Sari direct la conținut

Mircea Geoană: Vom putea să reparăm infirmități, să detectăm boli din aer în câțiva ani / Nanoboți biodegradabili se vor lupta cu cancerul

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Conduc boardul de inovare de la NATO, iar în fiecare an lucrăm cu tehnologiile care ne transformă societatea, economia și securitatea națională, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

“Avem un început de operaționalizare a tot ce înseamnă quantum computing. Tot ce înseamnă tehnologie quantum începe să fie utilizabilă comercial. Pe comunicații e deja utilizată. China are prin satelit comunicații deja criptate post-quantum. Noi, la NATO, ne pregătim de comunicații post-quantum”, a spus el.

Potrivit acestuia, ceea ce va face quantum împreună cu generative AI, „va fi o chestie cum n-am mai întâlnit în istoria umanității”.

  • “Guvernanța, modul în care găsim formule de reglementare care să nu sufoce inovarea, dar să permită utilizarea decentă cu respectarea ființei umane, a decenței, a valorilor democratice, va fi o provocare gigantică”

Mircea Geonă susține că vine extrem de rapid din urmă biotehnologia și biologia sintetică.

“Ne uităm la NATO cu mult interes la această zonă. Dacă vă uitați în zona Boston, care este un fel de Silicon Valley al biotech, vedeți cifrele de capitalizare, finanțare, banii enormi”, a spus el.

  • „Vă dau un exemplu cu ce se va întâmpla în câțiva ani cu biologia sintetică. Vom putea să reparăm infirmități, să detectăm boli din aer, să reducem emisiile de metan din zootehnie cu peste 80%”.

„Transformarea pe care biotehnologia și biologia sintetică o aduc împreună cu AI și cu Quantum sunt absolut fenomenale. Ele transformă ființa umană”, a arătat secretarul general adjunct al NATO.

  • “Un român, Adrian Bot, din Los Angeles, cel care a descoperit leacul pentru leucemie lucrează acum la o nouă inovație care va fi implementată în scurt timp: nanoboți biodegradabili care se luptă cu cancerul. Îți injectează nanoboți, iar în 24 de ore a fost evacuat, s-a dus, a atacat celula bolnavă. Închipuiți-vă transformarea în medicină”

Se mai lucrează la ceva, spune el: inovarea de noi materiale care nu sunt provenite din tabelul lui Mendeleev.

“Acest joc de reașezare la nivel internațional va avea în istorie învingători și învinși. Națiunile care îmbrățișează inovarea, nu doar ca element de tehnologie, de cercetare, ci de stare de spririt în societate vor fi câștigătoare nete”, a explicat Geoană.

  • “Statele cu guvernanță slabă vor avea mari dificultăți să facă față acestei transformări. Sper ca biologia sintetică să-mi prelungească speranța de viață”
  • „Niciodată în istoria umanității nu am avut simultan o combinație de revoluții tehnologice transformatoare cum trăim astăzi”

Companiile vor plăti un bonus pentru securitate economică

“Va exista în continuare un premium, un bonus pe care companiile și statele le vom da pentru securitate economică. Nu doar securitate militară, nu doar 2% din PIB pentru apărare”, a afirmat reprezentantul NATO, în cadrul unui eveniment Rethink.

Potrivit acestuia, „va fi un bonus, un premium, pentru reziliența lanțurilor de aprovizionare, reziliență cibernetică, relativizarea dependenței de materii prime critice, inclusiv pământuri rare”.

“Pe tot ce înseamnă dimensiune economică va exista un premium pe care trebuie să fim cu toții pregătiți să-l plătim”, a arătat Mircea Geoană.

Potrivit acestuia, între economie și securitate există în acest moment o legătură intrinsecă, indisolubilă.

“Să nu mai tratăm securitatea și economia separat. Ele fac parte dintr-un tot unitar”, a explicat Geoană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro