Sari direct la conținut

NASA anulează pentru a doua oară lansarea rachetei SLS, tot din motive tehnice. Când vor fi următoarele încercări

HotNews.ro
Artemis 1 pe rampa de lansare, Foto: NASA
Artemis 1 pe rampa de lansare, Foto: NASA

​NASA a anulat din nou lansarea rachetei SLS care trebuia să pună pe traiectoria către Lună capsula Orion, ca parte a misiunii Artemis 1. Tot problemele tehnice au fost de vină, acum fiind vorba despre o scurgere de combustibil în timpul alimentării motoarelor cu hidrogen lichid și oxigen lichid.

19.17: Bill Nelson, administrator al NASA, spune că dacă problema este complicată și dacă va fi nevoie ca racheta să fie dusă din nou în hangar, cel mai probabil viitoarele încercări de lansare vor fi la jumătatea lui octombrie. Un posibil interval este 17-31 octombrie. Nelson, care a zburat cu naveta spațială, în 1986, a spus că amânările reprezintă ceva normal la misiunile spațiale. „Când am zburat eu s-a amânat de patru ori”, a spus el.

Rămâne de văzut dacă problema poate fi rezolvată până pe 5 septembrie sau 6 septembrie, acestea fiind singurele date la care racheta poate fi lansată în viitorul foarte apropiat.

Ziua viitoarei încercări va fi anunțată după ce datele vor fi analizate de ingineri. Decizia de a anula lansarea a fost luată la 11.07 ora Floridei (18.07 ora României).

Ce înseamnă amânarea și când se mai poate încerca

Problema a fost acum la alimentarea cu hidrogen lichid. Scurgerea a fost detectată în jurul orei 14 și au fost mai multe încercări de a o repara, inclusiv printr-o represurizare a rezervorului, dar nu s-a găsit soluția salvatoare. Scurgerea a fost detectată cu 7 ore înaintea începerii intervalului de lansare, a fost oprită aliemntarea, s-au încercat câteva soluții de remediere, s-a reluat aliemntarea după două ore, dar scurgerea a apărut din nou. Era clar că nu este o problemă de neglijat.

Lansarea ar fi trebuit să aibă loc într-un interval cuprins între orele 21.17 și 23.17, ora României (orele 14.17 – 16.17 în Florida).

Dacă problemele vor fi rezolvate, următoarea fereastră de lansare va fi pe 5 septembrie, între orele 17.12 și 20.12 ora locală (ora României 0.12 -3.12, pe 6 septembrie). Pe 6 septembrie „fereastra” de lansare este mult mai puțin generoasă: doar 24 de minute, începând cu ora 18.57 (1.57 ora României, 7 septembrie).

Dacă nu se va reuși lansarea nici pe 5 și nici pe 6, noi ferestre de lansare vor fi în intervalul 19 septembrie – 4 octombrie, dar este foarte puțin probabil să se încerce în acel interval, pentru că este programată o altă lansare.

Racheta nu a putut fi lansată nici pe 29 august fiindcă motorul 3 indica valori mai mari de temperatură decât era normal și inginerii au căutat să afle de ce nu s-a răcit suficient. După analiza datelor s-a constatat că de fapt un senzor defect a fost de vină, problema nefiind una atât de gravă încât să necesite ducerea rachetei în hangar. Dacă un motor nu este răcit la temperatura necesară, acesta nu va porni în momentul lansării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro