Sari direct la conținut

Ministrul Valcov lamureste misterul bugetului pe 2015: Sumele necesare pentru acoperirea promisiunilor electorale, acoperite prin renuntarea la rezervele aflate la dispozitia ministerului

HotNews.ro
Darius Valcov, Foto: Senatul Romaniei
Darius Valcov, Foto: Senatul Romaniei

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a anuntat marti seara, la emisiunea Ora de stiri realizata de Mihai Radulescu pe TVR 2, ca o parte din cheltuielile bugetului pentru 2015 vor fi acoperite din rezervele aflate la dispozitia ministerului- asa numitul „buffer” fiscal lasat mostenire din vremea premierului Emil Boc.

Intrebat din ce vor fi acoperite cheltuielile pe anul viitor, Darius Valcov a raspuns: „Exact sursa … s-a renuntat foarte mult la buffere, a existat de-a lungul anilor o idee ca trebuie sa tinem buffere la aproape fiecare titlu din bugetul general consolidat, s-au facut reduceri la cheltuielile de bunuri si servicii, s-au facut reduceri chiar si la cheltuielile de personal, pentru ca a intervenit aceasta reducere a CAS”.

Acesta a explicat ca deficitul pe 2015, ca valoare nominala, nu scade decat cu 1,7 miliarde, desi diferenta procentuala e de 2,2% la 1,83%. In ceea ce priveste investitiile in 2015, acestea vor fi de peste 40 mld lei din bugetul de stat si din fondurile europene, a sustinut Valcov.

In plus, a spus ministrul pentru Buget, autoritatile romane spera ca in primul trimestru din 2015 se vor realiza venituri mai mari decat estimarile iar „intelegerea verbala” intre reprezentantii guvernului si cei ai FMI „a fost ca toate aceste venituri, daca vor fi mai mari decat bugetul preconizat, sa se indrepte catre masuri de relaxare fiscala”.

Fostul premier Emil Boc recomanda ministerului Finantelor, in 2012, intre „zece sfaturi” pentru primul guvern Ponta, „sa aiba buffer cinci miliarde de euro, asa cum este in momentul de fata.”

In noiembrie 2012, Victor Ponta ii lauda pe Bogdan Dragoi si pe Florin Georgescu deoarece au reusit sa mentinta buffere sensibile la ministerul de Finante.

„Daca domnul Dragoi (n.r. – fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi), si l-am laudat pentru asta, a plecat din functia de ministru cu un buffer (n.r. – rezervele financiare in valuta ale Trezoreriei) la Ministerul de Finante de 4 miliarde de euro, domnul Florin Georgescu are acum un buffer de 6,3 miliarde, asa incat, cand va pleca in decembrie din Guvern, va ramane unul din cei mai performanti ministri ai Finantelor”, declara atunci premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

In aprilie 2013, Victor Ponta afirma ca Ministerul Finantelor avea un buffer de 6,2 miliarde de euro.

Rezerva financiara (buffer-ul) in valuta la sfarsitul lunii aprilie 2012 era de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, respectiv echivalentul a 4,9 miliarde euro. Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 60 milioane euro, potrivit MFP.

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE si BM) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa patru luni.

Buffer-ul a fost constituit in baza consultarilor comune cu aceste organisme materializate in Scrisorile suplimentare de intentie si Memorandumurile de intelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative in conformitate cu legislatia in vigoare. Scopul declarat al elaborarii acestor documente este imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in ceea ce priveste asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro