Sari direct la conținut

Minuni inginerești: Japonia scufundă o turbină gigantică în ocean, ca să-i exploateze în viitor energia „nelimitată”

HotNews.ro
Prototipul turbinei gigantice Kairyu, Foto: IHI Corp/NEDO
Prototipul turbinei gigantice Kairyu, Foto: IHI Corp/NEDO

În adâncuri, sub valuri, există o sursă de energie ca niciuna alta. Pentru a ajunge la ea, inginerii japonezi au construit un adevărat leviatan, capabil să înfrunte cei mai puternici curenți oceanici pentru a transforma debitul într-o sursă virtual nelimitată de energie.

Ishikawajima-Harina Heavy Industries (IHI Corporation) a studiat tehnologia de mai bine de un deceniu, intrând în parteneriat cu New Energy and Industrial Technology Organization (NEDO) în 2017 pentru a-și supune proiectele la test.

În februarie, proiectul a trecut de o etapă importantă prin terminarea unui test de trei ani și jumătate în apele coastei sud-vestice a Japoniei. Prototipul de 330 de tone se numește Kairyu, care se traduce oarecum prin „curent oceanic”. Structura constă dintr-un fuselaj lung de 20 m, flancat de doi cilindri de aceeași mărime, fiecare dotat cu un generator atașat la o paletă de turbină de 11 metri.

Proiectul Kairyu (foto: IHI Corp/NEDO)

Când este ancorat de fundul oceanului, dispozitivul se orientează în cea mai eficientă poziție pentru a genera electricitate și a o trimite în rețea. Paletele turbinei se rotesc în sensuri opuse pentru a conferi stabilitate ansamblului.

Japonia este puternic dependentă de combustibili fosili, iar energia nucleară trezește resentimente după dezastrul din 2011 de la Fukushima, Așa că țara este motivată să-și utilizeze vastele resurse științifice și tehnologice pentru a beneficia de energia regenerabilă.

Dar arhipelagul muntos nu oferă condiții pentru păduri întinse de turbine eoliene și câmpuri cu panouri solare. Departe de țările din jur, nu sunt nici oportunități de a echilibra fluctuațiile regenerabilelor prin comerț.

Dar Japonia are vaste întinderi de coastă. La est, oceanul se rotește în puternicul curent circular al Pacificului de nord. Când curentul întîlnește Japonia, este canalizat într-un curent puternic, numit Kuroshio.

IHI estimează că energia prezentă în curent ar putea genera cu ușurință în ur de 205 GW, echivalentul actualei producții de energie a țării. Dar acest enorm potențial al celor mai repezi ape este aproape de suprafață, unde taifunurile ar putea cu ușurință distruge centralele energetice.

Kairyu este gândit să stea la 50 de metri de suprafață. La un debit de două-patru noduri (unu-doi metri pe secundă), ele este capabil să producă o putere de 100 kW.

În comparație cu cei 3,6 MW de la o turbină offshore, este infim. Dar după ce succesul va fi demonstrat, Kairyu ar putea avea curând un frate și mai monstruos, cu turbine de 20 de metri, pentru a genera 2 MW mai respectabili.

În ciuda interesului enorm pentru o resursă practic inutilizată, tentativele de a genera energie din maree, valuri și curenți din larg în general eșuează. Costurile mari, restricțiile ecologice, proximitatea coastelor de rețea se dovedesc piedici majore.

Dacă IHI Corporation le va putea depăși, există beneficii uriașe din partea oceanului, care ar putea genera între 40 și 70% din necesarul de energie al Japoiniei.

Avansurile din știința materialelor și înțelegerea mediului marin vor permite în cele din urmă depășirea multitudinii de probleme de către cei porniți să stăpânească vastele resurse energetice ale oceanului.

Sursa:Science Alert

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro