Sari direct la conținut

Nabucco ar putea fuziona cu TANAP

HotNews.ro

Actionarii Nabucco iau in calcul o posibila fuziune cu noul proiect rival TANAP, potrivit unei declaratii facute de ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Reuters. Partenerii Nabucco se intalnesc, marti, la Viena pentru a discuta despre viitorul Nabucco si aceasta posibila fuziune. In ultima perioada, Turcia a dat semne ca nu mai sprijina in totalitate proiectul Nabucco, prioritatea sa fiind TANAP (Conducta Trans Anatoliana).Proiectul TANAP a luat nastere dupa un incheierea unui parteneriat intre Azerbaidjan si Turcia care presupune construirea unei conducte alternative la Nabucco pe sectorul turcesc.

„TANAP va fi mult mai ieftin si mai usor de realizat decat Nabucco”, a spus, recent, purtatorul de cuvant al ministerului energiei din Turcia. Potrivit oficialului turc, Nabucco, proiect sustinut de UE, presupune costuri mult mai ridicate decat TANAP. „TANAP va transporta numai gazul care este disponibil in Azerbaidjan, in timp ce Nabucco trebuie sa gaseasca si alte surse de gaz pentru a fi viabil”, a spus reprezentantul Ministerului Energiei din Turcia.

  • „In momentul de fata luam in calcul diferite scenarii pentru a gasi cea mai buna solutie pentru furnizori si transportatori. Conceptul Nabucco, respectiv conducta care pleaca de la granita estica a Turciei catre Baumgarten in Austria, continua sa ramana optiunea preferata, deoarece reprezinta o solutie comprehensiva pentru toate partile implicate”, a declarat recent Reinhard Mitschek, Managing Director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Declaratia a fost facuta in urma mai multor stiri aparute in presa potrivit carora Nabucco ar avea de suferit din cauza noului proiect sustinut de Turcia.

Consortiul Shah Deniz a restrans optiunile sale pentru transportul gazelor din Azerbaidjan catre Europa prin excluderea de la negocieri a proiectului ITGI (Interconnectorul Turcia-Grecia-Italia). Astfel, mai raman in cursa doar proiectul TAP (gazoductul trans-adriatic), un proiect asemanator cu ITGI, Nabucco si noul proiect sustinut de Azerbaidjan, TANAP (Conducta Trans Anatoliana).

Initial in lupta pentru transportul gazelor de la zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa s-au inscris trei consortii internationale: Nabucco, TAP, si ITGI. Recent, a mai aparut un proiect, TANAP (Conducta Trans Anatoliana), fapt care a dus la intensificarea concurentei pentru gazele azere.

  • Conducta TANAP s-ar intinde din Azerbaidjan pana la granita Turciei cu Bulgaria. Capacitatea sa initiala va fi de 16 miliarde de metri cubi pe an (6 miliarde  de metri cubi pentru Turcia si 10 miliarde de metri cubi pentru restul Europei). Insa proiectul este conceput pentru a ajunge treptat la o capacitate de 30 de  miliarde de metri cubi si apoi de 60 miliarde de metri cubi. Costurile pentru construirea TANAP sunt evaluate la 5 miliarde de dolari.
  • Proiectul TAP presupune transportul a 10 miliarde metri cubi de gaz caspic pe an de-a lungul unui traseu de 800 km, cu incepere de la Komotini, in apropiere de granita greco-turca, trecand prin Grecia si Albania si terminandu-se la San Foca in Italia. Partenerii TAP sunt Statoil din Norvegia, grupul elvetian EGL si grupul german E.ON Ruhrgas. Statoil este, de asemenea, partener la Shah Deniz II, alaturi de BP.
  • Proiectul Nabucco este vazut ca fiind principala modalitate de a reduce dependenta Europei de gazele rusesti.

Nabucco ar reprezenta o noua cale de transport a gazelor naturale din Asia spre Europa, ocolind Rusia. Nabucco va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii in resurse de gaze naturale – Regiunea Caspica si Orientul Mijlociu – cu pietele din Europa. Conducta va face legatura intre granita de est a Turciei si Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala, via Bulgaria, Romania si Ungaria.

Dupa numeroase amanari, constructia ar urma sa demareze in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale. De asemenea, primele livrari de gaze prin intermediul conductei vor fi facute in 2017. Proiectul este estimat la 7,9 miliarde de euro. Conducta va avea o capacitate estimata la peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Proiectul Nabucco a facut un mic progres in iunie cand Cadrul legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro