Sari direct la conținut

Monedele marilor economii emergente cad, afectate de deciziile Federal Reserve si de situatiile economice dificile din aceste tari

HotNews.ro

Monedele unor mari economii emergente si-au continuat luni caderea libera, afectate de situatii economice dificile si neputincioase in fata deciziei bancii centrale americane, Federal Reserve (Fed), de la care se asteapta miercuri o decizie de politica monetara, scrie AFP.

O cadere de peste 13,9% in doua zile, saptamana trecuta, pentru pesosul argentinian, lira turceasca se prabuseste practic zilnic la minime istorice, degringolada rublei rusesti si a rand-ului sud-african – valutele de pe pietele emergente par sa traverseze o perioada sumbra.

Printre motivele recentei slabiciuni ale acestor monede se afla „instabilitatea pietelor financiare in tari precum Argentina, Ucraina si Turcia, care s-a propagat la alte piete emergente”, noteaza Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Un cocktail de probleme politice si financiare in aceste tari alimenteaza o revenire a aversiunii investitorilor pentru active considerate riscante, precum monedele tarilor emergente.

Aceasta in conditiile in care cresterea economica din aceste tari si vigoarea monedelor lor depinde in mare masura de relansarea economiei mondiale, al carei motor, China, a aratat in ultima perioada semne de incetinire, asa cum a ilustrat-o saptamana trecuta rezultatul slab al productiei manufacturiere chineze.

Rusia, de exemplu, tara care „a prins obiceiul de a face lucrurile asa cum vrea, se apropie de un punct unde dependenta sa de restul lumii (si in special fata de consumul mondial de energie, n.r.) si de cresterea mondiala, devine din ce in ce mai important”, subliniaza Steen Jakobsen, economist la Saxobank.

Dar principalul motiv pentru care „pietele emergente sunt in prima linie” in prezent este „reducerea (achizitiilor de active) de catre Fed, care provoaca o fuga a capitalurilor (spre dolar) si aplica o presiune asupra a numeroase monede ale tarilor emergente”, explica Alistair Cotton, trader la Currencies Direct.

Dupa luni de speculatii, Fed a lansat prima reducere a programului lunar de achizitii masive de active, reducand de la 85 la 75 miliarde de dolari valoarea injectiilor de lichiditati in sistemul financiar american, in ianuarie.

Dolarul, mai sigur si mai profitabil

Aceste injectii de lichiditati au ca scop stimularea activitatii economice americane dar au ca efect colateral diluarea valorii dolarului. Astfel, orice reducere a injectiilor intareste moneda americana, facandu-o mai atragatoare, fiind mai sigura si mai profitabila pentru investitorii speculativi.

In plus, procesul de iesire, progresiv dar demarat, din aceste masuri de sprijin in Statele Unite, si potential si in Marea Britanie, „intareste ingrijorarile investitorilor legate de maniera in care se vor putea finanta in exterior tari puternic deficitare precum Turcia si Africa de Sud”, mentioneaza Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Caderea monedelor emergente este cu atat mai dificil de contrat cu cat bancile centrale din aceste tari nu dispun de rezerve de schimb suficiente pentru a actiona asupra cursului de o maniera unilaterala, asa cum pot face SUA, Elvetia sau Japonia.

Dar, pentru Frances Cheung, analist la Credit Agricole CIB, aceste miscari „ar putea fi exacerbate din cauza ca investitorii cauta sa-si reduca pozitiile inaintea reuniunii FOMC (Comitetul de politica monetara al Fed, care va avea loc marti si miercuri) precum si inaintea festivitatilor Noului an chinez (joi si vineri)”.

„Chiar daca anumite monede au scazut puternic in ianuarie, nu pare justificat sa se vorbeasca de o noua criza financiara care sa traverseze pietele emergente”, tempereaza si Julian Jessop, economist la Capital Economics, care vede in situatia actuala o continuare a tendintelor deja existente de reechilibrare a acestor monede.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro