Sari direct la conținut

Ministrul Sebastian Burduja: Legea care interzice antivirusul rusesc în instituțiile publice va fi promovată săptămâna viitoare în Guvern

HotNews.ro
Kaspersky, Foto: Hotnews
Kaspersky, Foto: Hotnews

„Am finalizat și vom promova săptămâna viitoare, după un proces de avizare interministerială, la nivelul CSAT și așa mai departe, legea care interzice antivirusul rusesc în instituțiile publice, în sectorul public.”, a declarat vineri ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Toate autoritățile și instituțiile publice din România vor fi obligate să dezinstaleze și să nu mai cumpere și să utilizeze produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, precum soluțiile Kaspersky Lab ori ale Group-IB, potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Digitalizării, condus de liberalul Sebastian Burduja, despre care HotNews.ro a scris în luna mai din acest an.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE ÎN VERSIUNEA FINALĂ.

  • „Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de o parte, de contextul dat de războiul pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa de independență a entităților rusești care furnizează soluții IT.
  • Măsura legislativă este inițiată într-un context european mai larg în care state membre UE au interzis expres produsele și serviciile „Kaspersky Lab” și ale companiei „Group-IB” deoarece există informații conform cărora cele două entități permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice în care le sunt instalate programele software.”, se arăta în proiectul de lege consultat de HotNews.ro.

Reacția Kaspersky, la solicitarea HotNews.ro:

  • „Kaspersky este la curent cu proiectul de lege care indică planurile Guvernului de a interzice utilizarea produselor de securitate cibernetică din Rusia sau deținute direct sau indirect de ruși în sectorul public și solicitarea înlocuirii acestora într-un interval de timp foarte scurt.
  • Regretăm profund că noi, în calitate de companie privată de securitate cibernetică, suntem afectați de interdicție, care urmează să rămână în vigoare până la încheierea unui acord de pace sau a unui acord de armistițiu permanent.
  • Ca întotdeauna, suntem deschiși să răspundem oricăror preocupări pe care autoritățile de reglementare și clienții le-ar putea avea cu privire la operațiunile și produsele noastre într-o manieră complet transparentă, deschisă și obiectivă, inclusiv prin Centrele de transparență Kaspersky care operează în Europa.”, au precizat oficialii Kaspersky Lab la solicitarea HotNews.ro.

Contactat atunci de HotNews.ro, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că inițiativa a venit ca urmare a unor informații publice conform cărora instituții publice apeleaza la aceste solutii, inclusiv Primaria București și vine în urma unei analize prin care am constatat că alte state membre UE au luat măsuri similare”.

Exemple din alte țări – detalii din proiectul de lege:

Proiectul de lege va interzice autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii privind securitatea dispozitivului (securitatea punctului final), aplicații și programe software de detecție antivirus, anti-malware, firewall pentru aplicații web (Web Application Firewall), rețele virtuale private (Virtual Private Network), precum și sisteme de detecție și răspuns pentru endpointuri (Endpoint Detection Response) provenind din Federația Rusă sau aflată sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din federația Rusă.

Autoritățile și instituțiile care nu dezinstalează soluțiile Kaspersky riscă amenzi între 50.000 lei și 200.000 lei

În 45 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate produsele și serviciile de tipul celor prevăzute mai sus vor fi deconectate, respectiv dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va face chiar de către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale care au instalate pe rețele și sistemele lor informatice astfel de programe.

Deconectarea, respectiv dezinstalarea se va realiza cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autorității pentru Digitalizarea României, Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Interdicția este una temporară și produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității.

Pentru nerespectarea de către autoritățile și instituțiile publice a acestor prevederi se instituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 și 200.000 lei.

Constatarea și aplicarea contravențiilor se face de către personal anume desemnat prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro