Sari direct la conținut

Ministrul Vreme prezinta pe 7 februarie la Bruxelles un proiect prin care incearca deblocarea unor fonduri UE de 84 de milioane euro pentru internet broadband

HotNews.ro
Valerian Vreme (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Valerian Vreme (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, se va duce pe 7 februarie la Bruxelles pentru a prezenta Comisiei Europene un proiect prin care incearca deblocarea unor fonduri UE de 84 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele defavorizate, conform precizarilor facute de acesta joi intr-o conferinta de presa. Comisia Europeana a blocat in prezent alocarea catre Romania a unor fonduri europene de 84 de milioane de euro, prevazute anterior pentru construirea de retele broadband in zonele fara acoperire, dupa ce anterior autoritatile au incercat sa directioneze acesti bani catre portalul eRomania, informatie prezentatain exclusivitate de HotNews.ro la inceputul acestei luni.

  • „Pe 7-8 februarie voi merge la Bruxelles cu un proiect clar pentru a recupera cele 84 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele defavorizate”, a declarat joi ministrul Valerian Vreme prezent la o conferinta de presa in cadrul Institutului national de cercetare si dezvoltare in informatica (ICI).

Vreme a reamintit faptul ca o echipa inter-ministeriala lucreaza deja la elaborarea acestui proiect care va indica solutia optima pentru Romania in privinta utilizarii celor 84 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele fara acoperire in prezent.

Cum s-a ajuns aici? S-a vrut directionarea banilor UE catre eRomania

La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce in luna iunie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor, sub conducerea la acea vreme a lui Gabriel Sandu, anunta intentia de a transfera aceste fonduri catre servicii de e-guvernare din platforma eRomania, proiectul de creare a unui sistem national integrat de e-guvernare pentru care autoritatile au spus ca vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. In sprijinul acestei miscari, ministerul invoca atunci investitiile private facute deja in internetul mobil.

La acel moment, liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si in prezent presedinte al AOTR, asociatie ce are ca membri operatori precum Romtelecom si Teletrans, a acuzat ministerul de deturnare de fonduri si de incercarea de utilizare a acestor bani fara un control atent din partea Comisiei Europene.

In aceeasi luna iunie a anului trecut, oficialii MCSI anuntau faptul ca reprezentantii Comisiei Europene au cerut argumente solide care sa confirme „acoperirea” si „rezonabilitatea” tarifelor de internet mobil in Romania pentru a schimba soarta celor 84 de milioane de euro. Mai intai, autoritatea nationala de reglementare a realizat un studiu privind acoperirea broadband in tara.

Rezultatele aratau ca in martie 2010, in tara exista un numar de 846 de localitati (cu o populatie de 202.138 locuitori – constituind 0.94 % din populatia Romaniei – si un numar de 76.505 gospodarii) care nu erau acoperite cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.

Ulterior, o noua analiza ANCOM indica faptul ca investitiile private realizate de operatorii de comunicatii au condus in mai 2010 la acoperirea a 99% din populatia Romaniei cu acces la infrastructura de comunicatii in banda larga, restul de populatie care nu beneficiaza de acces la ora actuala fiind in mediul rural. Aceeasi analiza identifica existenta unor planuri de investitii private prin care pana la sfarsitul anului 2013 numarul populatiei ce va beneficia de acces la servicii de comunicatii in banda larga ar fi ajuns la circa 99,5%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro