Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare

HotNews.ro

HotNews.ro a transmis LIVE Text principalele idei discutate in cadrul conferintei „Drumul banilor europeni, de la idee la succes!”, organizata marti de Mediafax si Banca Nationala a Romaniei. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in deschiderea conferintei, ca „Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare „, in timp ce Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a anuntat ca „in 2 saptamani vom avea proiecte contractate de 540 milioane euro”.

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei: „Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare”

Idei principale din discursul Guvernatorului:

  • „Cu o buna absorbtie a fondurilor comunitare putem trece prin procesul de convergenta reala, in vederea adoptarii euro in 2014, fara sa destabilizam prea mult economia”
  • referitor la alocarea fondurilor pentru marile proiecte de infrastructura: „Fonduri sunt suficienta, dar iata ca nu reusim cu banii alocati sa terminam proiecte majore anuntate inca din anul 2000. Dovada, cat de putin depind lucrurile de bani si cat de mult depid de management, capacitate organizationala, birocratie, coruptie”
  • „Absorbtia fondurilor poate sa creeze si probleme, putem cadea in marea capcana de anul trecut, sa contribuim cu mai multi bani la bugetul Uniunii decat primim”.
  • „Preocuparea pentru absorbtia fondurilor comunitare mi se pare mai importanta cea pentru investitiile straine directe.”
  • „Vom recupera mai bine decalajele, prin cheltuirea fondurilor UE? Este de la sine inteles. Este modalitatea prin care au reusit celelalte tari”
  • Cred ca in momentul in care Romania va adopta euro vom fi desul de apropiati, ca nivel, de celelalte tari europene. Nu putem ajunge la convergenta nominala decat prin cresteri bazate pe productivitate. Adoptarea euro va marca un moment de apropiere fata de UE.

Laszlo Borbely – Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor: „In 2 saptamani vom avea proiecte contractate de 540 milioane euro”

Idei principale din discursul ministrului:

  • „Anul trecut a fost un an de pregatire. Cine spunea ca trebuie sa absorbim 9 milioane de euro pe zi, probabil nu cunostea foarte bine sistemul”
  • „Programul Operational Regional (POR) este descentralizat 100%. Comisia Europeana a spus: <>”
  • In cadrul POR sunt lansate toate componentele, mai putin cea de „Dezvoltare urbana integrata”.
  • „Sper sa finalizam pana la sfarsitul anului strategia de dezvoltare spatiala a Romaniei pana in anul 2020. Daca nu se realizeaza aceasta strategie, in 2 ani putem <> Romania in ce priveste circulatia rutiera. Pana la sfarsitul lunii speram sa finalizam Ghidul Solicitantului pentru axa <>.”
  • „Pe componenta <<infrastructura 1,5="" 113="" 5,4=""
  • „Doua proiecte au fost deja contractate, alte 12 sunt in faza finala. Acestea insumeaza in total 540 milioane euro si vor fi semnate in maxim 2 saptamani.”

Razvan Cotovelea- Director general Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale – Ministerul Economiei si Finantelor: „Romania nu poate fi stat donator”

Idei principale din discurs:

  • „Daca nu se produce un derapaj major, romania nu are cum sa fie stat donator, din punct de vedere al contributiei la bugetul UE.”
  • „Asteptam ca efectiv sa inceapa primele proiecte, sa sa execute decontarile. Pana nu incep proiectele, nu furnizam nimic, in afara prefinantarii prevazuta  de lege, care sa fie considerat <>.” 
  • „Dorim sa continuam comunicarea cu toti potentialii beneficiari.”
  • Raportat la alocarea financiara 2007-2013, Romania este singura tara care are proiecte de mediu aprobate in valoare de 653 milioane euro. Nciun alt stat nu este atat de avansat.
  • Reeritor la schemele de ajuor de stat care nu sunt inca aprobate: „Asteptam raspunsul Comisiei Europene. Din punctul nostru de vedere, nu exista nicio problema”.

Dragos Pislaru – Director Executiv, Grupul de Economie Aplicata: „In Romania, conteaza mai mult hartile decat continutul lor”

Principalele idei:

  • In Romania sectorul public si sectorul privat sunt complet separate si nu coopereaza intre ele. Singura forma legala de cooperare este concesiunea. Este inadmisibil ca, in Romania anului 2008 sa nu existe o legislatie a parteneriatului public-privat.
  • Consultarea mediului privat este obligatorie prin normele europene. Dar, se face in mod real aceasta consultare? Cati dintre oamenii de afaceri pot spune ca au fost cu adevarat consultati?
  • Este necesar  un schimb de bune practici in interiorul tarii. In anumite zone exista oaze de competitivitate si performanta. Nu am nevoie sa merg in Spania sau Irlanda ca sa vad cum au reusit.
  • (Din cauza birocratiei, n.r.) eu, ca si consultant, voi <> sa acord o atentie minimala proiectului si ma voi concentra pe obtinerea de hartii. In Romania, hartiile conteaza mai mult decat substanta lor.

Printre invitatii care urmeaza sa ia cuvantul la conferinta se numara : Vasile Iuga – Country Managing Partner, PricewaterhouseCoopers, , Ludovic Orban – Ministrul Transporturilor, precum si mai multi reprezentanti ai institutiilor bancare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro