Sari direct la conținut

În plin faliment Euroins, bulgarii de la EIG vând asigurări non-RCA, prin „pașaportul european” / Avertismentul ASF și reacția grupului EIG

HotNews.ro
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Bulgarii de la Euroins Insurance Group (EIG), care dețin Euroins România, fostul lider RCA intrat în faliment, au început să vândă pe piața locală asigurări generale (cu excepția RCA) printr-o altă firmă, în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services) sau așa numitul „pașaport european”. Surse din ASF avertizează că supravegherea acestor firme este la Sofia și că, în caz de faliment, pentru asigurările facultative vândute nu există schemă de garantare în Bulgaria.

  • UPDATE (11:35) Grupul bulgar EIG a confirmat, la solicitarea HotNews.ro, faptul că a început să vândă asigurări non-RCA în România și acuză ASF că ar pune presiune pe brokeri pentru a le bloca furnizarea serviciilor, contrar legislației UE. Vezi în articol precizările bulgarilor de la EIG.

Cum pot vinde bulgarii de la EIG asigurări în România, în ciuda falimentului Euroins

Bulgarii de la Euroins Insurance Group (EIG) controlează alte două firme, în afară de Euroins România, prin care pot vinde asigurări generale și de viață pe piața din România, în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services).

Prin acest mecanism, prevăzut în legislația UE, o societate de asigurări poate să-și vândă direct prin internet produsele de asigurări într-un alt stat membru la distanță (fără a avea un sediu sau o sucursală deschisă în statul membru).

Cele două firme deținute de grupul bulgar EIG sunt: Euroins Insurance AD și Insurance Company Euroins Life (Euroins Life EAD), arată datele din Registrul asigurătorilor și intermediarilor din SEE gestionat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pentru a-și desfășura activitatea de asigurare în România, cele două societăți nu au nevoie de autorizarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), ci este de ajuns să fie autorizate în țările de origine, în acest caz Bulgaria.

ASF nu are competențe de supraveghere sau control asupra unor astfel de societăți.

Arbitrul asigurărilor din Bulgaria, Comisia de Supraveghere Financiară (FSC), care a autorizat asigurătorul care intenționează să presteze activitatea de asigurare pe teritoriul României, în baza libertății de a presta servicii, notifică ASF cu privire la această intenție.

  • „Această notificare despre cele două firme există încă din 2007, dar de curând autoritatea de supraveghere din Bulgaria a revenit cu detalii actualizate despre firma de asigurări generale – Euroins Insurance AD, iar ASF a efectuat modificările în Registrul asigurătorilor și intermediarilor din SEE”, au precizat pentru HotNews.ro surse din ASF.

De notat că în februarie 2017, ASF spunea că „a oferit un răspuns afirmativ notificării primite din partea Comisiei de Supraveghere Financiară (FSC) din Bulgaria cu privire la solicitarea societăţii DallBogg de a activa pe piaţa asigurărilor din România, în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services).”

Euroins Insurance AD poate vinde în România 16 tipuri de asigurări / Unii brokeri au început să vândă asigurări CMR și ROT

Euroins Insurance AD are autorizare din Bulgaria pentru a vinde 16 tipuri de asigurări generale (cu excepția RCA), printre care asigurări de răspundere civilă pentru răspunderea transportatorului (CMR), asigurări de garanții, de credite ori de pierderi financiare, potrivit informațiilor publicate în Registrul asigurătorilor și intermediarilor din SEE.

Pe site-ul Comisiei de Supraveghere Financiară din Bulgaria se menționează că Euroins Insurance AD este autorizată să vândă mai multe clase de asigurări generale, cu excepția RCA (clasa 10). Firma este autorizată doar pentru vânzarea de asigurări din clasa 10.2 – asigurări de tip CMR.

Surse din industria de asigurări au declarat pentru HotNews.ro că mai mulți brokeri de asigurare au semnat deja contracte de intermediere cu firma Phoenix MGA Services SRL, în calitate de reprezentant al Euroins Insurance AD din Bulgaria și au vândut câteva asigurări de transport marfă (ROT) și de răspundere civilă pentru răspunderea transportatorului (CMR).

Phoenix MGA Services SRL a fost înființată în vara acestui an, are sediul în București, are un capital de 100.000 de lei și este controlată integral de Euroins Insurance Group AD (Bulgaria), în timp ce administrator este Krasteva Stela (persoană fizică autorizată), conform informațiilor Termene.ro.

Firma urma să fie condusă de Daniela Nicolae-Pora, director de subscriere al Euroins România, potrivit Profit.ro.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere și de la reprezentanții firmei Phoenix MGA Services și vom reveni imediat ce vom primi răspunsuri.

Surse ASF: Pe asigurări facultative în Bulgaria nu există schemă de garantare. Exact ce vinde Euroins AD Bulgaria

Surse din ASF, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au avertizat asupra posibilelor probleme pe care le-ar putea avea cei care își fac asigurări la Euroins Insurance AD, în cazul în care acest asigurător ar da faliment.

  • „Noi nu dăm nici un aviz. Este o procedură europeană, singura răspunzătoare de activitatea pe FoS este supraveghetorul din țară de origine, în cazul de față din Bulgaria. Există un registru/bază de date la nivel EU în administrarea EIOPA. Noi, ASF doar luăm act de notificări, întreaga responsabilitate este la supravegherea din Bulgaria.
  • ASF nu răspunde de societățile care vând pe FOS. Mai mult societățile care vând pe FoS nu intră sub schema de garantare din România.
  • Pe asigurări facultative în Bulgaria nu există schema de garantare. Exact ce vinde Euroins AD Bulgaria.
  • Dacă ASF este sesizată cu privire la anumite aspecte legate de activitatea unei companii pe FoS, se poate adresa autorității din țara de origine. Această autoritate este direct responsabilă de activitatea societății.”, au declarat pentru HotNews.ro surse din ASF.

EIG acuză ASF că ar încerca să le blocheze serviciile, contrar legislației UE

Grupul bulgar EIG a confirmat luni, la solicitarea HotNews.ro, faptul că a început să vândă asigurări non-RCA în România și acuză ASF că ar pune presiune pe brokeri pentru a le bloca furnizarea serviciilor, contrar legislației UE:

  • „Compania de asigurări Euroins AD (Euroins Bulgaria), parte a grupului de asigurări al Eurohold – Euroins Insurance Group AD (EIG), a fost autorizată de autoritatea română de reglementare ASF să opereze în baza libertăţii de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services) în România din 2007.
  • Euroins Bulgaria a crescut acum operațiunile sale în zona produselor de asigurare non-RCA și a început să ofere în mod activ produse de asigurare non-RCA pe piața românească sub FoS. Toate autoritățile de reglementare competente, inclusiv cele române, au fost sesizate în acest sens.
  • Din 2007, informațiile despre această autorizație sunt publicate pe site-ul ASF. În ultimele două luni, am observat că aceste informații au fost retrase de actuala conducere a ASF de pe website, echivalent cu încălcarea legislației UE și române.
  • Euroins Bulgaria operează în conformitate cu Directiva privind serviciile a UE (Libertatea de a presta servicii/FOS) pe piețe precum Polonia, Spania, Țările de Jos, Germania și Italia. Compania operează și în Grecia printr-o sucursală pe principiul libertății de stabilire (FOE).”, au declarat luni pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins Insurance Group AD (EIG).

Întrebați prin ce firme și brokeri vând aceste asigurări în România, bulgarii de la EIG au evitat să dea detalii, pe motiv că ASF ar face presiuni asupra acestor firme pentru a nu vinde aceste asigurări.

  • „Am dori să nu menționăm brokerii și intermediarii prin care am început să furnizăm produse de asigurare în România pentru că se pare că Autoritatea de Supraveghere Financiară a început să amenințe și să pună partenerii noștri locali sub o presiune uriașă pentru a ne bloca serviciile, ceea ce reprezintă încă o încălcare brutală a legislației naționale și comunitare, făcută de înalți reprezentanți ai acestei autorități.
  • După cum știm cu toții, dreptul de a opera în condiții de libertate a serviciilor este o valoare de bază în UE și rămâne în centrul existenței acesteia. Încălcarea legislației UE în acest sens este absolut evidentă și ar declanșa consecințe grele pentru cei care îndrăznesc să ignore aceste norme și reguli. Sperăm că autoritățile responsabile din România țin cont de acest lucru și vor opri orice abateri în legătură cu aceasta.
  • În ceea ce privește întrebarea despre cum să achiziționăm o poliță de asigurare de la Euroins Insurance Company AD (Euroins Bulgaria), toate serviciile noastre sunt disponibile printr-o rețea de brokeri și intermediari, la fel ca toate celelalte servicii de asigurare, furnizate de ceilalți jucători din sector. Ne așteptăm ca această rețea să se extindă în viitor. Compania de asigurări Euroins își extinde, de asemenea, canalele de distribuție directe și online, pentru a ajunge la mai mulți clienți.”, au precizat oficialii EIG.

Care este rolul firmei Phoenix Managing General Agent Services și cât de solide financiar sunt cele două firme EIG?

  • „Phoenix MGA Services este înființată de către grupul nostru de asigurări exact cu referire la autorizarea noastră de a opera în România în condiții de libertate a serviciilor. Fiecare asigurător care operează în condiții de libertate a serviciilor înființează o astfel de companie de agent.
  • Atât Euroins Insurance Company AD (Euroins Bulgaria) cât și Compania de asigurări Euroins Life EAD (Euroins Life) sunt companii stabile din punct de vedere financiar și au rezultate bune.
  • Ambele au trecut prin numeroase revizuiri și audituri internaționale de bilanţ de-a lungul anilor. Recent, Euroins Insurance Company a ocupat locul 11 în clasamentul anual SEE TOP 100 al asigurătorilor de top din Europa de Sud-Est, cel mai performant asigurător bulgar din listă.”, au mai declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Euroins Insurance Group AD (EIG).

Ghid ASF: Ce presupune achiziția de asigurări RCA prin pașaportul european

Chiar dacă în acest caz nu este vorba, cel puțin până în acest moment, de vânzarea de RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are un ghid pentru încheierea RCA la un astfel de asigurător, document ce poate fi util și în cazul celorlalte tipuri de asigurări.

Pe scurt, păgubitul trebuie să se adreseze reprezentantului de daune desemnat de asigurător în România și nu beneficiază de protecția oferită de Fondul de Garantare a Asiguraților din România.

Păgubitul are protecția oferită de Fondul de Garantare din statul membru unde este autorizată societatea (în cazul în care există o astfel de schemă de garantare).

În Bulgaria însă, potrivit surselor ASF, nu există schemă de garantare pentru asigurările facultative vândute de Euroins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro