Sari direct la conținut

Muncitorii detasati: acord european pentru lupta impotriva abuzurilor

HotNews.ro

Ministrii europeni ai Muncii au ajuns luni la un acord privind mijloacele de a impiedica fraudele legate de muncitorii detasati, subiect exploziv cu cateva luni inainte de alegerile europene, anunta AFP.

„Am obtinut un acord general” in privinta detasarii muncitorilor, a afirmat lulni ministrul lituanian, Algimanta Pabedinskiene, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE, dupa peste opt ore de discutii. Niciun detaliu nu a fost oferit deocamdata asupra termenilor acestui acord.

Sapte tari au votat impotriva, potrivit unor diplomati europeni. Polonia, care s-a opus mult timp propunerilor avansate, a aprobat in cele din urma textul.

Potrivit unei directive (lege europeana) datand din 1996, o intreprindere poate sa isi „detaseze” salariati in alta tara a UE timp de maxim doi ani, cu conditia sa aplice anumite reguli ale tarii gazda (salarii, conditii de munca) dar varsand in continuare cotizatiile sociale in tara de origine.

In lipsa unui control eficient, aceste principii sunt incalcate in mod regulat, in special in sectorul constructiilor, unde numerosi muncitori detasati sunt platiti sub salariul minim.

Discutii indelungi au fost consacrate masurilor de lupta impotriva abuzurilor. Franta si Germania au obtinut castig de cauza obtinand „o lista deschisa” de documente ce pot fi solicitate unei intreprinderi care are muncitori detasati, a precizat un diplomat european.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro