Moscova le interzice bătrânilor să iasă din locuințe timp de 4 luni din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului
Autoritățile din Moscova au anunțat marți că vor ordona vârstnicilor să rămână în locuințe timp de patru luni în contextul răspândirii necontrolate a coronavirusului în capitala rusă și a valului pandemic care a devastat întreaga țară în ultimele luni, relatează Reuters.
Moscoviții care au împlinit vârsta de 60 de ani precum și rezidenții ce suferă de boli cronice – cu excepția celor care s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 6 luni – vor fi vizați de un ordin strict de a rămâne în locuințe, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.
„Sunt perfect conștient de cât de inconfortabile sunt actualele restricții dar pur și simplu nu există nicio altă cale de a vă proteja de o boală gravă”, a declarat Sobianin, îndemnându-i pe rezidenți să se vaccineze, potrivit The Moscow Times.
Acesta a notat că doar 1,14 milioane din cei 3 milioane de locuitori ai Moscovei cu vârsta de peste 60 de ani s-au vaccinat împotriva coronavirusului.
„Prin urmare, 60% din pacienții Covid internați în prezent în spitale sunt moscoviți cu vârsta de peste 60 de ani. Aproape 80% din pacienții ventilați mecanic sunt vârstnici. În rândul celor care au murit de Covid procentul lor este de 86%”, a precizat Sobianin.
El a anunțat de asemenea că firmele vor fi obligate să își lase cel puțin 30% din angajați să lucreze de acasă pentru aceeași perioadă de 4 luni. Excepție vor face angajații vaccinați, cei care s-au vindecat de COVID-19 și lucrătorii esențiali.
Ambele măsuri vor intra în vigoare pe 25 octombrie.
Sobianin a mai anunțat că afacerile din domeniul serviciilor vor fi nevoite să își vaccineze anti-Covid cel puțin 80% din angajați cu prima doză a unui vaccin aprobat în Rusia până pe 1 decembrie și cu a doua doză până pe 1 ianuarie 2022.
Sankt Petersburg impune pașaportul sanitar
Luni, autorităţile din Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, au anunţat implementarea progresivă a paşaportului sanitar.
Astfel, începând de la 1 noiembrie, codurile QR vor fi necesare în Sankt Petersburg pentru a accede la evenimente sportive sau culturale care reunesc mai mult de 40 de persoane, a anunţat luni pe serviciul de mesagerie online Telegram viceguvernatorul fostei capitale imperiale a Rusiei, Boris Piotrovski.
Codurile QR sunt acordate persoanelor care au primit ambele doze ale unui vaccin anti-COVID-19 şi celor care au efectuat un test PCR cu rezultat negativ în urmă cu cel mult 72 de ore.
Începând de la 15 noiembrie, această măsură va fi extinsă şi pentru piscine, centre de fitness, teatre, cinematografe, muzee şi spectacole de circ, iar de la 1 decembrie se va aplica şi în cazul restaurantelor şi magazinelor din Sankt Petersburg.
Vor fi exceptate cafenelele din gări şi aeroporturi, precum şi farmaciile şi magazinele dedicate produselor alimentare.
Autorităţile locale au recomandat totodată tuturor angajatorilor din Sankt Petersburg să implementeze regimul de muncă la domiciliu pentru angajaţii lor începând din data de 1 noiembrie.
Evoluția pandemiei în Rusia
Rusia a raportat marți un nou record de 1.015 decese cauzate de COVID-19 după ce sâmbătă a depășit pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei pragul de 1.000 de morți cauzate de coronavirus în decurs de 24 de ore.
Autoritățile ruse au raportat de asemenea 33.740 de noi infecții cu coronavirusul în ultimele 24 de ore, în ușoară scădere față de 34.325 înregistrate în ziua anterioară, de asemenea un record.
Mai mult de 8 milioane de persoane au contractat coronavirusul în Rusia de la izbucnirea pandemiei în această țară, bilanțul victimelor ajungând la peste 225.000, cel mai ridicat din Europa și al cincilea cel mai mare din lume, în spatele doar a Statelor Unite, Braziliei, Indiei și Mexicului.
Răspândirea necontrolată a coronavirusului în Rusia vine în contextul în care doar 47,3 milioane de persoane au fost imunizate în regim complet împotriva coronavirusului în această țară, aproximativ 32,8% din populația totală.
Noul coronavirus înregistrează o evoluţie explozivă şi în contextul în care restricţiile sanitare impuse de Guvern sunt foarte limitate, chiar dacă mai multe regiuni au reintrodus recent obligativitatea prezentării codurilor QR pentru a avea acces în spaţiile publice.
Autorităţile de la Kremlin, dorind să protejeze economia, au refuzat să decreteze un lockdown la scară naţională.