Sari direct la conținut

Money Express: Muncitorul de 1.000 de euro

Money Express

Una din axiomele pietei: 2007 a insemnat pentru constructorii din Romania si o criza acuta a fortei de munca. O proiectie pentru 2008? Nu e o retorica gratuita.

Un prim enunt suplimentar – deficitul de personal din constructii e de aproximativ 300.000 de oameni, dupa cum estimeaza Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului Societatilor din Constructii, si afecteaza majoritatea companiilor de pe piata, incepand de la firmele de proiectare pana la cele de amenajari interioare si finisaje.

Piata constructiilor din Romania va trece de 10 mld. euro in acest an, urmand ca in 2008 valoarea acesteia sa se majoreze cu cel putin 20%

Motivele sunt in general cunoscute, incepand cu migratia fortei de munca in strainatate, trecand prin nivelul salariilor si terminand cu scolarizarea noilor generatii de muncitori calificati. Rezolvarile difera insa de la un constructor la altul. Cristian Erbasu – directorul general al grupului de firme Erbasu –, de exemplu, a decis sa investeasca intr-o scoala particulara de meserii. „Initial voiam sa facem o baza de productie si un centru logistic, insa pana la urma vom avea si o scoala de meserii, tocmai pentru ca nu gasim usor muncitori calificati“, explica Erbasu.

Compania – cu o cifra de afaceri de circa 25 mil. euro in 2007 – are in prezent 600 de angajati, insa Erbasu spune ca ar mai avea nevoie de alti 100-200 de oameni. „Baza va avea 500 de locuri de cazare pentru muncitorii din afara Bucurestiului, dar si pentru ucenicii care vor fi instruiti acolo“, adauga Erbasu, estimand ca noul sau proiect ar putea deveni operational la sfarsitul lui 2008, in urma unei investitii totale de 2, 5 mil.

Integral in Money Express

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro