Mizele transferarii spitalelor CFR la autoritatile locale
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, din nou, ca spitalele CFR ar trebui sa treaca de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sanatatii, aceasta propunere venind din partea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. Denisa Popovici, presedinte al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, sustine ca aceste spitale ar trebui sa ramana in subordinea Ministerului Transporturilor. Sefa sindicatului sustine ca transferul la Ministerul Sanatatii si apoi la autoritatile locale ascunde de fapt mize imobiliare, fiind vizate cladirile si terenurile unitatilor sanitare, aflate in zone foarte bine cotate pe piata imobiliara. In Romania sunt 15 spitale CFR care au circa 3500 de angajati.
In plus, vicepremierul Liviu Dragnea l-a criticat luni pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru declaratiile legate de trecerea unor spitale in subordinea autoritatilor locale, intrucat primarii si presedintii de Consilii Judetetene s-au plans ca nu au bani pentru pentru intretinerea spitalelor deja transferate autoritatilor locale
Fragmente din proiectul de OUG
Foto: Hotnews
Spitalele care sunt in subordinea CFR pot trece, cu cateva exceptii, in subordinea Ministerului Sanatatii, iar propunerea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, este una ‘de bun simt’, a declarat luni premierul Victor Ponta, citat de Agerpres. „Dl. Fenechiu a spus un lucru de bun simt. CFR nu mai e a doua armata a tarii, cum era pe vremuri, si atunci n-are de ce sa aiba spitale CFR. Spitalele CFR, poate cu exceptia unuia sau doua din Bucuresti, ar trebui sa intre in sistemul normal al Ministerului Sanatatii. N-am inteles reactia celor de la sindicate, ca nu se pune problema sa se desfiinteze vreun spital sau vreun loc de munca sau sa se schimbe vreo salarizare. Se pune problema doar ca medicii aceia sa nu-l mai aiba sef pe ministrul Transporturilor, care nu are nicio treaba cu sanatatea, ci sa-l aiba sef pe ministrul Sanatatii, lucru care chiar cred ca n-are nicio importanta pentru medici. Pentru medici, pentru asistente important este sa functioneze bine spitalul”, a declarat premierul la Palatul Parlamentului, la finalul reuniunii USL. In ceea ce priveste spitalele care apartin de autoritatile locale, premierul a aratat ca se pune problema identificarii unui sistem de finantare si de functionare mult mai bun.
Ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat pe 28 decembrie 2012 ca, in prima sedinta de Guvern, va muta spitalele CFR de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate a Ministerului Transporturilor va fi transferata la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS).
Fragmente din proiectul de OUG_1
Foto: Hotnews
„Nu a putut nimeni sa-mi explice de ce Ministerul are nevoie de o Casa de Sanatate. Am vorbit deja cu premierul si a fost de acord ca in cel mai scurt timp sa o transferam la Casa Nationala de Sanatate, iar toate spitalele CFR sa le transferam catre consiliile judetene, primarii sau catre Ministerul Sanatatii. S-ar putea sa fie doua exceptii pentru spitalele din Bucuresti. La cele doua spitale exista niste finantari europene si nu sunt convins ca voi gasi modalitatea de a le transfera cu tot cu aceste proiecte. Daca vom fi pusi in situatia de a risca pierderea proiectelor, evident ca le vom pastra la minister pana cand se finalizeaza proiectele. Voi discuta si cu oficialii europeni pentru a le transfera cu totul, pentru ca asa mi se pare corect”, a spus ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
O prima intalnire intre reprezentantii sindicatelor si reprezentantii Ministerului Transporturilor a avut loc in 3 ianuarie. Potrivit hunedoaramea.ro, sindicalistii sustin ca ministrul Fenechiu a promis ca nu va mai face nimic in privinta Ordonantei prin care cerea mutarea spitalelor, pana la urmatoarea intalnire, care urma sa aiba loc dupa o saptamana, adica in 10 ianuarie, timp in care ei ar fi trebuit sa puna la punct un proiect de reformare a retelei spitalelor CFR din intreaga tara. Planul a fost facut si trimis Ministerului Transporturilor, dar sindicalistii sustin ca autoritatile au continuat procedura de aprobare a Ordonantei.
Fragmente din proiectul de OUG_2
Foto: Hotnews
„Ma achit de promisiunea facuta in data de 3.01.2013, de a elabora, in scurtul interval de o saptamana pe care mi l-ati acordat, un proiect de rentabilizare a spitalelor CFR, ca o alternativa la DECIZIA luata de dumneavoastra (fara consultarea partenerilor sociali, asa cum impunea LEGEA) de a desfiinta reteaua spitalelor CFR. Angajamentul meu se baza pe o reciprocitate EXPRIMATA de Dumneavoastra, in prezenta D-lui director Dan Purghel. Aceasta reciprocitate consta in abtinerea D-voastra de a mai intreprinde ceva in sensul hotararii initiale, pana la termenul de predare a proiectului, adica astazi. Asadar, domnule Ministru, eu onorez cuvantul dat, am finalizat proiectul cerut, spre deosebire de Dumneavoastra care m-ati mintit”, se arata intr-o scrisoare scrisoarea trimisa de Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR.
Denisa Popovici, presedinta Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR spune ca aceste spitale trebuie sa ramana la CFR deoarece Ministerul Sanatatii nu va avea bani sa le tina si le va transfera administratiile locale. Nici acestea nu vor avea bani sa le intretina si le vor trece din domeniul public in domeniul privat dupa care le vor vinde cladirile si terenurile. „De ce ar vrea cineva sa inchida un spital din Iasi, din Copou, cu 36.000 mp teren daca nu din interese imobiliare”, a declarat Denisa Popovici pentru HotNews.ro.
In plus, aceasta sustine ca spitalul CFR Witing nu poate fi transferat de la Ministerul Transporturilor deoarece acesta in parteneriat cu Banca Mondiala prin Unitatea de Management de proiect antiseismic de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului desfasoara un proiect privind Consolidarea si refunctionalizarea spitalului, iar daca s-ar schimba beneficiarul ar putea fi probleme cu finantarea.
In aceasta situatie se afla si Spitalul Clinic CR 2 Bucuresti care in parteneriat cu Spitalul General CF Simeria si Spitalul General CF Pascani desfasoara proiectul „E-sanatate -Servicii medicale de calitate prin informatizare”.
De asemenea, spitalele CFR prin cele 22 de ambulatorii desfasoara examinarea medicala si psihologica pentru activitatea de siguranta circulatiei si navigatiei. Denisa Popovici sustina ca potrivit unor directive europene aceasta activitate trebuie coordonata de Ministerul Transporturilor.
Autoritatile locale confirma ca nu au bani sa preia spitalele CFR:
Sibiu: „Este o varianta care nu pare foarte interesanta.Este un spital micut, cu probleme mari. Nu asa ceva imi doresc ca si spital municipal, ci ceva mai pus la punct”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis, citat de citynews.ro
Cluj: Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, afirma ca un eventual transfer al Spitalului CF din Cluj-Napoca in subordinea institutiei pe care o conduce „nu este o bucurie”, in conditiile in care CJ mai are in administrare sase spitale, iar fondurile nu sunt suficiente. „”Stam destul de rau cu banii si avem sase spitale in subordinea CJ Cluj. Va trebui sa discutam despre ideea domnului ministru Fenechiu. Nu este o bucurie preluarea inca a unui spital, mai ales ca nu se spune daca se transfera si sume de bani. Dar trebuie vazut exact cum se vrea acest transfer”, a declarat Uioreanu pentru Mediafax.
Drobeta Turnu Severin : ¬Pentru noi ca autoritate locala, ar insemna o povara financiara. Important este sa existe multa chibzuinta cand de a se face un asemenea demers, pentru ca este important ca actul medical sa creasca. Daca dansii cred ca va creste performanta in actul medical, noi nu avem decat, nu putem sa zicem nu, ca nu le vom prelua, dar am indoieli in acesta privinta. Mi se pare firesc ca tot ce inseamna act medical in judet sa aiba o singura subordonare¬ a declarat Constantin Gherghe, primarul orasului Drobeta Tr. Severin, pentru Radio Romania Actualitati.
Potrivit Uniunii Sindicatelor sin spitalele CFR, in cele 15 spitale sunt 3273 paturi dintre care 193 paturi sunt pentru spitalizare de zi, cifra care se incadreaza in strategia Ministerului Sanatatii de reducere a numarului de paturi. In anul 2011 in spitalele retelei medicale a MTI au fost internate un numar de 200.672 persoane, iar indicatorii de utilizare a paturilor se incadreaza in normativele propuse de Ministerul Sanatatii. In ambulatorii au fost examinate 874.269 persoane.
Lista spitalelor CFR:
Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting Bucuresti, Calea Plevnei 142-144, sector 1, Bucuresti
Spitalul Clinic nr. 2 CF Bucuresti, Bd. Marasti 63, sector 1, Bucuresti
Spitalul Clinic CF Iasi, Str. Garabet Ibraileanu 1, Iasi
Spitalul Clinic CF Cluj Napoca, Str. Gheorghe Bilascu 18, Cluj
Spitalul Clinic CF Timisoara, Splaiul Tudor Vladimirescu 13-15, Timisoara
Spitalul General CF Ploiesti, Str. Domnisori 93, Ploiesti
Spitalul General CF Galati, Str. Moruzzi nr. 5, Galati
Spitalul Clinic CF Constanta, Incinta Port Constanta, Poarta 2, Constanta
Spitalul General CF Brasov, Bd. 15 Noiembrie 60, Brasov
Spitalul General CF Pascani, Str. M. Kogalniceanu nr. 24, Pascani, jud. Iasi
Spitalul General CF Simeria, Str. Avram Iancu nr. 26, Simeria, jud. Hunedoara
Spitalul Clinic CF Oradea, Str. Republicii nr. 56, Oradea, jud. Bihor
Spitalul Clinic CF Craiova, Str. Stirbei Voda 6, Craiova, jud. Dolj
Spitalul General CF Sibiu, Str. Noica 20, Sibiu
Spitalul General CF Drobeta-Turnu Severin, Bd. Republicii nr. 5-7, jud. Mehedinti