Moshe Agavi: Romania, una dintre cele mai importante tari din portofoliul global BSG
In ciuda temerilor ce plutesc de ceva vreme deasupra pietei imobiliare romanesti in general si asupra segmentului rezidential in particular, investitorii straini isi continua in forta activitatea.
Este si cazul Beny Steinmetz Group (BSG), companie prezenta in tara noastra de 1 an si jumatate si activa prin brandul aferent diviziei sale de real-estate – Seven Hills.
Compania si-a anuntat saptamana aceasta intentia de a dubla investitiile pe care le deruleaza la ora actuala, urmand ca in cursul urmatorilor doi ani sa ajunga la o valoare totala a activelor romanesti de 1 miliard de euro. „Credem ca Romania va fi una dintre cele mai importante tari din portofoliul Seven Hills din toata lumea”, a declarat Moshe Agavi, Country Manager BSG Group.
Investitiile viitoare ale companiei, a precizat acesta, vor fi indreptate atat spre valorificarea potentialului pietei rezidentiale, cat si spre construirea unui proiect office (in Bucuresti) si a unor centre comerciale (cel putin un mall in Capitala, dar si in alte orase ale tarii).
Pe piata din provincie, un loc deosebit il ocupa Ploiestiul, unde se afla in faza de planificare un proiect rezidential, dar si Brasovul si Constanta, unde compania intentioneaza sa construiasca complexuri de locuinte.
„Ceea ce avem in plan acum este de ajuns pentru 4-5 ani de activitate intensa”, a precizat Agavi cu privire la planurile pe termen scurt si mediu ale companiei.
Rezidentialul abia incepe sa se miste, iar cererea de acoperit e uriasa
Acesta ne-a explicat ca din punctul de vedere al BSG nu exista niciun motiv de teama in ceea ce priveste eventualitatea extinderii crizei imobiliare americane asupra rezidentialului autohton. Argumentul BSG? Dezvoltarea pietei romanesti este inca la inceput, astfel incat o prabusire este improbabila.
Pana de curand, a adaugat Agavi, dezvoltatorii si investitorii s-au axat mai mult pe tranzactionarea de terenuri (ceea ce a creat, suntem noi de parere, o presiune in avans asupra pietei). „Desi toata lumea vorbeste de rezidential, proiectele au inceput cu adevarat abia in ultimul an”, a precizat reprezentantul BSG.
In contextul in care, la ora actuala, „Romania are o cerere uriasa de acoperit”, probabilitatea prabusirii pietei este una destul de redusa, cel putin pentru viitorul apropiat. Agavi a remarcat insa ca una dintre problemele cu care se confrunta imobiliarul romanesc in prezent este puterea destul de redusa de cumparare a romanilor.
Perspectivele de solutionare a acestei probleme sunt insa, in opinia lui Agavi, cat se poate de pozitive. „Nu cred ca puterea de cumparare va scadea, ci ca, dimpotriva, va creste”, ne-a aratat acesta. Dezvoltarea sistemului de credite va fi, de asemenea, unul din factorii fundamentali ce va contribui la sedimentarea pietei.
„Pe viitor, piata creditelor ipotecare va deveni mai sofisticata”, a subliniat reprezentantul companiei.
Un articol de Adriana Dragusin