi exclusă, dar în același timp există, întotdeauna, problema proporționalității”. „De exemplu, deși rujeola este semnificativ mai contagioasă decât virusul corona, niciun oraș nu ar fi blocat din cauza unor infecții cu rujeolă”, a spus Spahn.

Legea privind protecția față de infecții, din Germania, oferă diferite opțiuni pentru a limita o contagiune. Există numeroase etape intermediare, de la anularea evenimentelor majore, închiderea unor facilități precum școli sau grădinițe, până la închiderea unor orașe întregi, în situațiile extreme. Trebuie să se decidă „în cazuri individuale” și „adecvat și proporțional”.

Spahn vrea să se coordoneze marți, la Roma, cu omologul său italian și cu alte țări din UE . „Virusul nu se oprește la granițe”, a spus el. Acesta este motivul pentru care, a acționa la nivel național nu este o opțiune lucrativă.

Luni a fost înregistrat al șaselea deces în urma infectării cu Covid-19, în Italia. Guvernul italian a închis unsprezece localități din nordul țării la sfârșitul săptămânii și, practic, a pus în carantină 52.000 de oameni. Peste 220 de persoane din Italia au fost testate deja pozitiv. Peste 20 de persoane se află în unitatea de terapie intensivă. În prezent, Italia este țara cu cele mai multe cazuri de contagiune cu noul virus, înregistrate în Europa.

Ministerul Sănătății din Bavaria se pregătește pentru posibile cazuri de Covid din Italia. Potrivit unui comunicat, se fac pregătiri pentru cazurile de eventuală infecție a călătorilor care se întorc din Italia. Detaliile acestor pregatiri vor fi stabilite în scurt timp și în consens cu recomandările asociațiilor medicale.

Până în prezent, au fost raportate 16 infecții în Germania. Ultima dată au fost raportate două cazuri în Bavaria, în urmă cu aproape două săptămâni. Cu toate acestea, experții presupun că există, foarte probabil, infecții nedetectate în Germania.

Președintele Institutului Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, a declarat la Berlin că este vorba despre „o câștigare de timp”, pentru a implementa noi concluzii asupra agentului patogen și pentru a găsi opțiuni terapeutice pentru pacienți. El a mai spus: „Trebuie să presupunem că virusul se va răspândi în Germania”.

Oricine a avut contact personal cu un caz de coronavirus în Italia ar trebui să ia legătura imediat cu serviciul de sănătate, s-a spus în comunicatul ministerului Sănătății bavarez.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro