Sari direct la conținut

Monarhiile din Golf majoreaza dobanzile de interventie, dupa decizia Federal Reserve

HotNews.ro

Arabia Saudita, Kuweitul si Bahreinul au majorat dobanzile, dupa miscarea similara a bancii centrale americane, Federal Reserve, prima in ultimii zece ani, scrie AFP.

Decizia monarhiilor din Golf vine in ciuda declinului cotatiei barilului de petrol, din vanzarea caruia obtin peste 90% din venituri si din slabiciunea cresterii economice mondiale.

Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a marit dobanda interbancara cu un sfert de punct, pentru a trece la intervalul de variatie 0,25% – 0,50%, mentinand insa neschimbata dobanda de interventie la 2%, potrivit agentiei oficiale de presa SPA.

Banca centrala saudita a explicat decizia, cu efect imediat, prin dezvoltarile de pe piata financiara locala si internationala.

In Kuweit, banca centrala a decis sa majoreze dobanda de interventie cu un sfert de punct, la 2,25%, incepand de joi. Guvernatorul Mohammad al-Hashel a precizat ca este vorba despre „competitivitatea monedei nationale” si sustinerea economiei tarii, potrivit agentiei oficiale KUNA.

Bahrein a marit si el dobanda interbancara cu un sfert de punct la 0,5% dar a mentinut dobanda de interventie la 2,25%, potrivit agentiei oficiale BNA.

Pentru prima oara in aproape zece ani, Fed a majorat miercuri dobanzile, care evolueaza de acum in intervalul 0,25% – 0,50%.

Arabia, Kuweitul si Bahreinul sunt membre ale Consiliului de Coopera in Golf (CCG) din care mai fac parte Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman.

Cu exceptia Kuweitului, toti membrii CCG mentin o paritate fixa intre monedele lor si dolarul american. Cotatia dinarului kuweitian este stabilita in functie de un cos de valute mentinut secret dar in care dolarul detine o pondere de peste 70%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro